Mayıs ve haziran ayında sağanak etkisinde kalan Ankara’yı önümüzdeki aylarda nasıl bir hava bekliyor? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır yanıtladı: “Ankara’da temmuz-eylül ayları arasında mevsim normalleri ve bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık değerlerinin yeni rekorlar kırması sürpriz olmayacaktır '' dedi.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERSıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken başkent Ankara’da da vatandaşlar beyaz örtüye hasret kaldı. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, başkent Ankara’da bu ay şehir merkezine lapa lapa kar yağmasının son derece sürpriz olacağını belirtti.
#TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası BaşkanıAntalya’da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak, seli beraberinde getirdi. Yollarda su birikintilerinin oluştuğu kentte, çok sayıda araç sular altında kaldı. Kepez’de alt geçitte mahsur kalan araçta bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Peki neden bir anda Antalya’da yağmur arttı ve sel baskınları yaşandı? Yağışlar ne kadar daha devam edecek? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#AntalyaYeni yıla mevsim normallerinin üzerinde sıcak hava ile girdik ancak önümüzdeki günlerde soğuk ve yağışlı havanın ülkemizi etkisi altına alması bekleniyor. 10 Ocak'ı 11'ine bağlayan geceye dikkat çeken Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "Eğer model beklendiği gibi çalışırsa yurt genelinde kar yağışı göreceğiz" dedi. Peki ya sonrası? Kışın geri kalanında hangi bölgeyi nasıl bir hava durumu bekliyor?
#Hava DurumuHafta sonundan itibaren etkili olan yağmur, İstanbul’un barajlarındaki su seviyesine yüzde 0,61’lik bir artış olarak yansıdı. Peki çok kuvvetli yağış görülmesine rağmen bu kadarlık artış normal mi? İstanbul’da susuz bir kış yaşamamak için barajlardaki doluluk hangi seviyeye gelmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#BarajlarMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kasım, aralık, ocak ve şubat ayı hava tahmin raporlarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1 ila 2 ile 2 ila 3 derece üzerinde seyredeceği belirtildi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "İklimi eski düzeyine getirmek, eski seviyesine getirmek mümkün değil. Bunun temel sebebi en büyük oranda insanlar ve dünyanın kendi döngüsü içerisindeki hareketlerinden kaynaklanan değişimler. Sera gazlarının da artması nedeniyle her sene daha sıcak bir yıl yaşamaya hazır olmalıyız" diye konuştu.
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kasım, aralık, ocak ve şubat ayı hava tahmin raporlarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1 ila 2 ile 2 ila 3 derece üzerinde seyredeceği belirtildi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "İklimi eski düzeyine getirmek, eski seviyesine getirmek mümkün değil. Bunun temel sebebi en büyük oranda insanlar ve dünyanın kendi döngüsü içerisindeki hareketlerinden kaynaklanan değişimler. Sera gazlarının da artması nedeniyle her sene daha sıcak bir yıl yaşamaya hazır olmalıyız" diye konuştu.
#MeteorolojiMeteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, sosyal medyada yer alan ‘Bu kış çok soğuk geçecek’ söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını, aksine Ankara’da ortalamanın üzerinde bir sıcaklık beklediklerini dile getirdi.
#Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat ÇukurçayırGeçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıkları tarihi rekorlar kırdı. Temmuz ayının 120 bin yılın sıcağı olabileceğini söyleyen iklim bilimciler, daha da kavurucu sıcak dalgalarıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da bunu destekliyor ve "2024'te çok daha sıcak bir temmuz geçirebiliriz" diyor. Peki bu tablo dünyayı ve ülkemizi nasıl etkileyecek?
#Yüksek SıcaklarSıcaklığın yükselmesine yol açan ‘El Nino’ etkisinin başkent Ankara’da da hissedilebileceğine dikkat çeken TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Ankara özelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ile birlikte birçok yerleşim birimimizde sıcaklıkların rekor kırdığı bir yaz mevsimi yaşamamız sürpriz olmayacaktır” dedi.
#TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat ÇukurçayırSon yılların en yağışsız kışını yaşadığımız şu günlerde su sıkıntısı riski kendini gösterdi. Önümüzdeki günlerde susuz kalmamak için herkese görev düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, hem merkezi ve yerel yönetimleri hem de vatandaşı uyardı, tasarruf yollarını Hürriyet’e anlattı...
