Çocuk ölümleri aşıyla engellenebilir

Güncelleme Tarihi:

Çocuk ölümleri aşıyla engellenebilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2007 14:22

Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Tomris Türmen, aşı ile dünyada her yıl 2.5 milyon çocuk ölümünün engellenebileceğini bildirdi.

Türmen,  enfeksiyon hastalıklarına karşı geliştirilen aşıların, modern tıbbın en büyük başarısı olduğunu söyledi.

Başarılı aşı kampanyaları ile birçok hastalığın önlenebilineceğine işaret eden Türmen, “Çiçek hastalığı yok edildi, çocuk felci yüzde 99 oranında azaldı, tetanos ve kızamık hastalıkları ise nadiren görülür hale geldi” dedi.

“Aşılarla, sadece 2003 yılında 2 milyon çocuğun, erişkin hayatta olabilecek 600 bin hepatit B ölümü önlenmiştir” diyen Türmen, her yıl, rutin olarak uygulanması gereken aşıların yapılamaması nedeniyle beş yaşından küçük 1.4 milyon çocuğun yaşamını yitirdiğini söyledi.

Türmen, yeni geliştirilmiş zatürre önleyici pnomokok aşısı, menenjit önleyici meningokok aşısı ve ishal önleyici rotavirüs aşısının yapılamaması nedeniyle her yıl dünyada 1.1 milyon çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi. Eski aşıların da tam olarak uygulanması gerektiğine dikkati çeken Türmen, “Yeni aşıların uygulanmaya başlanması ile dünyada her yıl 2.5 milyon çocuk ölümünü önlemek mümkün olacaktır. Yani her 20 saniyede bu nedenle bir çocuk ölmektedir” dedi.

Her çocuğun bağışıklanma ve ölümcül hastalıklardan korunma hakkının olduğuna dikkati çeken Türmen, çocuk sağlığı açısından çok önemli olan aşıların her zaman gündemde tutulması gerektiğini vurguladı.

Türmen, yeni aşıların bilinmediğini ve yeterince kullanılmadığını ifade ederek, yeni aşılar için yeterli yatırımların yapılmadığını ve kaynak ayrılmadığına işaret etti.

SAĞLIK BAKANLIĞININ AŞI TAKVİMİ

Sağlık Bakanlığı, Nisan ayında aşı takvimindeki menenjit ve çocuk felci aşılarını, difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısıyla birleştirme kararı almıştı.

Bakanlık, şişlik, yüksek ateş, huzursuzluk ve devamlı ağlama gibi şikayetlere neden olan rutin kullanımdaki “tam hücreli” boğmaca aşısı yerine, yan etkileri daha az “asellüler” boğmaca aşısını uygulayacağını açıklamıştı.
Bakanlığın, yeni uygulamaya geçebilmesi için aşı ihalelerinin sonuçlanması gerekiyor. Ancak, Sağlık Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından duyurusu yapılan, muhtelif cins ve miktarda aşı ihalelerinde 21 Haziran 2007 tarihinde, işin yükleme süresinin 31 Haziran 2008 tarihini aşması sebebiyle iptal kararı alınmıştı.

Türkiye'de uygulanan çocukluk çağı aşı takvimi şöyle:

-Verem aşısı: 2. ayın sonunda bir doz
-Karma aşı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası rapel (tekrar) doz
-Menenjit aşısı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası rapel doz
-Çocuk felci aşısı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz, 16-24 ay arası ve ilköğretim 1. sınıfta rapel dozlar
-Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak (karma) aşısı: 12. ayda bir doz ve ilköğretim 1. sınıfta rapel doz
-Hepatit B: Doğumda, 1. ve 6. ayların sonunda birer doz, ilköğretim 8. sınıfta rapel doz
-Tetanos ve difteri aşısı: İlköğretim birinci ve 8. sınıflarda
-Kızamıkçık: İlköğretim 8. sınıfta
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!