Dilimize Arapçadan geçmiş olan mevhibe kelimesi mevhip fiilinden türetilmiştir. Mevhip, bahşetmek, ihsan etmek anlamına gelirken, mevhibe de hem lütuf hem de bahşiş anlamına gelir. Bazı kaynaklarda ve eski metinlerde, mevhibe sözcüğü ödül ve hediye anlamında da kullanılır. Bu kelime birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alıyor. Örneğin mevhibe-i Hüsrev, Allah'ın insanlara bahşettiği lütuf manasına gelir. Mevhibe ne demek, ne anlama gelir? Mevhibe kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
#Mevhibe Ne DemekBeklediğim gibi klasik, ciddi, mesafeli hiç değiller. Tam tersine... Tatlı tatlı didişerek, sürekli birbirlerinin cümlelerini tamamlıyorlar. Bazen biri kızıyor, “Ya sen konuş ya ben konuşayım” diye... Öbürü mahcup bir çocuk gibi dudağını büküp önüne bakıyor, ama birkaç saniye sonra dayanamayıp yine araya giriyor. Bu sefer itiraz yok... Bülbül gibi şakıyarak bir cümleyi iki kişi bitiriveriyorlar. Biri özneyi, diğeri bağlacı, hoop diğeri yüklemi! Kelime kelime paslaşıp büyük bir kahkahayla finali yapıyorlar! Bu neşeli konçertoyu izlemekten lafa odaklanamıyorum bazen. Güher ve Süher Pekinel... Müziğimizin harika ikizleri... ‘Kadının Sesi’ özel sayımız için Pekinellerle buluştuk.. Kadınlığı, hayatı konuştuk; Cumhuriyet tarihimizin güzel notalarını hatırladık.
#Adnan SaygunTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Cumhuriyet’in kurucu kadroları bugünlerde “seçkinci” olmakla itham ediliyor. Sahi öyle mi? Teorik bilgiler yerine somut olgular üzerinden tartışmanın daha aydınlatıcı olacağını sanıyorum. Bu nedenle Müveddet Hanım’ın hayatından bahsetmek istiyorum. Bakın bakalım, Balkanlar’dan canını zor kurtaran, ilk eşi Yüzbaşı Mehmet Saim’i Sakarya Savaşı’nda şehit veren, o güç koşullarda Anadolu’nun orta yerinde annesi ve iki evladıyla kalakalan ve yazdığı bir mektupla hayatı değişen Müveddet Hanım seçkinci miymiş?
Adanalı e-dostlardan Mustafa Öncül’den bir e-posta geldi. “Nasılsınız Serdar Bey, biz iyi değiliz” diyor, “çünkü taa İstanbul'dan, ‘gereksiz taramalardan kaçının’ fırçası ile herkesin hatırladığı karikatür, mizah açık öğretim fakültemizin biricik hocasını, Ovuz Aabimizi yitirdik. Ovuz Aabi bizim için çok önemliydi.” Mustafa Bey dostum, meşhur “acılı bir buçuk” köşesinde, Oğuz Abi (Aral) için şöyle yazmış:
Ünlü edebiyatçı, gazeteci, diplomat, Anadolu Ajansı'nın kurucularından Yakup Kadri Karaosmanoğlu ölümünün 28'nci yıldönümünde anılıyor. Anadolu Ajansı'nın bülteninde "Flaş" anonsuyla saat 07.10'da verilen "Yakup Kadri Karaosmanoğlu Vefat Etti" başlıklı haberin girişinde, "Atatürk'ün hayatta kalan son yakın arkadaşlarından Türk edebiyatı ve politikasının ünlü siması Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Kadri Karaosmanoğlu, bu sabah saat 06.55'de tedavi edilmekte olduğu Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde hayata gözlerini yummuştur'' deniliyordu.