Kemalettin Kamu, ülkemizde çok önemli bir yere sahip olan "Gurbet şairi" olarak da bilinir. Toplumcu ve gerçekçi bir şair olarak da kırsal bölgelerde yaşayan insanları şiirlerine de konu ediniyor. Şiirin konusu ise, doğa ve köy hayatı gibi daha çok pastoral temalardır. Bingöl Çobanları şiiri kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır sizler için derledik.
Manzum hikaye okul yıllarından başlayarak araştırılan bir konu olmaktadır. Manzum hikayenin anlamı, kullanım şekli ve örnekleri merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda bununla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Manzum hikayelerin uyak, ölçü, kafiye gibi kendine özgü yapıları olduğu bilinmektedir. Bu konulara hakim olunduğu zaman manzum hikayeleri anlamak daha kolay olmaktadır. Manzum hikayelerin bir tarihi bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimTürk edebiyatı üzerinden günümüzde birçok farklı anlatım şekli bulunmaktadır. Bunlar hem yazılı hem de sözlü olarak ön plana çıkar. Özellikle söyleşmeye bağlı anlatım merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki söyleşmeye bağlı anlatım nedir ve özellikleri nelerdir? Örnekleri ile maddeler halinde konu anlatımı üzerine detayları derledik.
#EğitimPopüler kültür üzerinden bakıldığı zaman anlatmaya bağlı edebi metinler önemli bir yere sahiptir. Bu konuda özellikle geçmişten günümüze kadar çok önemli eserlerin öne çıktığını ifade etmek mümkün. Peki anlatmaya bağlı edebi metinler nedir ve özellikleri nelerdir? Anlatmaya bağlı edebi metinlerin yapı unsurları üzerine tüm detayları derledik.
#EğitimMurat Menteş’in yeni romanı ‘Fink’, Uzakdoğu’da fırtına gibi esen top-model Göksenin Yıldırım’ın ‘inanılmaz ama gerçek’ hikâyesi... Menteş evreninde dolaşmak, bir lunaparktaki farklı aletleri denemeye benzetilebilirse eğer, ‘Fink’e belki de en çok ‘roller coaster’ yakışır.
#Murat MenteşManzum ne anlama geldiği ve manzum hikaye okul döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Kendi içerisinde ölçü, kafiye ve uyaklar gibi kuralları olan manzum hikayelerin özelliklerin, tarihini manzum hikaye ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Manzum NedirNazım yani şiir şeklinde yazılmış olan hikayelere manzum hikaye adı verilir. Manzumlar, duygu ve hislerin anlatıldığı hikayelerdir. Ölçü, kafiye gibi uyakları içerisinde barındırır. Manzum hikayeler şiir şeklinde yazılır. Olay, yer, kişi ve zaman gibi kavramlar da manzum hikayede yer alır. Bu türün Edebiyatta ilk adımlarını Recaizade Mahmut Ekrem atmıştır. Bu yazı türü, Servet-i Fünun Dönemi'nde kullanılmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Manzum Ne Demek?Edebiyatımızın önemli isimlerinden İskender Pala, yeni romanı ‘Surnâme’de ‘bir Osmanlı macerası’ hikâye ediyor. Devlet içindeki iktidar oyunlarından masum aşk sarmallarına uzanan kurgu, bir saray düğünü çevresinde gelişiyor. Hem düğünün ve devletin ihtişamı hem de iktidar çekişmelerinin acımasızlığını ve kurnazlığını aynı akış içinde gösteren Pala ile yeni romanını konuştuk. Sohbete, bir tarih yolculuğu da eşlik etti.
#İskender PalaHalk hikayeleri destan ve masal gibi hikayeler içermektedir. Fıkra ve efsaneler de halk hikayeleri arasında yer almaktadır. Türk halkının geçmişten günümüze kadar okuduğu hikayelerden biri halk hikayeleridir. Kültürün tanıtılması ve zamanın insanlarını konu edinen hikayeler arasına girmektedir. Halk hikayeleri pek çok farklı konu içermektedir. Tarih, anlatma, benzetme gibi konular içermektedir. Kıssa ve masal gibi hikayeler bu hikaye türünün en belirgin örnekleridir. Halk hikayeleri bölümleri ve içerikleri nelerdir, kaynakları hakkında merak edilenleri derledik.
Güvercin, eski çağlardan bu yana hem manzum eserlerde hem de düz yazılarda kullanılan imgelerden biridir. Bazı eserlerde güvercin barışı ve adaleti simgeler. Bazı şiirlerde ise özgürlüğün, kimseye bağlı ve bağımlı olmamanın sembolü olarak kullanılır. Sebil ve Güvercinler şiirinin türü, içeriği, biçimsel özellikleri hakkında detayları derledik.
