Yedi yıl öncesine dek Türkiye’nin bir restoran rehberi yoktu. 2017 yılında Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle ülkemizin ilk ve tek gizli müfettişlik sistemiyle değerlendirme ve derecelendirme yapılan çalışması İncili Gastronomi Rehberi projesi hayata geçti.
#Müge AkgünTatil beldelerinde sokaklardaki kalabalık yerini sakinliğe bıraktı ama eğlence yerli yerinde duruyor. Sonbaharda rotasını sahillere çevireceklere, en popüler mekânlardan yeme-içme duraklarına bir liste hazırladım. İçinde vur patlasın çal oynasın adresler de var, yıllardır kalitesini bozmadan sadık müşterilerini ağırlamaya devam eden klasikler de… Ayrıca gitmişken nerede kalabilirsiniz diye de birkaç adres paylaştım.
#TatilPlajları, restoranları, mekânları, daracık sokaklarıyla Çeşme’nin eğlencesi bu yaz da tam gaz devam ediyor. “Çeşmeci mi yoksa Bodrumcu musunuz” sorusuna siz nasıl cevap verirsiniz bilemiyorum ama ben oyumu kesinlikle Çeşme’den yana kullanıyorum. Nihayet sezon açıldı; yenisi, klasiği tüm mekânlar hazırlıklarını yaptı. Bakalım 2024 yazında Çeşme ve Alaçatı’da bizi neler bekliyor?
#ÇeşmeDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney KoreTaş fırında pişen gevrek lahmacunu ve içliköftesiyle son dönemde büyük bir popülerlik de yakalayan Mahir Lokantası tam 10 yılı geride bıraktı. Güneydoğu Anadolu mutfağını hakkıyla temsil eden, eski usul esnaflığı yaşatan lokantanın kapısında bazı günler sıra oluyor. Kurucusu Mahir Nazlıcan’la yemeklerinin sırrını konuştuk.
#Mahir LokantasıŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#Gözde Yener BirmanŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#1Mübadele dönemini ele alan “Yakamoz” isimli filmin çekimleri bitti, post-prodüksiyonu devam ediyor. Müzikleriyle de büyük ilgi uyandırmaya hazırlanan filmde; Niran Ünsal sürprizi var. Usta sanatçı, “Bir Fırtına Tuttu Bizi” isimli meşhur türküyü ilk defa Yunanca söyledi.
#Niran Ünsalİtalya gıdanın geleceği konusunda önemli bir kararın öncüsü oldu. Euractiv’te okuduğum habere göre Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, hafta başında katıldığı bir toplantıda laboratuvarlarda yaratılan gıdaların üretimini, ithalatını ve pazarlamasını yasaklayacaklarını açıklamış.
#Müge AkgünÜnlü gurme Vedat Milor, Horeca Trend dergisine konuk oldu. Milor, Türk mutfağına dair açıklamalar yaptı. Milor, fiyatları her yaz gündem olan Bodrum hakkında ise “Bodrum herhalde Türkiye’de fiyat performans açısından yemek yenilecek en kötü yer” dedi.
#Vedat MilorEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanSon yıllarda gastronomiyi daha çok konuşuyoruz. Bunda başarılı mekanların, iyi şeflerin büyük katkısı var. Aslında Anadolu, lezzetleriyle öne çıkan bir coğrafyadır. Ama biz bunu anlatmakta, tanıtmakta geç kaldık. Yerelliğin öne çıktığı bir döneme giriyoruz. Gastronomide de durum böyle...
#1Her yıl Londra’da 50’den fazla ülkeyi ve yüzlerce oteli bir araya getiren WTM Turizm Fuarı’nda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldim. İşte dünyanın en kapsamlı turizm buluşması olarak nitelendirilen etkinlikte Ersoy ile olan sohbetimizden anekdotlar.
#WTM Turizm FuarDünyaca ünlü Michelin Rehberi, listesine Türkiye’yi de aldı. Değerlendirme sonucunda İstanbul’daki 53 restoran listeye girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 5 restorana Michelin yıldızı verilmesi ile ilgili olarak, 'Ülkemizin bir gastronomi merkezi haline dönüşmesi sürecinde bu adımın, nice ilklere köprü olacağına inanıyorum.' dedi.
#Michelin YıldızıGeldi geliyor derken gastronomi dünyasının en saygın rehberlerinden Michelin Guide Türkiye’ye nihayet İstanbul’dan giriş yaptı. Eminim yakında şahsına münhasır şehrimizin turizmine ivme katacak, yıldızlı restoranları, şefleriyle uluslararası arenada yeme-içme severlerin radarına sokacaktır.
#Müge Akgün12 Ekim akşamı için gelen davet ilginç bir buluşmayı işaret ediyordu. Türkiye’de ilk kez Michelin yıldızı kazanan restoranlar açıklanacak hemen sonrasında bu restoranlardan birinde Mastercard Türkiye ev sahipliğinde akşam yemeği yenecekti. Mastercard, bu yıl ilk kez Türkiye’de restoran seçimi sunan “Michelin Guide İstanbul”un resmi partneri olmuştu.
#Michelin YıldızıUluslararası alanda tanınmış ünlü Türk şeflerden Fatih Tutak Michelin Yıldızı alarak ününe ün kattı. Michelin Rehberi'nin 2023 yılı için İstanbul'daki restoranları da değerlendirme sistemine dahil etmesiyle Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlenen törende İstanbul 2023'ün ilk seçkisi açıklandı. Bu özel gecede Fatih Tutak Michelin Yıldızı alarak merak konusu oldu. Peki, Fatih Tutak kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, 2 Michelin Yıldızı alan Fatih Tutak hakkında bilgiler...
#Fatih Tutak