#KuraklıkDeniz kenarındaki İnönü Lisesi’nin, geçen yılki sel felaketinde 70 kişinin öldüğü Ezine dere yatağına taşınmak istenmesi Abanalıları ayağa kaldırdı. Hürriyet’e durumu değerlendiren mühendisler de okulun dere yatağını daraltacağı, olası selde can kayıpları yaşanacağı uyarısında bulundu.
#İnönü Lisesiİstanbul'da perşembe günü gökyüzü 'Cirrocumulus' adı verilen bulut tipiyle kaplandı. Küçük dalgacıklara benzeyen bu bulutlar, gökyüzünde görsel şölen oluşturmanın dışında sosyal medyada komplo teorilerine neden oldu. Peki Cirrocumulus bulutları neden oluştu?
#Bulutİklim değişikliğinin etkisiyle değişen hava koşulları ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının azalmasını Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, '''Tropik Geceler’ dediğimiz sıcaklığın 20 derece ve daha üzerinde olduğu gece sayılarımızda ciddi bir artış gözlenmekte” dedi.
#İklim DeğişikliğiMart ayı boyunca etkili olan soğuk ve yağışlı havanın Nisan’da yurdu terk edeceği yorumları yapılıyordu ama tahminler pek tutmadı. Hem Nisan yağışlı ve soğuk geçti hem de Mayıs pek sıcak başlamadı. Bu yıl adeta ilkbaharı yaşamadan direkt yaza geçiş yapıyoruz. Peki bu yaşananları nasıl açıklamak gerekiyor? Mayıs sonuna kadar ve yaz aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#MeteorolojiGelişen teknoloji sayesinde 'ulaşılabilir' olan hava gözlem sistemleri, hiçbir eğitimi olmamasına rağmen birçok kişinin de kendini 'meteorolog' olarak tanıtıp sosyal medyada yorum yapmasına yol açıyor. Sansasyonel açıklamalar bilgi kirliliğine de sebep olabiliyor. Bunlardan sonuncusu ise önceki gün '14 Şubat 2022' tarihi için yaşandı. Peki uzmanlar ne diyor?
#Hava DurumuLodos esmeye başlayınca Bizans mahkemelerinin kapandığını, Osmanlı'da kadıların da karar ertelediğini biliyor muydunuz? Peki lodoslu günlerde tutulan balıkların 'lezzetsiz olurlar' diye yenmediğini? İşte önceki gün 5 canımızı alarak kötü yüzünü gösteren, daha çok İstanbul'la özdeşleşmiş 'lodos'la ilgili bilmediklerimiz ve son yaşanan felaketle ilgili uzmanların öngörüleri...
#LodosManavgat, Kayseri, Osmaniye, Mersin'den sonra bugün de Kilis, Marmaris, Bodrum, Didim, Milas ve Antalya'dan yangın haberleri ardı ardına geldi. Türkiye son 48 saattir orman yangınları ile mücadele ediyor. Şimdiye kadar 3 canın gittiği yangınlar için herkesin kafasında aynı soru var: Yangınlar neden çıkıyor? İki ihtimal öne çıkıyor; iklim krizi ve sabotaj... İşte uzmanların görüşleri..
#Orman YangınlarıDeprem, sel ve heyelan gibi doğal afetlere alışkın olan Türkiye'de artık şiddetli hortumlar da yaşanmaya başladı. En son İzmir Çeşme'de 18 vatandaşın yaralandığı ve şiddeti ile çok şaşırtan hortum meydana geldi. Peki hortumlar Türkiye için ne kadar yeni? Ülkemizde yeni hortumlar bekleniyor mu? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır Hürriyet'e anlattı.
#İzmir HortumSüleyman Çelik, ‘Halif-i Müslimin ve Emirü’l-Mü’minin ve de Cihat’ başlıklı yazısında halife sözcüğünün Arapça ‘halef’ten (Türkçesi ‘ardıl’) geldiğini, ‘Peygamber’in ardılı’, yani ‘onun yerine geçen’ demek olduğu için halifeliğin hem dinsel hem de siyasi liderlik makamı olarak görüldüğünü aktarıyor. Emeviler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlı’dan örnekler veriyor. Selçuklu’da halifenin artık siyasal hiçbir gücü kalmamış, sadece dinsel bir simge olarak kullanılır olmuş. Osmanlı’da Arap mollalar danışman yapılmış, askerlik ve vergiden muaf tutulmuş.
#Yazar