Güncelleme Tarihi:
Gelir vergisi açısından vergi matrahının belirlenmesinde geçerli matrah belirleme yöntemlerini beyana dayalı yöntemler ve beyana dayalı olmayan yöntemler biçiminde sınıflandırmak mümkündür. Motorlu Taşıtlar için uygulanmakta olan Özel Tüketim Vergisi'nde de (ÖTV) bu durum söz konusudur.
MATRAH NEDİR?
Vergi matrahı, vergi konusunun sayılabilir ya da ölçülebilir nitelikteki fiziksel miktarları olabileceği gibi, fiyat ya da bedel gibi, ekonomik miktarları da olabilmektedir. Buna bağlı olarak ta vergi matrahları iki ana gruba ayrılmaktadır. Matrahın sayı, adet, metreküp gibi, fiziksel büyüklüklerle ifade edilmesi durumunda, spesifik matrahlardan, fiyat, değer, gelir gibi, parasal nitelikli miktarlarla ifade edilmesi durumunda da ad valorem matrahlardan söz edilmektedir
MATRAH ARTTIRIMI NEDİR?
Matrah arttırımı, gerekli görülen durumlarda ek vergi ödeyerek vergi incelemelerinden kurtulmanızı sağlayan bir uygulama çeşididir. Şirket satışı yapmayı ya da hisselerinizi satmayı planlıyorsanız 2015 yılı ve öncesi için çıkarılan bu uygulamaya başvurarak zorlu ve uzun süren vergi incelemelerinden kaçınma imkanı bulabilirsiniz.
Vergi matrahı artırımı, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan zaman zaman yapılan vergi incelemesinden ek vergi ödeyerek kaçınmanızı sağlayacak olan bir uygulamadır. Geçmiş dönem vergi beyanlarınızı belli oranlara göre artırdığınız takdirde yapılan vergi incelemelerden muaf olabilirsiniz. Bu sayede Maliye Bakanlığı matrah artırımı yaptığınız yıllar için incelemeden geçmezsiniz. Matrah arttırımı yaptığınız yıllar için sizden vergi talep edilerek ceza kesilmez.
MATRAH ARTTIRIMI NEDEN YAPILIR?
Vergi incelemeleri, genellikle çok fazla zaman alıyor. Aynı zamanda rapor hazırlamak, geçmiş evrak ve defterleri bulmak çok zaman ve emek kaybına neden oluyor. Bu durumda matrah artışı yaparak tüm bu süreçten muaf tutulabilirsiniz. Bu sayede harcayacağınız zamandan da tasarruf edebilir ve kendi işlerinize odaklanma imkanı bulabilirsiniz.
VERGİ MATRAHI ARTIŞI NASIL YAPILIR?
Vergi matrahı artışı için 3 vergi türünde başvuru yapabilirsiniz. Bunlar ise, kurumlar, KDV, gelir vergisi ve stopaj vergisidir. Her bir vergi yılı ve vergi türü için ödeyeceğiniz tutarlar farklılık gösterir. Örneğin; şirketiniz 2012 yılında kurulduysa son 5 yıla ait olan, yani 2013 yılından itibaren tutulan tüm defterleriniz Maliye Bakanlığı tarafından gerekli görüldüğünde her zaman incelenebilir.
Kurumlar vergisi için incelenmek istemiyorsanız, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 yılları için kurumlar vergisi matrah artışına girmeniz önemlidir. Bu sayede uzun süren vergi incelemelerinden muaf olabilirsiniz. Uzun süren incelemeler sonucunda ceza alabilir ve pek çok sorun ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle vergi matrahında arttırıma gitmek özellikle de büyük şirketlere büyük kolaylık sağlar. Eğer KDV için matrah artışı yaptırırsanız, ödemeniz gereken ek vergi senelik KDV matrahınızın yaklaşık %2’si ile %3’ü oranında olur.