Matrah artırımı, vergilendirme sürecinde öne çıkan bir uygulama. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, prim ve vergi cezalarına dair hazırladıkları kanun teklifini açıkladı. Buna göre vergi, sigorta primi (SGK ve Bağ-Kur), idari para cezaları gibi borçlar yapılandırmaya dahil edilecek. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı da tanınacak. Peki matrah artırımı nedir, ne anlama geliyor? İşte merak edilenler...
#Matrah Artırımı NedirMatrah artırımı, vergilendirme sürecinde kritik bir değerleme aracıdır. Vergilendirme süreci, vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesinden başlayarak verginin ödenmesine kadar uzanmakta ve matrahın belirlenmesi, verginin tarhı, tebliği, tahakkuku gibi bir dizi işlem aşamasından oluşmaktadır. Tüm vergi uygulamalarında matrahın saptanması özel bir önem taşımaktadır. Vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi ya da verginin konusu ve yükümlüsünün belirlenmiş olması, vergilendirme sürecinin tamamlanması açısından yeterli olmamaktadır. Peki, matrah nedir, ne demek? Matrah artırımı ve düzenlemesi ne demek? İşte, o detaylar
#MatrahVergi barışı imkânından yararlanmak isteyenler için son 15 güne girildi. Başvurular 31 Ağustos’a kadar devam ediyor. Hesaplanan vergileri peşin ödemek isteyenler 30 Eylül’e kadar bu ödemelerini yapabilecek. İlk taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödeme yapanlara hesaplanan vergiler üzerinden yüzde 10 indirim de uygulanacak.
#YAZARVergi ve prim borçlarının ödenmesi için getirilen yapılandırma, Resmi Gazete’de yayımlandı. İsteyen taksitle isteyen peşin olarak vergi ve prim borçlarını ödeyebilecek. Ödeme seçeneğine göre ödeme yapılacak miktar da değişiklik gösterecek. Düzenlemeden yararlanmak isteyenler için son başvuru tarihi ise 31 Ağustos.
#GazetehaberleriMatrah artırımından trafik cezasına kadar birçok borç için yapılandırma fırsatı veren 7326 sayılı yasa Resmi Gazete’de dün yayımlandı. 245 milyar liralık borcun kapsamda olduğu yapılandırmada başvuru süresi 31 Ağustos 2021 tarihinde sona erecek. Borçlarını yapılandırmak isteyen ya da matrah arttırımı yapmak isteyenler bu tarihe kadar başvuracak.
#GazetehaberleriGayrimenkullerinden kira geliri elde edenler, gayrimenkullerini satıp kazanç elde edenler için vergi barışının-matrah arttırımının koşullarını Hürriyet okurları için inceledik. İşte 6 soruda gayrimenkulünü satanlar ve kiralayanlar için vergi barışının koşulları...
#YAZARMatrah arttırımı ve sicil affı getiren yapılandırma paketi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Yapılandırma paketi ile 245 milyar liralık borç yapılandırılıyor. Paket kapsamına meslek odaları, birliklere olan borçlar da eklenirken, araç muayenesini geciktirenlere de kolaylık getirildi.
#Sicil Affı30 Nisan 2021 tarihinden önceki vergi, vergi cezaları, idari para cezaları, sigorta pirimleri yeniden yapılandırılabilecek. Ayrıca 2016 yılından itibaren de matrah arttırımı yapılabilecek. Karşılıksız çek, ödenmemiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçları için de sicil affı getiriliyor.
#GazetehaberleriMatrah, devlete ödenecek olan verginin miktarını belirlemek için baz alınan değere verilen isimdir. Bir kazancın vergi miktarını belirlemek için temel alınan ve giderler kazançtan çıkarıldıktan sonra geriye kalan kısma verilen isimdir. Matrah artırımı nedir ve neden yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Matrah Artırımı Nedir Ve Neden Yapılır?Hali hazırda 10 bin liralık vergi borcu için aylık 160 lira (%1.6) faiz işliyor... Geçmiş yıllara ait borçlarda; daha yüksek gecikme zammı oranları da uygulandı. 05 Eylül 2018’den, 30 Aralık 2019’a kadar aylık yüzde 2 ve yüzde 2.5’luk oranlar geçerliydi.
#YAZARLARİş dünyası, vergi mükellefleri ve STK’lardan gelen talep üzerine Torba Yasa’ya; matrah arttırımı ve vergi affının konulmasının haksız rekabet yarattığını savunan OSTİM Sanayici ve İşinsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, düzenleme yapılırken ödeme güçlüğü çekenle, ödeme yapmamayı alışkanlık getirenlerin birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi. Koronavirüs salgını sebebiyle KOBİ’lerin de krize girdiğini belirten Ekinci şu açıklamalarda bulundu:
#VERGİVergi barışı Meclis’ten geçti. Yasanın yayımlandığı gün itibarıyla dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları için vergi aslının yarısı, vergi cezasının (vergi ziyaı) tümü siliniyor.
#Ahmet KarabıyıkVergi barışı yazı dizimizin üçüncü gününde mülkünü satan ve kiralayanlar için vergi barışı koşullarını masaya yatırıyoruz. Geçmişte elde ettiği kira gelirini veya gayrimenkul satış kazancını beyan etmeyenler vergi barışı imzalayarak, nispeten düşük bir bedel ödeyerek vergi inceleme riskinden kurtulabilecekler.
#Ahmet Karabıyık