Menenjit haberleri sayfasında Menenjit hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1165 Menenjit haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), menenjit ve ölüme yol açabilecek nadir bakteriyel hastalıklara neden olan invazif meningokokal vakalarında artış olduğu konusunda uyarıda bulundu. 2023’te ABD'de 422 vaka bildirildiğinin altını çizen CDC, bu yıl şimdiden 143 vakanın rapor edildiğini, bunun da enfeksiyonların geçen yılı geçeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. Peki bu hastalık daha çok kimleri hedef alıyor? Türkiye’deki durum nedir? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 5 Ekim Dünya Menenjit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. AHEF 2. Başkanı Dr. Zafer Tolga İpek, menenjitin tedavi edilmezse yüzde 80'inin ölümle sonuçlandığını ve hastalıktan aşıyla korunmanın büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
#Sponsorlu İçerikABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) dün Meksika’daki iki estetik kliniği kaynaklı ve nadir görülen bir fungal (mantar) menenjit salgını riski olduğunu duyurdu. CDC, 25 Mayıs’ta 2 kişinin fungal menenjitten hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
#AbdMenenjit hastalığı son günlerde Strep A enfeksiyonu ile birlikte gündeme gelmeye başladı. Strep A bakterisinin neden olduğu hastalıklardan olan menenjit hastalığı, önlemi alınmadığı takdirde ciddi hasarlara neden olabiliyor. Uzmanlar menenjit aşısına bu dönemlerde ayrıca dikkat çekiyorlar. Peki, menenjit hastalığı nedir, bulaşıcı mı? Menenjit aşısını ihmal etmeyin! İşte menenjit belirtileri, tedavisi hakkında bilgiler...
#MenenjitSAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güven, çocukluk çağı aşılamalarının, pandemi döneminde başlayan aşı kararsızlığı veya aşı karşıtlığından etkilendiğini belirterek, "Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib menenjiti veya ‘streptococcus pneumonia’ menenjitlerini de görmeye başladık" dedi. Prof. Dr. Güven, ABD ve İngiltere’de endişeye yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını, A tipi streptokok nedeniyle oluşan boğaz enfeksiyonlarının mutlaka doktor kontrolünde antibiyotikle tedavi edilmesi gerektiğini, aksi taktirde bu bakterinin ileride kalıcı kalp hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti.
#MenenjitSağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiBebeklerde menenjit aşısı ne zaman yapılır sorusunun yanıtı merak ediliyor. Çocukluk döneminde ortaya çıkan menejit, ciddi sonuçları olan bir rahatsızlık. Bu hastalığı önlemenin en etkili yollarından biri de erken dönem de aşı uygulaması. Peki menenjit aşısı ne zaman, kaç yaşında yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...
#MenenjitBebeklerde menenjit aşısı ne zaman yapılır sorusu, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Meral Saraçel tarafından yanıtlandı. Menenjit rahatsızlığını önleme amacıyla yapılan meningokok aşısı, aşının türüne göre belirli tarih aralıklarında yapılmalıdır. Belirli yaş aralıklarına göre en az 3 ay arayla iki doz ya da tek doz olarak uygulanan bebeklerde menenjit aşısı, deri kas içine enjekte edilmektedir. Peki, Bebeklerde menenjit aşısı ne zaman ve kaç yaşında yapılır? İşte, o bilgiler
#AşıBosna Hersek'te yaşayan 2 yaşındaki Majra Delic, geçirdiği menenjit sonrasında işitme yetisini kaybetti. Tedavisi Türkiye'de gerçekleşen Majra’nın ilk duyduğu ses annesinin sesi olurken annenin ilk kelimesi ise bebeğimdi.
#Majra DelicKoronavirüs pandemisi hızını artırarak yayılmaya devam ederken dünya genelinde aşıların önemi bir kez daha anlaşıldı. Gündemde bulunan bu aşı türlerinden biri ise meningokok aşısı… Meningokok, halk arasında menenjit olarak bilinir. Peki, meningogok aşısı nedir, kimlere ve neden yapılır? Meningogok aşısının yan etkileri var mı? İşte meningogok ve meningogok aşısı ile ilgili merak edilenler…
#MeningogokMeningokok bakterisinin Türkiye'de her yıl 100 binde 3 ila 4 oranında menenjit ya da meningokoksemi denilen ağır bir hastalık tablosu oluşturduğunu vurgulayan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 24 Nisan Dünya Menenjit Günü vesilesiyle önemli bilgiler paylaştı.
