Koronavirüs nedeniyle hepimiz maske takıyoruz. Maske takmamızdan dolayı da bazılarımız maskeden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Bunlardan en önemli sorunlardan birisi de maske alerjisi. Maske alerjisi nedir? Maske alerjisi belirtileri nelerdir? Maske alerjisi gelişmesini nasıl önleyebiliriz?. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizler için merak edilen bu soruları yanıtladı.
#Maske AlerjisiSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Çöl TozuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüAlerji mevsiminin tam ortasındayız. Bitki polenleri yayılmaya başladı. Pek çok kişi hapşırık, burun ve geniz akıntısı, öksürük, gözlerde kaşıntı ya da sulanma gibi alerji belirtileri yaşıyor. Bu alerjik reaksiyonlarla nasıl başa çıkacağız, uzmanlara sorduk.
#Zeynep Nazlı YıldırımSahra Çölü'nden ülkemize doğru gelmekte olan toz taşınımı ile ilgili meteorolojik uyarılar gelmeye devam ediyor. Toz taşınımı, özellikle yurdun batı kesimlerinde yer alan illeri yakından ilgilendirecek. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü’nden Türkiye’ye yoğun toz taşınımı beklendiğini belirtip “Bu dönem ‘bahar alerjisi’ dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar mutlaka 3 hafta boyunca, bulabiliyorlarsa, partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı” dedi.
#Sahra Çölüİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü’nden Türkiye’ye yoğun toz taşınımı beklendiğini belirtip “Bu dönem ‘bahar alerjisi’ dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar mutlaka 3 hafta boyunca, bulabiliyorlarsa, partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı” dedi.
#İzmir Dokuz Eylül Üniversitesiİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü'nden Türkiye'ye yoğun toz taşınımı beklendiğini belirtip, "Bu dönem 'bahar alerjisi' dediğimiz kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar görülür. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar, mutlaka 3 hafta boyunca bulabiliyorlarsa; partikül tutucu maske takmalı. Bulamıyorlarsa normal maske kullanmalı" dedi.
#Toz TaşınımıKadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#SağlıkArıların çoğalma içgüdüsüyle kovanı terk edip ağaçlarda, apartmanlarda toplanmaları tedirginlik yarattı. ‘Oğul verme’ adı verilen dönem için İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Mayıs ve Haziran boyunca arıların sayılarının arttığı ve bunun neticesinde oğul verme gibi davranışlar sergilediklerini görebiliriz. İstanbul’da bunu görmek biraz şaşırtıcı çünkü normalde şehir içlerinde pek arıcılık yapılmıyor. Hala kırsalda bu işi yapan insanlar olabiliyor. Oğul verme dönemlerinde oradan kaçıp, çeşitli evlerin bahçelerine, çatılarına, ağaçlara kümelenmiş oğullar şeklinde toplanabiliyorlar" dedi.
#İstanbulArıların çoğalma içgüdüsüyle kovanı terk edip ağaçlarda, apartmanlarda toplanmaları tedirginlik yarattı. ‘Oğul verme’ adı verilen dönem için İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, "Mayıs ve Haziran boyunca arıların sayılarının arttığı ve bunun neticesinde oğul verme gibi davranışlar sergilediklerini görebiliriz. İstanbul’da bunu görmek biraz şaşırtıcı çünkü normalde şehir içlerinde pek arıcılık yapılmıyor. Hala kırsalda bu işi yapan insanlar olabiliyor. Oğul verme dönemlerinde oradan kaçıp, çeşitli evlerin bahçelerine, çatılarına, ağaçlara kümelenmiş oğullar şeklinde toplanabiliyorlar" dedi.
#İstanbulİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ANisan ayıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan bahar alerjisi özellikle polene duyarlı kişileri olumsuz etkiliyor. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bahar alerjisi önlem alınmadığı takdirde kabusa dönüşebiliyor. Peki, bahar alerjisi nedir, hangi aylarda görürülür? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bahar alerjisi belirtileri ve doğal tedavi önerileri hakkında bilgiler verdi.
#Bahar Alerjisiİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi ve iklim bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü'nden gelen ve Türkiye'de etkili olan toz tabakasının, koronavirüsün havada kalış süresini artırdığını, bunun da vaka sayılarının yükselmesine neden olabileceğini belirtti.
#Çöl TozuMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve uzmanların peş peşe ‘dikkatli olun’ uyarıları yaptığı çöl tozu Türkiye’ye ulaştı. Kronik hastalar, astım, KOAH gibi hastalıkları olanlar için hayati tehlike riski doğuran çöl tozu için uzmanlara 7 soru sorduk.
#Çöl TozuOkullarda yarıyıl tatili sona erip milyonlarca öğrenci için ders zilinin çalmasıyla kalabalık ortamlarda geçirilen süre artacağından enfeksiyonlara karşı çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, influenzanın çocuklarda yetişkinlerden farklı olarak baş gösterebilen ilk 3 belirtisini anlattı, alınabilecek önlemlere yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İnfluenzaCOVID-19 vakalarında gözlenen düşüş ve kısıtlamaların gevşetilmesiyle kendimizi pırıl pırıl parlayan güneşin altına atmak için sabırsızlanıyoruz. Ama dışarıda gezerken, bronzlaşırken, cildimiz güneşten zarar gördüyse mutlaka yapmamız gerekenler var. Bu hafta ‘güneşle dostluğumuzu pekiştirecek ipuçları’nı yazdım.
#PandemiUzun bir aranın ardından ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde tam zamanlı yüz yüze eğitim öğretim döneminin ilk ders zili çaldı. Günler önce başlayan hazırlıklar tamamlandı, 6 Eylül sabahı öğrenci ve veliler yola koyuldu. Ders zili heyecanını İstanbul Semiha Şakir İlkokulu’nda ve İzmir Ali Bayırlar İlk ve Ortaokulu’nda gözlemledik.
#İlk Ders