Çocuğunun bacağındaki küçücük bir noktayı fark eden Avustralyalı annenin dikkati, küçük bebeği ölümcül bir süreçten kurtardı. Annenin hastaneye gitmeden önce evinde uyguladığı basit test ise sosyal medyada viral hale geldi.
#MeningokokMeningokok aşısının uygulanma dönemi merak edilen konulardan biri. Menenjit, çocukluk döneminde ortaya çıkabilen bir rahatsızlık. Hastalığı önlemenin en etkili yollarından biri de erken dönemde aşı uygulaması. Peki Meningokok aşısı ne zaman yapılır, kimlere uygulanır? Meningokok aşısının yan etkileri neler? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Meningokok Aşısı Ne Zaman YapılırBebeklerde menenjit aşısı ne zaman yapılır sorusu, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Meral Saraçel tarafından yanıtlandı. Menenjit rahatsızlığını önleme amacıyla yapılan meningokok aşısı, aşının türüne göre belirli tarih aralıklarında yapılmalıdır. Belirli yaş aralıklarına göre en az 3 ay arayla iki doz ya da tek doz olarak uygulanan bebeklerde menenjit aşısı, deri kas içine enjekte edilmektedir. Peki, Bebeklerde menenjit aşısı ne zaman ve kaç yaşında yapılır? İşte, o bilgiler
#AşıKoronavirüs pandemisi hızını artırarak yayılmaya devam ederken dünya genelinde aşıların önemi bir kez daha anlaşıldı. Gündemde bulunan bu aşı türlerinden biri ise meningokok aşısı… Meningokok, halk arasında menenjit olarak bilinir. Peki, meningogok aşısı nedir, kimlere ve neden yapılır? Meningogok aşısının yan etkileri var mı? İşte meningogok ve meningogok aşısı ile ilgili merak edilenler…
#MeningogokMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıMeningokok bakterisinin Türkiye'de her yıl 100 binde 3 ila 4 oranında menenjit ya da meningokoksemi denilen ağır bir hastalık tablosu oluşturduğunu vurgulayan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 24 Nisan Dünya Menenjit Günü vesilesiyle önemli bilgiler paylaştı.
#MenenjitBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı virüsler, bakteriler ve parazitlerin etkeni ile görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bakteriyel menenjit hastalarda farklı semptomlar ile beliti gösteriyor. Peki, Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Bakteriyel Menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte, menenjitle ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Bakteriyel MenenjitBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#MenenjitÇOCUK Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi ve Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, dünyada çocuklarda menenjit ve kan dolaşımı enfeksiyonlarının en önemli ve sık nedenleri arasında meningokok hastalığı olduğunu söyledi.
#GazetehaberleriMeningokok enfeksiyonları çocukluk çağında hayatı tehdit eden çok önemli bir hastalıktır . Meningokok enfeksiyonları genellikle gribe benzeyen bulgular ile başlayıp saatler içerisinde vücutta cilt altı kanama ile seyreden deri döküntüleri ve yüksek ateşle ilerleyip, hastanın şoka girerek hayatını kaybetmesine, kol ve bacak uzuvlarının kaybı ile giden ciddi kalıcı sakatlıklara kadar önemli sonuçlara yol açabilir.
#Menenjit AşısıMeningokoksik menenjit, ani başlayan ateş, şiddetli başağrısı, bulantı ve kusma, ense sertliği ve sıklıkla pembe renkli döküntüler ile seyredebilen bir hastalıktır. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 3-4 gün olmakla beraber 2 ile 10 gün arasında değişebilir.
#Meningokoksik MenenjitÖlüme ve kalıcı sakatlıklara yol açabilen meningokok virüsü, Türkiye'deki menenjit vakalarının yüzde 61'inden sorumlu tutuluyor. Hastalıktan, bebeklere 9 aylıktan itibaren uygulanabilen ve 4'lü konjuge meningokok aşısı ile korunmanın sağlanabileceği belirtiliyor.
Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Tomris Türmen, aşı ile dünyada her yıl 2.5 milyon çocuk ölümünün engellenebileceğini bildirdi. Türmen, enfeksiyon hastalıklarına karşı geliştirilen aşıların, modern tıbbın en büyük başarısı olduğunu söyledi.
Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebek