Mekteb-i Mülkiye-i Şahane iyi bir okuldu. Kendine göre eğlenceli ve modern bir havası vardı. Devlet hayatımızda bilhassa milletvekilliği ve bakanlıkları dolduran değişik görüşten Mülkiyelilerin aklıselim etrafında birleştiğini gördük. Böyle bir mektebin; devlet aygıtının çalışması için de ne kadar önemli olduğunu anladım. Mülkiye gibi bir okulun, üniversiteden çok Fransa’daki Grandes écoles gibi ayrı bir ünite olarak düzenlenmesi gerekir.
#Mekteb-İ Mülkiye-İ ŞahaneHAYIR, düşündüğünüz gibi tam bir yeni yıl yazısı sayılmaz bu satırlar. 160 yıl beklenmiş bir başlangıca güzellemedir maksadımız. Bence, Mülkiye Marşı’nı bestelerken böyle bir akşamı düşlüyordu Musa Süreyya Bey. Tanburî Cemil Bey, Şedarabân Saz Semaisi’nin 4’üncü hânesini notaya alırken muhtemelen, “Bunu bir gün Mülkiye’de de çalarlar” diye fikrediyordu.
#İzmirBizler onu Türk yargısının zirvesine oturan "İlk Kadın Hakim" olarak tanıdık. 40 yıldır dava dosyalarına gömülüp, elindeki terazisiyle adalet dağıtan, ilkeli ve saygın bir hakim. Zirveye tırmanıp adını tarihe yazdıran bir hukukçu. Ciddi, az gülen ve hatta sanki biraz da asık yüzlü gibi. Ama 40 yıldır giydiği siyah cüppesini hafifçe aralayınca sevecen, sıcacık, neşeli ve hayat dolu bir insan çıkıverdi karşıma.
50 yılını geçirdiği Mülkiye’de, aralarında İlber Ortaylı, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu’nun da olduğu yüzlerce öğrenci yetiştiren ‘hocaların hocası’ Prof. Sina Akşin’le albümleri karıştırdık, bugün sıkça konuştuğumuz kutuplaşmanın tarihine değindik. Sina Hoca diyor ki, “Kutuplaşma esasında tarihi süreçte tüm toplumlarda var, ancak farklı görünümlerde karşımıza çıkıyor. Yani sadece bize, Türkiye’ye özgü değil ve Cumhuriyet’le de başlamadı.”
#Sina AkşinDolmabahçe Sarayı içinde yeni açılan Milli Saraylar Resim Müzesi iyi düzenlenmiş, bazı ayrıntılarda sorunları olsa bile izleyenlere derli toplu bilgiler sunan, uygar, etkileyici bir mekân. Müze, Osmanlı görselliğinin irdelenmesi bakımından önemli bir işlev yükleniyor.
#Milli Saraylar Resim MüzesiTam adı Abdul Mecid Bin Mahmud olan Sultan Abdülmecit, 25 Nisan 1823 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası II. Mahmut, annesi Bezmialem Valide Sultan'dır. En yenilikçi padişahlardan biri olan Sultan Abdülmecit, yönetim ve eğitim alanında birçok reform yapmıştır. Sultan Abdülmecid kimdir, hüküm sürdüğü dönemde hangi olaylar gerçekleşti? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
#Sultan Abdülmecid Kimdir?Darülfünun nedir, ne zaman açıldı sorusunun yanıtı, tarihe meraklı birçok kişi tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Anlamı üniversite demek olan darülfünunun tarihçesi merak ediliyor. Peki, darülfünun nedir? Darülfünun ne zaman açıldı?
#Darülfünunİstanbul'un tam orta yerinde, Vefa'da bir lise var. Adını bulunduğu semtten alan bu lise, hem ülkeye, hem mensuplarına, hem de öğretmenlerine hep vefa gösterdi. Okul mezunlarından birçoğu Osmanlı ordusunda subay olarak görev yaptı. Bingazi'den Sina'ya, Yemen'den Kafkasya'ya, Şam'dan Balkanlar’a ve Çanakkale’ye kadar onlarca cephede binlerce Vefalı ülkeleri için savaştı. Gidenlerin çoğu dönmedi. Cumhuriyet tarihi boyunca da bilimadamları, siyasetçiler, bürokratlar, çok büyük sanatçılar çıkardı. Bugün Vefa Liseliler Elif Naci, Yahya Kemal, Hasan Ali Yücel gibi övündükleri eski mezunların adlarını taşıyan sınıflarda ders yapıyor. Ve bu okul tam 130 yıldır ayakta duruyor...