Maratonun 42 kilometre 195 metre uzunluğunda olmasının kökeni, 1908 Londra Olimpiyatları'na dayanmaktadır. Tarihsel olarak evrim geçiren maraton, çeşitli nedenlerle değişime uğramıştır. İşte bu mesafenin nasıl belirlendiğine dair hikayenin detayları
#MaratonDr. Mehmet Öz’den yeni ‘sağlıklı yaşam’ prensipleri... Bodrum’da mevsim normallerinde bir sabah... Karşımda dünyaca ünlü doktorlardan biri oturuyor: Dr. Mehmet Öz. Yazarımız ABD’de yaşıyor ancak sık sık Türkiye’ye geliyor. Bu kez 80 yaşındaki annesini görmek için gelmiş. Haberi duyunca soluğu yanında aldık. Birlikte yemek yedik, kano yaptık, kürek çektik, bisiklete bindik. Beslenme, uyku, egzersiz ve seks tavsiyeleri aldık.
#Mehmet ÖzYıllardır çeşitli müsabakalara katılıyorum. Yüzme, koşu, bisiklet, hatta yağlı güreş... Ancak bunların çok üzerinde bir performans gerektiren bir yarışa ilk kez katıldım; Ironman... Hepsinden farklıydı. Çünkü bu triatlon yarışı... Mesafeler uzun, parkur zorlu... Daha rakipleri görünce moralim sıfıra indi, yarışta bisikletin iki kez lastiği patladı. Herkes çeşit çeşit enerji takviyeleri, vitaminler alırken ben de sadece iki muz vardı...
#Ironman‘İnsanoğlu’ dediğimiz pençesiz, kürksüz, boynuzsuz, küçük dişli zavallı canlının, fiziksel olarak diğerlerinden tek üstün yanı var: Uzun mesafeleri hızlı aşabilmek! Dik durmaktan hareketli eklemlere kadar fiziksel özelliklerimizin sebebi bu. Daha önemlisi, avlanmamızı, et tüketebilmemizi sağladığı için beynimizin gelişmişliğini sağlayan da uzun mesafe maratonları!
#YazarlarO benim can arkadaşım: Yonca Tokbaş. Onun azminin elinden hiçbir şey kurtulamaz. Kafaya taktığını mutlaka yapar. 7 yıl önce koşmaya başladı. O günden beri de koşuyor. O, Türkiye’nin maraton koşan ilk ve tek köşe yazarı. Yonca çok renkli bir kişilik. Zeki, güzel, yaratıcı, meraklı, önyargısız, algıları ultra açık ve çok iyi kalpli biri...
#AYŞE ARMANCan Onur (40) bir müzisyen. Gezmek en büyük tutkusu. Öyle ki sırf seyahat etmek için para kazanıyor. En büyük dostu da bisikleti. Avrupa’da iki tekere verilen önem dikkatini çekti. Bisikletine atladı ve Avrupa macerasına başladı. Şimdiye kadar 15 ülkede 10 bin km yol kat etti. Yeni rotası ise Asya...
#GezginlerCaner Odabaşoğlu, makine mühendisi. Ancak mesleğini yapmıyor. Tam bir maceraperest. Aynı zamanda ‘ultra-maraton’ (42 kilometre ve üzeri) koşucusu. Hayatını da kurduğu Macera Akademisi ile kazanıyor. Gittiği ülkelerde hem yüzlerce kilometre koşuyor hem de normal bir seyahatte görülemeyecek yerleri görüyor.
#SeyahatOğuz Tan (29), İstanbul’da sistem mühendisi olarak çalışırken geçen mayısta hayatını değiştirmeye karar verdi. Bisikletiyle Çin’e doğru dünyayı keşfe çıktı. Altı ayda Nepal’in başkenti Katmandu’ya ulaştı, birkaç aylık moladan sonra nisanda tekrar yola düştü. Şimdi Pokara’da. Tan, bisikletle geçtiği doğu Nepal’i anlattı.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Buenos Aires'te düzenlediği basın toplantısıyla İstanbul'u tanıttı. 2020 Olimpiyatlarının İstanbul'a verilmesi halinde Olimpiyat köyü, ulaşım ve konaklama projelerinin tanıtıldığı toplantıda basın mensuplarının soruları yanıtlandı.
#ArjantinBarselona için en güzel zaman yazdır diyenlere aldanmayın! Bir sahil kenti olarak plajları güzeldir evet; ama Barselona’yı Barselona yapan aslında sokakları, müzeleri, küçük kafe-barlarıyla şehir kısmıdır. Dolayısıyla şimdi, yaz sıcakları bastırmadan bir ziyaret yapmanın tam sırası. Üstelik 6 Mart’ta gerçekleşecek, baharın ilk ve en heyecanlı etkinliklerinden Marato yani Barselona Maratonu’uyla şehir, olduğundan da renkli olacak! Dünyanın dört bir yanından insanlar burada buluşacak.
Mimar Derya Aydan (24), geçen haziranda Bartın’ın sahil kasabası Mugada’dan, Kastamonu’nun Daday İlçesi’ne gitmek üzere dört kişilik atlı grupla yola çıktı. Kuş uçumu 100 kilometrelik orman yolunda güzel bir yolculuk planlarken, beklemediği bir macera yaşadı. İzlenimlerini Hürriyet Seyahat okurları için yazdı.