#MenenjitHayati tehlikesiyle korkutan, ölümle sonuçlanmadığı durumlarda bile kalıcı hasarlar bırakabilen menenjit, çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biridir. Yetişkinlerde de görülebilen menenjit, özellikle de kolay bulaşması ve hızlı yayılması sebebiyle erken müdahale gerektirir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, menenjit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Menenjitin NedenleriBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#MenenjitBakteri, virüs veya mantar gibi birtakım enfeksiyon etkenleri menenjit hastalığına neden olur. Menenjit erken evrede tedavi edilmediğinde başta işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık tablosudur. Bakterilerle oluşan menenjitlerde hastalığın olası gidişi tanının zamanlamasına ve tanı ile tedavi arasında geçen süreye bağlıdır. Peki, menenjit nedir, belirtileri neler?
#MenenjitANKARA'da, Bilnur ve Metin Aydın çiftinin 3 çocuğundan 9 yaşındaki Ecrin, 40 günlükken eve gelen misafirin öpmesi sonucu ortaya çıktığı öne sürülen 'pnömokok' virüsünün yol açtığı menenjit ve sonrasında gelişen 'serebral palsi' hastalığına yakalandı. Ecrin, anne ve babasının çabasıyla sürdürülen tedavi sonucu ağır engelli olarak hayata tutundu.
#EcrinÖnce iflas etti, ardından eşini kaybetti. Geçirdiği zor zamanları geride bırakmak üzereyken gizemli bir biçimde yaşamını yitirdi. Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinden birinin ölümü, aradan geçen bunca yıla rağmen bir türlü aydınlatılamadı. Üstelik bu durum gizem, yazarın ününün katlanmasını sağladı. İşte 175 yıllık gizemin ayrıntıları...
#GizemAnne karnında bir doğum kusuru olduğu ortaya çıkan bebek, 27 haftalıkken anne rahminden çıkarılıp ameliyat edildi ve sonra tekrar yerleştirildi. Daha sonra bebek 38 haftalıkken ‘ikinci kez’ dünyaya geldi
#Spina BfidaHem yönetmen hem yapımcı olarak Türk sinema tarihinin önemli isimlerinden biri Ömer Vargı. Aynı zamanda reklam sektörünün de öne çıkan bir karakteri. Geçen hafta Şeyda Taluk’la hazırladıkları ‘Bu Filmde Ben de Vardım’ adlı kitabı çıktı. Kitap vesilesiyle buluştuk, çocukluğunu, ‘Endişe’den ‘Eşkıya’ya, ‘Kabadayı’dan ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’a kariyerinde öne çıkan filmleri konuştuk.
#Necla BayraktarNew York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#SağlıkShemika Rodriguez, sürekli burnunun bir tarafının akmasından şikayetçiydi. Bu durumdan rahatsız olup hastaneye gitti ancak doktorlar alerjilerden ya da virüsten kaynaklandığını söyleyip ilaç verdiler. Durumunda bir değişiklik olmayınca tekrar doktora ve sonunda gerçek ortaya çıktı. Meğer burnundan gelen sıvı omurilik sıvısıymış ve buna neden olan şey yıllar önce yaşadığı bir olaya dayanıyormuş. Rodriguez, hastalığının teşhis edilene kadar yaşadıklarını Washington Post’a anlattı.
#SağlıkAnne karnında bir doğum kusuru olduğu ortaya çıkan bebek, deyim yerindeyse mucizeyi yaşadı. Doktorlar 27 haftalıkken bebeği anne rahminden çıkarıp ameliyat ettiler ve sonra tekrar yerleştirdiler. Daha sonra bebek 38 haftalıkken ‘ikinci kez’ dünyaya geldi
#Spina BifidaSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19ABD'de yaşayan 18 yaşındaki genç John Procter, önce baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle daha sonra kusma ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye gitti. Hastanede yapılan testleri negatif çıkan John, felç oldu. Solunum cihazına bağlanan John'a, 10 kişiden 8'inde hiçbir belirti göstermeyen Batı Nil Virüs'ü teşhisi konuldu.
#Batı Nil VirüsüSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2023 yılında enfeksiyon ve parazit kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısı, son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
#TÜİKIşık hassasiyeti veya ışığa karşı duyarlılığın tıbbi adı “fotofobi”dir. Güneş ışığı, floresan veya ampül gibi kaynakların tümü; gözlerinizi kısma veya kapatma ihtiyacının yanı sıra rahatsızlığa neden olabilir. Işık hassasiyetine baş ağrıları da eşlik edebilir.
