Mikroplastik haberleri sayfasında Mikroplastik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 157 Mikroplastik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Karadeniz'de son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarda, dereler ve nehirlere bırakılan atıkların sürüklenip, ulaştığı denizde önemli kirlilik kaynağı oluşturduğu ortaya kondu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, “Son 10 yıla göre mikroplastik sayısında ciddi bir artış oluyor. Nehirlerde mikroplastiğe rastlamadığımız örnek yok" dedi.
#KaradenizPlastiklerin sağlık üzerindeki zararları uzun süredir tartışılan bir konu. Yeni bir araştırma, bu sorunları daha da belirginleştirdi. Avusturya'da yapılan ve bilim dünyasında endişeye yol açan bu çalışmada, plastik şişelerden su ve diğer içeceklerin tüketilmesinin tansiyonu yükseltebileceği ortaya kondu. Araştırma ayrıca, plastiklere alternatif olarak önerilen cam şişelerde de benzer etkilere rastladı. Peki, plastikler tansiyonu nasıl etkiliyor? Plastik yerine kullanılması gereken güvenli alternatifler neler?
#SağlıkSon zamanlarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastiklerin keşfedildiği haberlerini duymuştuk. Şimdi de insan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Erkeklerde sperm sayısı onlarca yıldır düşüyor ve birçok araştırma bunun önemli nedenlerden birinin kimyasal kirlilik olduğunu söylüyor.
#Erkek Üreme SağlığıRİZE’de fen lisesi öğrencileri, bölgedeki yüksek rakımlı yaylalara geçen yıl yağan kardan aldıkları numuneleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) laboratuvarında mercek altına aldı. İncelemelerde yağan karda 5 milimetreden küçük mikroplastik parçasına rastlandı. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Yeni yağan karda mikroplastik varlığı aslında bu kirleticinin ne kadar sınır tanımaz olduğunu, kaynağından nasıl çok uzağa taşınabildiğini ortaya kondu. İnsan kanına kadar mikroplastiklere rastlanıyor. Bu çalışma bizi tekrar düşünmeye sevk ediyor. Sentetik tekstilden ne şekilde korumalıyız, bunun yollarını acilen bulmalıyız” diye konuştu.
#Rize YaylalarıABD’deki bilim insanları, belli bir şekilde işlenmiş yumurta akının denizlerdeki mikroplastikleri ve tuzu yüzde 99 verimlilikle temizleyebildiğini keşfetti. Araştırmacılar yumurta akı kullanarak büyük miktarlarda suyu arıtabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Peki yumurta akı nasıl böyle bir etki yapabiliyor? Yumurta mikroplastiğin sonunu getirebilir mi?
#PlastikDünyanın önde gelen moda perakende markalarının çevre, insan hakları ve tedarik gibi alanlarda şeffaflıklarını inceleyen Fashion Transparency Index 2022’ye göre, kritik konularda şeffaflık eksikliği devam ediyor. Büyük moda markalarının sadece yüzde 24’ü, mikroplastikler ve mikrofiberlerin çevre üzerindeki etkilerini nasıl en aza indirdiklerini açıklarken, Fashion Revolution Araştırma Müdürü Liv Simpliciano, “Markaların, daha fazla veriyle taahhütleri konusunda ciddi olduklarını kanıtlamaları gerekiyor” dedi.
#Fashion Transparency IndexTeknolojinin ilerlemesiyle birlikte gündelik hayatı kolaylaştırmak için geliştirilen cihazların kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Özellikle çamaşır kurutma makineleri oldukça popüler bir hale geldi. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma sonucunda çamaşırları makinede kurutmanın insan sağlığına ve doğaya olan etkileri ortaya çıktı.
#MikroplastikİNGİLTERE'de yapılan bir araştırmaya göre yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında küçük plastik parçacıkları (mikroplastik) tespit edildi. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, "20 yıl önce ortaya çıkan bazı çalışmalarda akciğer kanseri sebebiyle ameliyat olmuş hastaların akciğer dokularında bu mikroplastik adı verilen yabancı maddeleri görmüştük. Bu maddeler vücudumuza solunum yoluyla girdiğinde yaygın derecede reaksiyon yapmaktadır. Buna bağlı olarak akciğerde kansere kadar yol açabilen çeşitli hastalıklar görmekteyiz" dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise mikroplastik tehlikesine karşı hava kalitesinin sürekli olarak incelenip kirleticilerin tespit edilmesi gerektiğini belirtti.
#MikroplastikYıllardır “Damacanın içinden bakın ne çıktı” başlıklı sayısız haber okuduk, bu kadarı de pes dedik durduk. Hamam böceği çıkanı da gördük, çiğnenmiş sakızı da… Son olarak Eskişehir’de kapalı bir damacanada yosun tutmuş bir hortum bulundu. Peki biz ne içiyoruz? 10 soru, 10 yanıt...
#Su SağlığıAdana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, geçen yıllarda Adana ve Mersin'de meydana gelen selin ardından Mersin Körfezi'nde kilometre karede 500 bin adet olan mikroplastik sayısının 14 kat artarak, 7 milyona kadar çıktığını tespit ettiklerini söyledi. Selin, Karadeniz için de benzer tehlikeye yol açacağını belirten Gündoğdu, "Sel felaketiyle beraber yetersiz atık yönetimi altyapısının Karadeniz'deki mikroplastik kirliliği boyutunu düşünülenden çok çok daha şiddetli hale getirdiğini tahmin ediyoruz" dedi.
