Kocaeli’nde, tanımadığı Turhan Kuzu'yu (52) sokakta bıçaklayıp öldüren tutuklu sanık Turgut Şahin (32), mahkemedeki tutumları ve cezanın geleceği üzerindeki etkisi gözetilerek yapılan indirimle müebbet hapse çarptırıldı. Duruşmada dinlenen tutuklu sanık Şahin, "Kendimi oyunda sandığım için böyle bir olay gerçekleşti. 3 yıldır cezaevindeyim. Tedavi olmaya çalışıyorum. Beraatimi ve tahliyemi talep ederim." dedi.
#İzmit30 Kasım’da İstanbul Fatih’te motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, poliste ifade verdikten sonra serbest bırakılmıştı. 2 Aralık’ta yurtdışına çıktığı anlaşılan Mahmud’un Türkiye’ye gelip yargılanması için Somali ile temaslara başlandı. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun bir kuryenin ölümüne sebep olduğu kazadan sonra kaçması, yıllar önce Osmanlı’da yaşanan adli bir vakayı hatırlattı. İngiliz tüccar/gazeteci William Churchill, 1836’da Kadıköy’de avlanırken kazayla bir çocuğu vurunca olay diplomatik krize dönüştü…
#William ChurchillDile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarŞiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü. 3 Haziran 1963 tarihinde sürgünde yaşadığı Moskova’da hayata veda eden Nâzım Hikmet’in hayatını soyağacından başlayarak anlatan Haluk Oral’ın ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı yeni belgelerle zenginleştirilerek tekrar yayımlandı. Edebiyat tarihimizi ve şiirimizin ustasına dair belleğimizi çoğaltan bir çalışma.
#Haluk OralKocaeli'de F.D.'nin eşi "10 dakika sonra geleceğim" diyerek otomobili kilitledi. Otomobilin içinde beklemeye başlayan F.D. fenalaştı. F.D. itfaiye ekipleri tarafından aracın camı kırılarak kurtarıldı. Fenalaşan kadın, sağlık ekiplerince sakinleştirildi.
#OtomobilKocaeli'de F.D.'nin eşi "10 dakika sonra geleceğim" diyerek otomobili kilitledi. Otomobilin içinde beklemeye başlayan F.D. fenalaştı. F.D. itfaiye ekipleri tarafından aracın camı kırılarak kurtarıldı. Fenalaşan kadın, sağlık ekiplerince sakinleştirildi.
#İzmitÜlke gezileri insanlar tarafından günümüzde tüm dünyada popüler hale gelmiştir. Çalışan bireyler tatillerini belirli tarih aralığında gerçekleştirerek farklı ülkelere gitmeyi tercih etmektedir. Hatta bireyler bu ülkeler arasından kültürel ve tarihi açıdan zengin ülkeleri ilk sıralarda tutmaktadırlar. Bu sayede hem dinlenmekte hem gezmekte hem de ilgili ülkenin tüm kültürünü öğrenmektedirler. Bu bakımdan yazıda gezi rehberinizde sizlere yardımcı olması amacıyla Kavala nerede, hangi ülkeye bağlı, Kavala'nın nesi meşhur, nüfusu ne kadar gibi soruları detaylı olarak derledik.
#Kavala Nerede Hangi Ülkeye Bağlı?Bir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#HürriyetGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#BursaKocaeli’de açık bir otoparkta alkol alan arkadaşlar arasında kavga çıktı. Kavganın büyümesi üzerine aracındaki pompalı tüfeği alan ismi öğrenilemeyen kişi, arkadaşı Furkan O.’yu bacağından yaraladı. Yaralı hastaneye kaldırılırken, silahlı zanlı olay yerinden kaçtı.
#KocaeliOsmanlı Devleti, kuruluşundan başlayarak tarihi akışı değiştiren pek çok önemli olayda başrolü üstlenen görkemli bir yapıyı temsil etmiştir. Çok uluslu olan bu görkemli imparatorluk başarılı hükümdarların idaresinde sınırlarını kısa bir sürede genişletmiştir. Osmanlı Devleti, siyasi ve ekonomik gelişmeler başta olmak üzere iç ve dıştaki bazı kriterlere bağlı olarak sırası ile çeşitli dönemlere geçiş yapmıştır. Bu dönemlerden birisi de dağılma dönemidir. Peki, Osmanlı devleti dağılma dönemi padişahları ve savaşları nelerdir? Osmanlı dağılma dönemi konu anlatımını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Dağılma DönemiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı'na katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Hiç kimsenin 15 Temmuz gecesi milletin verdiği şanlı mücadeleyi önemsizleştirmeye hakkı yoktur'' ifadelerini kullandı.