Bir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Sözlü edebiyat geleneğinde en çok tercih edilen anlatım teknikleri arasında epik anlatım yer alır. Epik kelimesinin sözlük anlamı ise destansı demektir. Bu tür anlatımlarda sıkça gerçeküstü ögelerden yararlanılır. Bu anlatım biçiminde en fazla kullanılan söz sanatları ise, benzetme ve mübalağadır. Epik anlatım nedir ve maddeler halinde özellikleri nelerdir sizler için derledik.
14. yüzyılda literatüre giren epope kelimesi, dilimize Yunancadan geçmiştir. Bu kelimenin sözlük anlamı destandır. Savaş, kahramanlık, göç gibi toplumsal konuların destansı bir şekilde anlatıldığı eserlere epope denir. Sözlü edebiyatın bir parçası olan epopeler doğal ve yapay destan olarak ikiye ayrılır. Epope ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Epope kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
Edebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Diğer adı düz yazı olan mensur eserler de kendi içerisinde olay yazıları ve düşünce yazıları olarak ikiye ayrılır. Olay yazılarından biri olan romanlar, serim, düğüm, çözüm bölümünden oluşur. Anlatı, karakterler, olay örgüsü, zaman ve mekan, romanın temel unsurları arasında yer alır. Roman kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
Battalname bir halk öyküsüdür. Battal Gazinin hayatını ve yaşamdaki başarılarını anlatır. Battal Gazi’nin hayatını merak eden ve öğrenmek isteyen kişiler için güzel bir kaynaktır. İçerisinde Battal Gazi’ye ait kahramanlıklar dile getirilmiştir. Savaş kahramanı olan bir kişinin yaşamından kesitleri bu halk öyküsü içinde bulmak mümkün olmaktadır. Seyyid Battal Gazi olarak bilinen kişi Arap asıllıdır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Manzum eserler hem dönemlerine hem de içeriklerine göre birçok türe ayrılır. Dönemine göre şiir türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Klasik Şiir (Aşık - Tekke - Divan edebiyatı) 2- Tanzimat Dönemi 3- Milli Edebiyat Dönemi 4- Toplumsal Gerçekçi 5- Saf Şiir. Toplumcu gerçekçi şiirin özelliklerini ve akımın temsilcilerini detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimDivan edebiyatı, 600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca etkisi sürdürmüş, ancak 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren eski gücünü kaybetmeye başlamıştır. Bunun sonucunda başta Servet-i Fünun olmak üzere birçok edebiyat akımı kurulmuştur. Edebiyat-ı Cedide adıyla da bilinen Servet-i Fünun yazarlarını ve özelliklerini detayları ile derledik.
#EğitimEdebiyat tarihimizde 1908 -1923 yılları, Milli Edebiyat dönemi olarak nitelendirilir. 15 yıllık bir dönemi kapsayan bu sürecin en önemli özelliği dilde sadeleşme hareketinin başlaması ve şiir dışında çok fazla sayıda roman ve öykü kitabının yayımlanmasıdır. Milli edebiyat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Düz yazı ve nesir adıyla da bilinen mensur eserler de kendi içerisinde ikiye ayrılır. 1- Düşünce yazıları 2- Olay yazıları. Olay yazılarından biri olan hikayeler, serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşur. Maupassant tarzı hikaye nedir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimGerçekleşme ihtimali bulunan ya da gerçeküstü olayların anlatıldığı, serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan kurgusal metinlere hikaye denir. Hikayeler anlatım tekniklerine göre üçe ayrılır. 1- Durum Hikayesi 2- Olay Hikayesi 3- Modernist hikaye. Modernist hikayenin özelliklerini ve temsilcilerini örnek metinlerle birlikte derledik.
#Eğitim3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı, Osmanlı Devletinin batılılaşma yolunda attığı ilk adımdır. Tanzimat Fermanı yalnızca devlet idaresini ve sosyal hayatı değil Osmanlı edebiyatını ve kültürünü de derinden etkilemiştir. Tanzimat dönemi şiir anlayışı özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimÖz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur. Saf şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#EğitimEdebiyata ilgisi olan insanların aslında çok iyi bildikleri edebi türler, geniş kitlelerce bilinmeyebilir. Bu sebeple de yeni kavramlar merak uyandırır ve araştırma konusu olur. Bu bağlamda en sık sorulan ve araştırılan konuların başında "fabl türü" gelmektedir. İşte ilgiyle okuyacağınız Fabl nedir, özellikleri nelerdir, fabl yazarları hakkında bilgiler ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Fabl Nedir?