#KaradenizMikroplastik terimi ilk olarak 2004 yılında, Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi profesör Richard Thompson (Plymouth Üniversitesi) tarafından kullanılmıştır. Bu sebeple Thompson, “mikroplastiğin babası” olarak anılmaktadır. Oluşumlarına göre mikroplastikler, birincil ve ikincil mikroplastikler olmak üzere iki gruba ayrılır.
#Mikroplastik Nedir?Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇayKaradeniz'de son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarda, dereler ve nehirlere bırakılan atıkların sürüklenip, ulaştığı denizde önemli kirlilik kaynağı oluşturduğu ortaya kondu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, “Son 10 yıla göre mikroplastik sayısında ciddi bir artış oluyor. Nehirlerde mikroplastiğe rastlamadığımız örnek yok" dedi.
#KaradenizSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkKadın ve Demokrasi Vakfı’nın girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı “İnovasyonda Kadın Programı”nda bu yıl finale kalan iki ayrı kategorideki 6 kadın girişimci toplam 1 milyon TL ödüle layık görüldü. Girişimci kadınlar ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, İstanbul Valisi Davut Gül ile KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın elinden aldı.
#KADEMPlastiklerin sağlık üzerindeki zararları uzun süredir tartışılan bir konu. Yeni bir araştırma, bu sorunları daha da belirginleştirdi. Avusturya'da yapılan ve bilim dünyasında endişeye yol açan bu çalışmada, plastik şişelerden su ve diğer içeceklerin tüketilmesinin tansiyonu yükseltebileceği ortaya kondu. Araştırma ayrıca, plastiklere alternatif olarak önerilen cam şişelerde de benzer etkilere rastladı. Peki, plastikler tansiyonu nasıl etkiliyor? Plastik yerine kullanılması gereken güvenli alternatifler neler?
#SağlıkBAZEN önceliklerimizin sırasını kaçırıyor ve daha alt sıralarda yer alması gereken konuları farkında olmadan en tepeye oturtuyoruz. Sağlık, hiç tartışmasız tüm önceliklerin üstünde olmalıdır. Sağlığımız aksadığı, bozulduğu zaman kıymetini anlıyoruz. Arabamıza, evimize gösterdiğimiz özeni sağlıkta esirgiyoruz. Ne zamanki yatağa ya da hastaneye mahkum oluyoruz, o zaman jeton düşüyor. Ama bazen çok geç olabiliyor. Dr. Neşe Erdinç, hayata ve sağlığa dair şunları anlattı;
#1Son zamanlarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastiklerin keşfedildiği haberlerini duymuştuk. Şimdi de insan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Erkeklerde sperm sayısı onlarca yıldır düşüyor ve birçok araştırma bunun önemli nedenlerden birinin kimyasal kirlilik olduğunu söylüyor.
#Erkek Üreme SağlığıÇin’de yapılan yeni bir araştırma kapsamında erkeklerden alınan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Peki bu durum erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
#Erkek Üreme SağlığıABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#Bakteri“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikYapımcılığını ve yönetmenliğini Engin Altan Düzyatan’ın üstlendiği, dünyada plastik ve mikroplastik kirliliğinin yol açtığı sorunları konu eden “Sen De Fark Et” belgeselinin Türkiye lansmanı gerçekleşti.
#Plastik KirliliğiBahçeşehir Koleji Kemerburgaz Kampüsü'ndeki Fen ve Teknoloji Lisesi'nde eğitim gören dört öğrenci, SpaceTech projeleri kapsamında Türkiye'de ilk kez lise düzeyinde tasarlandığı belirtilen çip ile uzaya gönderilmesi hedeflenen küp uydusunun görevlerini yönetebilecek bir bilgisayar oluşturdu.
#SpacetechAdana Çukurova Üniversitesi ile Danimarka Roskilde Üniversitesi'nde görevli akademisyenler, ortak çalışma ile tıbbi tedavilerde kullanılan serumları inceleyip, 1 litrelik serumlarda 65 adet mikroplastik olduğunu tespit etti. Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, "Bu çalışmayla damar yolu ile verilen sıvıların doğrudan mikroplastik maruziyetine neden olduğunu ortaya koyduk" dedi.
#Damar YoluAdana Çukurova Üniversitesi ile Danimarka Roskilde Üniversitesi'nde görevli akademisyenler, ortak çalışma ile tıbbi tedavilerde kullanılan serumları inceleyip, 1 litrelik serumlarda 65 adet mikroplastik olduğunu tespit etti. Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, "Bu çalışmayla damar yolu ile verilen sıvıların doğrudan mikroplastik maruziyetine neden olduğunu ortaya koyduk" dedi.
#SerumBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı Şampuan'Tartışmalı, kavgalı’ CHP il kongreleri yapılırken, K. Kılıçdaroğlu ile yakın çalışma arkadaşları olan, görevden aldığı geçmiş genel başkan yardımcıları arasındaki farklılıklar, söz düellosu ve çekişmeler de artıyor.
#CHPTüketici elektroniği fuarlarından IFA Berlin, dün kapılarını basın mensuplarına özel olarak açtı. Çok sayıda küresel markanın katıldığı fuara bu yıl sürdürülebilirlik, yapay zekâ ve akıllı ev teknolojilerinin damgasını vurması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda evlere girecek pek çok akıllı teknolojinin sergileneceği fuarı Hürriyet de yakından takip edecek. İşte teknoloji dünyasının buluştuğu fuardan ilk izlenimler...
#Arçelik