#ErdoğanEdebiyatımızda ortaya çıkan roman türünün ilk örnekleri, Tanzimat döneminden önceye aittir. Bunlar hem uyarlama, hem de çeviri hem de özgün özellikler taşır. Osmanlıca harfler ile Türkçe'ye yapılan ilk çeviri eser ise, Tercüme-i Telemak’tır. Bu eser, edebiyatımızda yapılan ilk çeviri roman özelliği taşır. İlk çeviri romanı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Çeviri Romanı Nedir?Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihinde ki en önemli savaşlardan birisi olan Nizip Savaşı gerek sonuçları gerekse de önemi ile ön plana çıkmayı başaran savaşlardandır. Nizip Savaşı Osmanlı İmparatorluğu'nun gerileme döneminde yaşanmış olan savaşlardandır. Günümüzde Gaziantep'in Nizip şehrinde yaşanmış olan savaştır. Peki Nizip Savaşı nedir? Nizip Savaşı kısaca özeti nedir? Nizip Savaşı hangi iki devleti karşı karşıya getirmiştir? Nizip Savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir? Nizip Savaşının önemi nedir? Nizip Savaşı ile ilgili detaylı bilgileri derledik.
Günümüzde saraylar, kasırlar, köşkler ve bazı müzeler uluslararası müzecilik standartlarına uygun olarak Milli Saraylar Başkanlığı idaresi altında. Milli Saraylar tanımı ilk olarak Büyük Önder Atatürk’ün kaldığı saraylar için kullanılmış. Halen Atatürk’ün anısına Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında nöbet tutan askerler var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında çalışmaya başlayan kurum, geçmişten gelen mirasımızın gelecek nesillere aktarımında çok önemli bir görev üstleniyor. Bu hafta, İstanbulseverlerle yeniden kavuşacak olan ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımda detaylıca bahsettiğim saray, kasır ve müzelerin bazılarını yazdım...
#YAZARMHP 13. Olağan Büyük Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor. Kurultayda konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Bölücü vekillerin TBMM'ye gelen fezlekelerinin önüne arkasına bakalım demek siyaset değildir, adamlık değildir. Neyine bakacaksınız?' dedi. Bahçeli, CHP ve İYİ Parti'ye tepki göstererek "CHP beşinci kol faaliyetidir, İYİ Parti melanet bir projedir" ifadelerini kullandı. Bahçeli ayrıca, "HDP siyasi kisveye bürünmüş suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması namus görevidir" şeklinde sözlerine devam etti. MHP 13. Olağan Kurultayı'nda Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, 1277 oyla genel başkanlığa yeniden seçildi.
#Haberİstanbul’un en güzel semtlerinden biri Beykoz semtidir. Beykoz içinde yer alan bazı lokasyonlar diğer yerlerden daha çok ön plana çıkmaktadır. Beykoz Korusu bu yerlerden biridir. Beykoz Korusu nerededir? Beykoz Korusuna nasıl gidilir? Beykoz Korusu'nun tarihi nedir? Beykoz Korusu'nun giriş ücretleri ne kadardır? Beykoz Korusu kahvaltı ücretleri nedir? İşte Beykoz Korusu hakkında bilgiler.
Uzun yıllardır edebiyatımızın usta isimlerinin şiir ve hikâyelerini izleyicilerle buluşturan İş Sanat’ta çevrimiçi ‘Edebiyat Günleri’ bugün başlıyor. Üç gün sürecek etkinlikler İş Sanat’ın sosyal medya hesapları Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter üzerinden izlenebilecek.
#YazarUzun yıllardır edebiyatımızın usta isimlerinin şiir ve hikâyelerini izleyicilerle buluşturan İş Sanat’ta çevrim içi “Edebiyat Günleri” başlıyor. 29 Mayıs Cuma gününden itibaren 3 gün sürecek etkinlikler İş Sanat’ın sosyal medya hesapları Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter üzerinden takip edilebilecek. Etkinlik kapsamında Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi Pelin Buzluk, Kemal Varol, Ethem Baran, Yalçın Tosun ve Melisa Kesmez hikâyelerini seslendirirken; Cevat Çapan ve Haydar Ergülen şiirlerini okuyacak. Programda hem duayen yazar Doğan Hızlan sevdiği şiirleri, hem de MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi seçme eserleri seslendirecek.
#İş SanatUzun yıllardır edebiyatımızın usta isimlerinin şiir ve hikâyelerini izleyicilerle buluşturan İş Sanat’ta çevrim içi ‘Edebiyat Günleri’ başlıyor. 29 Mayıs Cuma gününden itibaren üç gün sürecek etkinlikler İş Sanat’ın sosyal medya hesapları Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter üzerinden takip edilebilecek.
#İş Sanat