Güncelleme Tarihi:
TÜP bebek uygulama süreçlerinin her aşamada yüksek teknoloji kullanılan, hem erkek hem de kadın açısından dikkatli ve titiz bir bakış açısı gerektirdiğini belirten kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, bu süreci üst düzey bir seviyede gerçekleştirmenin her alanda yüksek kaliteli ekipman, yüksek kaliteli personel ile mümkün olabildiğini açıkladı. Tavmergen, “Bu kavramları açacak olursak, üç ana alandan bahsedebiliriz. Birincisi, alanında uzman, deneyimli medikal kadro, yani tüp bebek tedavisini uygulayacak olan hekim grubu. İkinci alan, yine alanında uzman, yetenekli, çok sayıda vaka takip etmiş embriyoloji kadrosu ve yüksek teknolojili cihazlar. Üçüncüsü ise hizmet alanında görevli sizin stersinizi azaltan, süreçleri kolayca anlaşılır hale getirecek olan personel” dedi.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ ÖNEMLİ
Her anne adayının birbirinden çok farklı özelliklere, kimi zaman sorunlara sahip olduğunu dile getiren Tavmergen, bu nedenle tüp bebek uygulamalarında ‘kişiye özel tedavi protokolleri’nin çok daha başarılı sonuçlar verdiğinin kanıtlandığını vurguladı. Tavmergen, “Her kadının farklı yumurtalık rezervi ve kalitesi bulunmaktadır. Öte yandan kadınlar, bağışıklık sistemlerinden tutun da daha pek çok etkene kadar değişiklik göstermektedirler. Burada hasta ve doktor iletişimi çok önemli. Anne adaylarına hangi tedavinin ne zaman ve nasıl uygulanacağının detaylı biçimde anlatılması gerekmektedir. Ayrıca kadınların kendi vücutları ve sorunlarıyla ilgili bilgilendirilmeleri de anne olma sürecinde son derece önem taşımaktadır” diye konuştu.
YÜKSEK TEKNOLOJİ KULLANIMI
Yüksek teknoloji kullanımı açısından son gelişmelerden söz edilecek olursa, örneğin yumurta ve spermlerinde döllenme kusuru olan hastalarda ‘piezo elektrofüzyon’ yönteminin değerlendirileceğini kaydeden Prof. Dr. Tavmergen, şöyle devam etti: “Tekniğin uygulanmasıyla önceki tüp bebek denemelerinde hiç döllenme elde edilemeyen ya da döllenme oranları düşük olan hastalara mikroenjeksiyon işlemiyle kombine edilerek yumurtalara piezo elektrik verilmekte ve yumurta aktivasyonu sağlanarak döllenme elde edilmektedir. İşlemde yumurtalar ‘mikro tabak’ adı verilen cam kaplar içerisinde paralel iki elektrot arasında özel hazırlanmış tampon çözelti içine konulur ve elektro hücre manipülatör cihazı ile hücrelere belli düzeyde akım verilir. Elektrik akımı, sperm hücresine yardımcı olarak, yumurta aktivasyonunu sağlayıp döllenmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu yöntemle daha önceki denemelerde hiç embriyo elde edilememiş hastalarda istatistiksel olarak anlamlı oranlarda embriyo ve gebelik elde edilmesi mümkün olmaktadır.” Prof. Dr. Tavmergen, bu ve benzeri bir çok yeni teknolojik gelişmenin Türkiye’de uygulanabildiğini ve bebek sahibi olmak isteyen çiftler açısından yüz güldürücü sonuçlar alındığını kaydetti, “Özetle uzmanlık, deneyim, teknoloji birleştiğinde toplam kaliteyi artırır. Kalite ise maksimum başarı oranlarının olmazsa olmazıdır” ifadelerini kullandı.