Mecelle, 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenmiştir. 99 genel hukuk ilkesini içeren giriş bölümünden sonra Mecelle şu konulara değinir: Büyu, İcar (kira), Kefalet, Havale, Rehin, Emanet, Hibe, Gasp ve İtlaf, Hacir, İkrah ve Şuf'a, Enva-ı Şirket (ortaklık çeşitleri), Vekâlet, Sulh ve İbra, İkrar (borcu kabul etme), Dava, Beyyinat ve Tahlif (kanıt ve delil), Kaza (yargı). Peki, Mecelle tam olarak nedir?
#MecelleAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 6 yaşındaki çocuğa istismar davası ile ilgili açıklamalarda bulundu. 'Biz bakanlık olarak davanın gizliliği için bir takım önlemler alıyoruz ve süreci takip ediyoruz' diyen Bakan Yanık "Biz şu anda bu davanın tarafıyız. Biz davada mağdurun hakkını savunmak, yargılamanın hakkaniyetle yönetilmesi için tarafıyız, dolayısıyla hukuki destek vermek görevimiz. Yerine de getiriyoruz" açıklamasını yaptı.
#Derya YanıkOsmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüştür. İmparatorluk toprakları genişledikçe idari yönden çeşitli sorunlar ortaya çıkmış ve bunların giderilmesi için ilk devirlerde Sultanlar fermanlar çıkarmıştır. Ancak Osmanlı'nın sınırları dışında da var olan bir dünya ve bu dünyada yaşanan gelişmeler vardı. Milliyetçilik akımı Fransız İhtilali ile ortaya çıkmış, farklı gelişmeler olmuştu. Zaman zaman duyulan "Mecelle ya da Mecelle Kanunu" merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Mecelle kanunu nedir, kaç maddeden oluşur, neleri kapsar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mecelle Kanunuİnsanların hayatını kolaylaştırmak için birçok kanun vardır. Bu kanunlar ile insanların hakları da koruma altına alınmış olmaktadır. Bu kanunlardan biriside medeni kanundur. Sizler için Medeni kanun nedir ve özellikleri nelerdir? Kısaca medeni kanun maddeleri nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Medeni Kanun Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Utilitarizm, hukukta ve diğer sosyal bilimlerde faydacılığı temel alan bir kuramdır. ''Faydacı ahlak'' ve ''Ulitiryanizm'' adıyla da bilinir. Bu görüşe göre çoğunluğun refahı için bireylerin ve azınlıkların haklarından feragat edilebilir. Utilitarizm akımının özellikleri nelerdir ve kurucusu kimdir? Sizin için araştırdık.
#Utilitarizm Nedir?26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Güç Odaklarının Mücadelesi’ kitabının devamını yazarken bu kez 1923 ile 1961 arasındaki güç odaklarının izini sürdü. İlker Başbuğ ile “Aydınlarla halk arasında niçin bir türlü kültürel bağ oluşmadı? Türk devrimi felsefesi hangi düşünce üzerine kuruldu? Atatürk devrimlerinin gereğince anlatılamamasının nedeni milli burjuvazi eksiği mi? Şeyh Said İsyanı hangi devletin desteğiyle çıktı? 27 Mayıs darbe miydi, ihtilal mi?” sorularına yanıt aradık.
#GazetehaberleriDünyanın en büyük miras davası bu. Vârisleri, 2. Abdülhamit’in mirasını talep ediyor. Bunun için açılan veraset davası sonuçlanmak üzere. ‘Bilgi kirliliğinden’ şikâyetçi torunlar, Adile Nami Osmanoğlu Tars, Orhan Osmanoğlu ve Nilhan Osmanoğlu Vatansever dava sürerken ilk defa basına konuştu.
#II. Abdülhamid