Artık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatLökosit Esteraz tahlili, idrar yollarıyla bağlantılı olarak meydana gelen enfeksiyonların tanısı için yapılmaktadır. Bu test, enfeksiyonun sadece varlığına ilişkin bilgi vermektedir ve rahatsızlığın kaynağını tespit edilememektedir. Peki, idrarda lökosit esteraz nedir? Lökosit Esteraz değerleri kaç olmalıdır? Sizler için lökosit esteraz hakkındaki bilgiler.
#SağlıkAçık havada spor yapmayı sevdik. Parklardaki ve sahil kenarlarındaki spor ve egzersiz aletlerini kullanmayı da... Ama bu aletleri hem maksimum verim alabilmek hem de yaralanmaları önlemek için bilinçli bir şekilde kullanmak önemli. Uzmanlarla konuştuk, önerilerini dinledik.
#SporAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkGünlük hayatta insan vücudu metabolik reaksiyonların oluşması, fonksiyonlarının gerçekleşmesi, hormonal düzenin korunması gibi hücresel onarımlar için pek çok minerale ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle magnezyum insan vücudunda bulunan önemli minerallerden biri olmaktadır. Bu bakımdan vücudumuzda olması gereken magnezyum minerali hakkında birçok konu merak edilir. Magnezyum eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkDSÖ, COVID-19 atlatan 220 milyon kişinin yüzde 10’unda virüsün neden olduğu hasarın devam ettiğini duyurdu ve tüm ülkelere ‘Korona Sonrası İzlem Klinikleri’ açılmasını önerdi. Sağlık Bakanlığı da hazırlığa başladı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, korona hasarlarını ve bu kliniklerle ilgili detayları Hürriyet’e anlattı...
#KoronavirüsTıp dilinde miyokard olarak bilinen, halk dilinde ise kalp kası olarak adlandırılan kalp kası, iltihaplanma durumunda belirli sebeplere ve sonuçlara yol açabilir. Miyokardit kalp kasının iltihaplanması ya da kalp kasının enfeksiyon alması anlamına gelir. Kalp kası kalbin çok büyük bir kısmını meydana getirmektedir. Diğer kaslar gibi kalp kası da iltihap alabilir. Bu iltihaplanmaya neden olabilecek pek çok etken bulunur. Kalp kasına bağlı meydana gelen hastalıkların çok büyük bir kısmını kalp kası hücreleri meydana getirmektedir. Peki, bu iltihap nedir, geçici midir? Kalp kasının belirtileri nelerdir? Ne gibi nedenlere bağlıdır tüm detayları ile derledik.
Kalp yetmezliği, yaşam boyu tedavi gerektiren ciddi bir kronik durumdur. Bu yüzden riske atılmaması gerekmektedir. Şayet böyle bir rahatsızlığınız varsa önlemleri en baştan almanız gerekmektedir. Peki, kalp yetmezliği nedir, buna ne sebep olur detayları ile derledik.
#Kalp YetmezliğiKasların geliştirilmesi için birden fazla hareketin yapıldığını belirtmek mümkündür. Bununla beraber her kas için ayrı bir hareket bulunmaktadır. Kol ve omuz kasları için, birden fazla hareket vardır. Bunlar içerisinde ise dumbbell front raise hareketi yer almaktadır. Peki dumbbell front raise nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır? Dumbbell front raise hareketi hangi kasları ve nereyi çalıştırır detayları ile derledik.
#Dumbbell Front RaiseCable front raise önemli egzersizlerden bir tanesi olmaktadır. Sizin için cable front raise hareketinin ne demek olduğunu, faydalarını, bu hareketin nasıl yapıldığını ve ne işe yaradığını derledik.
#Cable Front RaiseBent over dumbbell row hareketi en fazla merak edilen spor egzersizlerinden bir tanesidir. Sizin için Bent over dumbbell row hareketinin ne demek olduğunu, bu hareketin nasıl yapıldığını, mevcut faydalarını ve ne işe yaradığını sizler için derledik.
#Bent Over Dumbbell Row5 Eylül'de 12 yaş ve üstündeki tüm çocuklara aşı hakkı tanımlandığı açıklandı. 12 yaş üstü aşılama konusunda hemen randevu alanlar da var, tereddüt yaşayanlar da... Biz de tüm merak edilenleri uzmanına sorduk. İşte 12 soru 12 yanıt...
#KoronavirüsKOVİD-19 her zaman herkeste farklı seyir gösterebilen bir enfeksiyon ama genelde hastalığın süresi iki, bilemediniz üç hafta ile sınırlı.Eğer herhangi bir nedenle hastalıkta ağırlaşmaya yol açabilecek ilave bir sorun ortaya çıkmaz ise çoğu vakada iyileşme 2-3 haftada tamamlanıyor.Ne var ki, yeni bazı gözlemler beklenenden daha çok olguda Kovid-19’da iyileşme sürecinin haftaları, hatta ayları bile bulabileceğine işaret ediyor.***Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, “Kovid-19 beynimizi çok seviyor” dedi ve şunları anlattı
#İzmir'Kral hastalığı' ya da 'zengin hastalığı' olarak bilinen gut hastalığı, geçmişte padişahların ölümüne yol açmış şiddetli bir romatizmal rahatsızlık. Gut hastalığının tedavisinde kullanılan ‘kolşisin’ ilacının Covid-19 tedavi sürecini kısalttığı yönünde haberlerin çıkması üzerine Prof. Dr. Fürüzan Yıldız ile bu ilacın salgınla mücadeledeki etkileri hakkında konuştuk.
#Kolşisin İlacıDisfaji, halk arasında yutma güçlüğü yutma işlevinin düzgün olarak yerine getirebilmesi için, çeşitli kas ya da sinirlerin herhangi birinin fonsiyonundaki aksaklık, disfajiye zemin hazırlayabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız Disfajinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Yutma GüçlüğüÇocukluk çağında görülen ani ölümlerin yüzde 99’u kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Aile öyküsünde 50 yaş altında kalbe bağlı ani ölüm belirlenen çocukların ise kalplerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. “Kalp krizine bağlı ölümler erişkin yaşlarda daha sık görülmesine karşın çocukluk çağında da daha seyrek de olsa benzer ölümlerin olduğu bilinmektedir” diyen Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor.
#Çocuklarda Kalp Krizi NedenleriTürk Kardiyoloji Derneği'nin yaptığı çalışma sonuçlarına göre, kalp krizi geçiren hastaların hastaneye başvuru oranında yüzde 47.1 azalma olduğunu belirten Kardiyoloji Uzm. Dr. Taylan Erdem Şahin, “Kalp krizi, ertelenebilecek ya da salgın korkusu ile ihmal edilebilecek bir durum değildir" dedi.
#KalpDiyet ya da obezite ameliyatıyla fazla kilolarından kurtulanlar sarkma problemi yaşayabiliyor ve bu hastalar vücut şekillendirme ameliyatlarına yöneliyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu ile Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Servet Karagül, vücut şekillendirme ameliyatları hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#Vücut Şekillendirme AmeliyatlarıDiyet ya da obezite ameliyatıyla fazla kilolarından kurtulanların sarkma problemi yaşayabildiğini ve bu hastaların vücut şekillendirme ameliyatlarına yöneldiğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, “Bu ameliyatları çoğunlukla aşamalı olarak planlıyoruz. Tek seferde azami iki farklı bölgenin ameliyatını yapmakta fayda var” dedi.
#Doç. Dr. Servet Karagül