Embriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp BebekBu hafta mezoterapi uygulamalarından bahsedeceğim. Yaşlanmayla birlikte cildinizde minik kırışıklılar, lekeler oluşabilir. Bu nedenle cildinizi canlandırmak ve daha canlı bir görünüm isteyebilirsiniz. Tüm bunlar için cilt içine ‘mikroenjeksiyon uygulanmasına’ mezoterapi diyoruz. Yaz öncesi mezoterapilere başlamanın tam zamanı...
#Op. Dr. Hasan ÇelikDijital yaşamın her alanında etkin şekilde kullanılan yapay zeka teknolojisi üreme tıbbına da yön vererek çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Uyguladığımız tüp bebek tedavilerine geçtiğimiz yıllarda dahil ettiğimiz yapay zeka şimdi de Akıllı Sperm teknolojisi sayesinde dölleme ve kaliteli embriyo oluşturma şansı en yüksek spermin seçilmesini sağlıyor.
#Tüp BebekAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoDoğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek büyük bir umut kaynağı olmuştur. Gerçekten de, kısırlıktan yakınan olguların yaklaşık yarısında bu yolla gebelik elde edilebilmekte. Dünyada tüp bebek çalışmaları 40 yıl önce başladı. İngiltere’de Louise Brown tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen ilk çocuktur. Bu başlangıç denemelerinde erkekten alınan spermler kadından toplanan yumurtanın etrafına bırakılmakta ve kendiliğinden yumurtaya girmesi beklenmekteydi. Ancak sperm sayısı çok az ise ya da yumurtanın zarlarını delip de içine giremeyecek bir zayıflığa sahipse, bu durumda ne yazık ki döllenme gerçekleşemez ve istenen sonuç da alınamaz. İşte, 1991 yılında Cornell Üniversitesi’nden Prof. Gianpiero D. Palermo, bu sıkıntıları çözüme kavuşturmak üzere tek bir sperm hücresini saç kılı kalınlığında bir iğne yardımıyla yumurta içine yerleştirerek günümüzde ICSI ya da mikroenjeksiyon olarak bilinen tekniği gerçekleştirdi. Böylelikle tüp bebekten fayda gören çiftlerin sayısı da önemli ölçüde artmış oldu. Hemen arkasından da, azoospermik erkekleri baba yapacak TESE ya da testiküler sperm eldesi tekniği ile tüp bebek tedavisi başladı.
#Tüp BebekHer anne ve baba için çocuk sahibi olmak oldukça önemlidir. Çocuk sahibi olmak isteyen ama sağlık sorunlarından dolayı olamayan kişiler çeşitli yöntemleri kullanabilirler. Özellikle de aşılama ile üreme son yıllarda çok merak edilmektedir. Aşılama ile üreme nedir ve nasıl yapılır? Aşılama yöntemi ile üreme örnekleri ve özellikleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Aşılama İle ÜremeÇocuk sahibi olmak için tüp bebek merkezlerine başvuran çiftlerin sayısı günden güne artış gösteriyor. Çiftlerin hayallerine kavuşmasına yardımcı olan tüp bebek tedavisinin nasıl yapıldığı ve sürecin nasıl işlediği en çok merak edilen konuların başında geliyor.
#Tüp Bebek TedavisiTüp bebek tedavisi infertilite (kısırlık) konusunda yıllardır tercih edilen bir yöntem. Ancak tedavi öncesi, sırası ve sonrası için akıllarda bazı sorular yer almakta. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ümit Zeteroğlu tüp bebek tedavisi ile ilgili hastaların en çok yanıt aradığı 10 soruyu yanıtladı.
#Tüp BebekTekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları çiftler için oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Umutla başlayan heyecanın tekrar tekrar başarısızlıkla sonuçlanmasının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın anlatıyor.
#Tüp BebekTüp bebek uygulamasında başarıyı etkileyen en önemli faktörler; erkeklerde sperm sayısı ve yumurtalık kapasitesini belirleyen kadın yaşıdır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sperm, yumurta sayısı ve kalitesini korumak için tüp bebek tedavisini ertelememeleri gerektiğine dikkat çekti.
#Tüp BebekErkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta yani oositin, laboratuvar ortamında döllenmesi ve gelişen embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesine tüp bebek denir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, tüp bebek tedavisindeki merak edilenleri anlattı.
#Tüp BebekSağlıklı çiftlerin çeşitli nedenlerden ötürü doğal yollarla çocuk sahibi olamaması alternatif çözümlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu çözümlerin başında ise tüp bebek tedavisi geliyor. Peki tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Tüp bebek tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Ceyberi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe yanıtladı.
#Tüp Bebek Tedavisiİlk tüp bebek ile doğum 1978 yılında gerçekleştirildi. Ancak burada yumurtanın dışına bırakılan spermin kendi çabasıyla yumurtaya girmesi bekleniyordu. Oysa bugün kullanılan mikroenjeksiyon tekniği, yani spermin ince bir iğne ile yumurtanın içine yerleştirilme işlemi 1992 yılında başladı.
#SpermÇocuk sahibi olamayan anne baba adaylarının en çok tercih ettiği tedavilerin başında tüp bebek geliyor. tüp bebek tedavisi, uzun bir süredir tercih edilen bir yardımcı üreme modelidir. Tüp bebek konusunda Doktor Esra Çabuk Cömert’e, tüp bebek konusunda merak edilenleri sorduk…
#Tüp BebekÇocuk sahibi olamayan anne baba adaylarının, günümüzde en çok tercih ettiği tedaviler arasında tüp bebek geliyor. Sürekli gelişen ve yeniliklerle birlikte, başarı şansı artan tüp bebek tedavisine ilişkin merak edilenler de oldukça fazla. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisine dair merak edilenleri yanıtladı. Kısırlık neden olur sorusundan, tüp bebek tekniklerine kadar birçok soru sorduk…
#Tüp BebekCilt yenileme ve gençleştirmenin yanı sıra bölgesel zayıflama, selülit, çatlaklar, lekeler ve yara izleri gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan mezoterapi yönteminin son zamanlarda iyice kullanıldığını belirten Dr. Ezgi Karavelioğlu, cilt altındaki kolajen ve elastin gibi yapıları uyararak etkisini gösteren mezoterapi yöntemi ile cilt yaşlanmasını gideriyor” dedi.
#İzmirROSI tekniği, yumurta hücresini dölleyebilecek nitelikte olgun spermin bulunamaması durumunda da bireyleri bebek sahibi yapmak için geliştirilmiş önemli prosedürlerden biridir. Androlog Ürolog-Embriyolog Op. Dr. Burak Sivaslıoğlu; ROSI tekniği nedir, kimlere yapılır ve nasıl uygulanır gibi tüm soruları yanıtladı.
#Tüp BebekHPV olarak kısalttığımız insan siğil virüsü ile ilgili en büyük buluş 1984 yılında Herald Zur Hausen adlı araştırmacının Tip 16 ve Tip 18 siğil virüslerinin rahim ağzı kanseri ile ilişkisinin kanıtlanması ile gerçekleşmiş ve bu büyük buluş araştırmacıya 2008 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü kazandırmıştır.
#HPVErkeklerde infertilite (kısırlık) problemi oranı her geçen gün artmakta. Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, erkek infertilitesi muyanesi ve sonuçlarının çok daha hızlı sonuçlandığına dikkat çekti. Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde son yıllarda uygulanan yeni teknolojiler ile erkeklerde kısırlık tedavilerinin de ileri düzeyde sonuç verdiğini belirtti.
#Erkek