#Fotofobi52 yıllık eğitimci İbrahim Oktugan’ın, Irak asıllı 17 yaşındaki öğrencisi tarafından ateşli silahla öldürülmesinin ardından eğitim sendikaları kapılara metal dedektör konması ve güvenlikçi istihdamı gibi okul güvenliğini fiziki olarak mümkün kılabilecek tedbirler alınmasını istemişti. Bugün madalyonun öteki tarafına bakalım. 17 yaşındaki katil zanlısının ifadesinden öğrendik ki sadece 1 günde, 10 bin lira ödeyerek, hem de elden almış silahını. Dolayısıyla bir kez daha soracağım şu soruyu: “İnternetten ya da elden, peynir ekmek alır misali, silah edinmek neden bu kadar kolay?” Bir diğer sorum da şu: “Z kuşağında şiddet eğilimi neden hızla artıyor?”
#Bireysel SilahlanmaHastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), menenjit ve ölüme yol açabilecek nadir bakteriyel hastalıklara neden olan invazif meningokokal vakalarında artış olduğu konusunda uyarıda bulundu. 2023’te ABD'de 422 vaka bildirildiğinin altını çizen CDC, bu yıl şimdiden 143 vakanın rapor edildiğini, bunun da enfeksiyonların geçen yılı geçeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. Peki bu hastalık daha çok kimleri hedef alıyor? Türkiye’deki durum nedir? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkMassachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Helsinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, belirtileri çok sayıda hastalıkla karıştırılan ‘büyük taklitçi’ ve 'sessiz katil' olarak adlandırılan Lyme hastalığına karşı mücadelede çığır açabilecek bir keşifte bulundu. İnsan terinde yaygın olarak bulunan bir protein, hastalıktan sorumlu bakterileri engelleme yeteneğini göstererek umut ışığı sundu. Peki bu protein tam olarak nedir? Nasıl bir fayda sağlayabilir?
#SağlıkProf. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyardı. Türkiye açısından konuyu değerlendiren Prof. Dr. Özlü, "Bu hastalık bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; kolayca teşhis konabilir, bir hafta süreli tedavisi mümkün. Yani panik veya endişeye yol açacak durum gözükmüyor" dedi.
#JaponyaAile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 5 Ekim Dünya Menenjit Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. AHEF 2. Başkanı Dr. Zafer Tolga İpek, menenjitin tedavi edilmezse yüzde 80'inin ölümle sonuçlandığını ve hastalıktan aşıyla korunmanın büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
#Sponsorlu İçerikHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Eris’ varyantı ile birlikte son bir buçuk aydır vaka sayılarında bir artış gözlemlediklerini söyledi. Ceyhan, “Eris varyantının yeni bir pandemi oluşturacağını düşünmüyorum. Şu anda benim önerim, bağışıklığı düşük, kronik rahatsızlıkları olan, kanser hastalarının iyi korunması ve dikkat etmesi” dedi.
#Eris Varyantıİ harfinden sonra gelen J, alfabede 13. sırada yer almaktadır. Öz Türkçe kelimelerin içerisinde bu harf bulunmaz. Bunun nedeni Türklerin kullandığı alfabelerde J harfinin yer almamasıdır. J ile başlayan ülkeler Jamaika ve Japonya'dır. İçinde J olan kelimeler nelerdir sizin için harf sayısına göre derledik.
#HarfLaktat kısa LDH değeri vücutta bulunan bir enzim türüdür. Vücudun enerji üretimine yardımcı olmaktadır. Birçok organda bulunan laktat enzimlerinin düşüklüğü veya yüksekliği önemsenmesi gereken bir konudur. Peki, laktat nedir? Laktat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere laktat değerleri hakkında merak edilenleri derledik.
#SağlıkKişilerde yapılan kan tahlillerindeki değerler çok mühimdir. Bu değerlerden bir tanesi de LHD değeridir. LDH seviyelerindeki yükseklik veya düşüklük bazı rahatsızlıkların belirtisi ile sonuçlanabilir. Peki, Laktat Dehidrogenaz nedir? LDH değerleri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkErgenlik dönemindeki gelişimi tamamlamak için hem kadınlar hem de erkekler bazı hormonlara ihtiyaç duyar. Bu hormonlardan birisi de FSH hormonudur. FSH hormonu kadınlarda yumurtalıklar için gerekli olan bir hormonken erkeklerde ise testislerin görevini yerine getirmesi için önemli bir hormondur. Bu yazımızda sizler için FSH hormonu nedir? FSH hormonu değerleri nelerdir? Bu hormonun düşük ya da yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#FSH Hormonu Nedir