HABER

Meteoroloji'den kış tahmini: Sıcaklıklar normalin üzerinde olacak! 'Her sene daha sıcak bir yıla hazır olmalıyız'

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kasım, aralık, ocak ve şubat ayı hava tahmin raporlarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1 ila 2 ile 2 ila 3 derece üzerinde seyredeceği belirtildi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, "İklimi eski düzeyine getirmek, eski seviyesine getirmek mümkün değil. Bunun temel sebebi en büyük oranda insanlar ve dünyanın kendi döngüsü içerisindeki hareketlerinden kaynaklanan değişimler. Sera gazlarının da artması nedeniyle her sene daha sıcak bir yıl yaşamaya hazır olmalıyız" diye konuştu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2023 eylül ayı ortalama sıcaklığı, 22,4 santigrat derece ile son 53 yılın en sıcak 6'ncı eylül ayı olarak kayıtlara geçti. Avrupa Birliği iklim değişikliği kurumu Copernicus ise ekim ayı ortalama sıcaklığının 15,3 santigrat derece ile 1991-2020 ortalamasının üzerinde çıktığını duyurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kasım, aralık, ocak ve şubat ayı hava tahmin raporlarında da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1 ila 2 ile 2 ila 3 derece üzerinde seyredeceği belirtildi.

'2024 İÇİN DE AYNI SÖZLERİ SÖYLEYECEĞİZ'

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, haziran başından bu yana; kasım ayı dahil olmak üzere, her ayın kendi içinde Kuzey Yarımkürede ‘en sıcak ay’ olarak dünyada kayıtlara geçtiğini belirtti. Çukurçayır, bunun küresel ısınmanın bir yansıması olduğunu ve bundan sonra önümüzdeki aralık ayı için de belki aynı sözlerin söylenebileceğini ifade etti. Çukurçayır, "Bundan sonra önümüzdeki 2024 için de aynı sözleri söyleyeceğiz. Çünkü dünyada yaşadığımız en sıcak 10 yıl, son 10 yıl. Hatta en sıcak 20 yıl, son 20 yıl. Dolayısıyla yaşadığımız kasım ayı da ve önümüzde yaşayacağımız kış ayları da Türkiye için bugüne kadar görmüş olduğumuz mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçecek olan bir dönem olacak" dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler