Matrah artırımı nedir, neden yapılır? Matrah artırımı da borç affı kapsamında!

Güncelleme Tarihi:

Matrah artırımı nedir, neden yapılır Matrah artırımı da borç affı kapsamında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2023 11:31

Matrah artırımı, vergilendirme sürecinde öne çıkan bir uygulama. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, prim ve vergi cezalarına dair hazırladıkları kanun teklifini açıkladı. Buna göre vergi, sigorta primi (SGK ve Bağ-Kur), idari para cezaları gibi borçlar yapılandırmaya dahil edilecek. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı da tanınacak. Peki matrah artırımı nedir, ne anlama geliyor? İşte merak edilenler...

Haberin Devamı

Matrah artırımı, vergilendirme sürecinde kritik bir değerleme aracıdır. Vergilendirme süreci, vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesinden başlayarak verginin ödenmesine kadar uzanmakta ve matrahın belirlenmesi, verginin tarhı, tebliği, tahakkuku gibi bir dizi işlem aşamasından oluşmaktadır. Tüm vergi uygulamalarında matrahın saptanması özel bir önem taşımaktadır. Vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi ya da verginin konusu ve yükümlüsünün belirlenmiş olması, vergilendirme sürecinin tamamlanması açısından yeterli olmamaktadır.

MATRAH ARTIRIMI NEDİR?

Matrah arttırımı, gerekli görülen durumlarda ek vergi ödeyerek vergi incelemelerinden kurtulmayı sağlayan bir uygulama çeşididir. Şirket satışı yapılması ya da hisselerin satışı planlanıyorsa 2015 yılı ve öncesi için çıkarılan bu uygulamaya başvurarak zorlu ve uzun süren vergi incelemelerinden kaçınma imkanı bulunabilir.

Vergi matrahı artırımı, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan zaman zaman yapılan vergi incelemesinden ek vergi ödemekten kaçınmayı sağlayacak olan bir uygulamadır. Geçmiş dönem vergi beyanları belli oranlara göre artırıldığı takdirde yapılan vergi incelemelerden muaf olunabilir. Bu sayede Maliye Bakanlığı Matrah Artırımı yapılan yıllar için incelemeden geçilmez. Matrah arttırımı yapılan yıllar için vergi talep edilerek ceza kesilmez.

Haberin Devamı

MATRAH ARTIRIMI NEDEN YAPILIR?

Vergi incelemeleri, genellikle çok fazla zaman almaktadır. Bu durumda matrah artışı yaparak tüm süreçlerden muaf olunabilir. Bu sayede harcanılacak zamandan tasarruf edilebilir ve fazla maliyet olmaması sağlanabilir.