Meningokok aşısı ne zaman yapılır, kimlere uygulanır? Meningokok aşısının yan etkileri

Güncelleme Tarihi:

Meningokok aşısı ne zaman yapılır, kimlere uygulanır Meningokok aşısının yan etkileri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 14:05

Meningokok aşısının uygulanma dönemi merak edilen konulardan biri. Menenjit, çocukluk döneminde ortaya çıkabilen bir rahatsızlık. Hastalığı önlemenin en etkili yollarından biri de erken dönemde aşı uygulaması. Peki Meningokok aşısı ne zaman yapılır, kimlere uygulanır? Meningokok aşısının yan etkileri neler? İşte konuyla ilgili detaylar...

Haberin Devamı

Menenjit hastalık beyin ve çevre dokular ile beyin zarlarını ilgilendiren ağır seyirli bir grup bakteri enfeksiyonudur. Her 10 kişiden birinin solunum yolunda taşınmakta olup bağışıklığı düşük kişilerde hastalık yapar. Bu rahatsızlıktan korunmanın en etkili yolu da aşı yaptırmak. İşte Meningokok aşısı hakkında merak edilenler...

MENİNGOKOK AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Menenjitin iki tip aşısı bulunur. Bunlar Meningokok ACWY ve B serotipi. Menenjit riskini engellemek için erken dönem aşı uygulanması önemli bir etken. Menejit aşısı, aşının türü ve uygulanacak bebeğin yaşına göre farklılık gösterir.

MENENJİT AŞISININ YAN ETKİLERİ NELER?

Aşının olası yan etkileri diğer çocukluk çağı aşılarından önemli bir fark göstermemektedir. Baş ağrısı, ateş, halsizlik, uygulama yerinde ağrı, kızarıklık ya da şişlik olabilir. Aşı içeriğine duyarlı olanlara yapılması uygun değildir.

Haberin Devamı

MENİNGOKOK AŞISI KİMLERE UYGULANIR?

Yaygın meningokokal hastalıktan en çok etkilenen grup 5 yaş altı ve özellikle de 2 yaş altı gruptur. Bu nedenle bu yaş grubuna uygulanır.

Ayrıca risk grubundaki kişilere, kalabalık ortamlarda bulunanlara ve 55 yaş üstü kişilerde salgın durumunda uygulanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!