Başkentte termometreler yükselecek

Güncelleme Tarihi:

Başkentte termometreler yükselecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2024 14:28

Mayıs ve haziran ayında sağanak etkisinde kalan Ankara’yı önümüzdeki aylarda nasıl bir hava bekliyor? Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır yanıtladı: “Ankara’da temmuz-eylül ayları arasında mevsim normalleri ve bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık değerlerinin yeni rekorlar kırması sürpriz olmayacaktır '' dedi.

Haberin Devamı

Başkent Ankara’nın önümüzdeki günlerdeki hava tahminini değerlendiren ve iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çeken TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Dünya’nın en sıcak 20 yılı son 20 yıl, şimdi bu döngü sürekli devam ediyor. Bunun nedeni de iklim değişikliği. Bu nedenle de artık her geçen yıl daha sıcak bir yıl geçirmekteyiz” dedi. Ankara’da temmuz ayında hava sıcaklığının mevsim normallerinin 2 ila 3 derece üzerinde seyredebileceğini dile getiren Çukurçayır, Hürriyet Ankara’ya konuştu:

Başkentte termometreler yükselecek

EL NİNO ETKİSİNİ KAYBEDİYOR 

“Bu yılın ilk yarısının mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklarla geçeceğini dile getirmiştik. Meteorolojide ‘El nino’ ve ve La Nina’ olarak adlandırdığımız iki olay insanlığın yaşamını da doğrudan ilgilendirmekte. Ülkeden ülkeye ‘La Nina’ ve ‘El Nino’ etkileri farklılık gösterir. Uzun yılları kapsayan bir araştırma göstermiştir ki, ‘La Nina’ yaşandığı yıllarda ülkemizde yağışlarda bir azalma meydana gelmektedir. Aynı şekilde ‘El Nino’ yaşandığı yıllarda da hem sıcaklıklarda hem de yağışlarda bir artış söz konusudur. 2024 yılının da nisan ayına kadar El Nino'nun etkisini hissettik. El Nino nisan ayından sonra sona ermeye başladı ama bir süre daha etkisini hissettirecek. Öte yandan, geçtiğimiz yıl da pik sıcaklıklar yaşadık ve 2023 yılı da bugüne kadar kaydedilen en sıcak yıl oldu. Bu yıl da bu doğrultuda gidiyor. Dünya’nın en sıcak 20 yılı son 20 yıl şimdi bu döngü sürekli devam ediyor. Bunun nedeni de iklim değişikliği. Bu nedenle de artık her geçen yıl daha sıcak bir yıl geçirmekteyiz.

Haberin Devamı

MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden (MGM) aldığımız son tahminlere göre yaz mevsimi sonuna doğru yüzde 85 ihtimal ile ‘La Nina’ etkisine girmeye başlayacağız. Peki aynı yıl içinde hem El Nino, hem nötr koşullar hem de ‘La Nina’ yaşanırken bu durumun ne derece etkili olacağını tahmin edebilmek mümkün müdür? Ankara özeline bakacak olursak, MGM’nin mevsimsel tahminlerine göre, temmuz ayında hava sıcaklığının mevsim normallerinin 2 ila 3 derece üzerinde seyredeceği beklenmektedir. Ağustos ayı uzun yıllar sıcaklık ortalaması Ankara için 23,5 derece, en yüksek sıcaklık ise 40,5 derece olarak kaydedilmiştir. Bu değerlendirmelere göre Ankara’da temmuz-eylül ayları arasında mevsim normalleri ve bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık değerlerinin yeni rekorlar kırması sürpriz olmayacaktır. Aynı periyotta yani temmuz ve eylül döneminde Ankara’da mevsim normalleri civarında da yağış beklenmektedir

 

BAKMADAN GEÇME!