İnce belli bardakta içilen çayımızın yeri ayrı... Simit-peynirin de vazgeçilmez tamamlayıcısı, mükellef bir kahvaltının da... Saatler akşamüstünü gösterdiğindeyse çay bu kez masanın ana kahramanı oluyor, yanına sayısız lezzet sıralanıyor. Kuru pastadan galetaya, mekikten ponçiğe en iyi çay eşlikçilerini sunan adresleri jürimiz seçti.
#KurabiyeHem ilklerin yaşandığı, hem de ünlülerin buluştuğu, farklı din ve inanışlardaki insanların bir arada kardeşçe ve huzurla yaşadığı, güzel sokaklarında bezenmiş dükkanları, tarihi dokusunu korumuş enfes yapıları, asırlara tanıklık etmiş ağaçları, mütevazi, samimi ve içten insanların yaşadığı yer Kuzguncuk. Bayramda şehirde kalacaklardansanız Kuzguncuk güzel bir alternatif… İşte size Kuzguncuk gezi rehberi…
#KuzguncukPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşPratik, kolay yılbaşı menüsü nasıl olur, önerileri neler, yılbaşında hangi yemekler, tatlı ve mezeler yapılır?İşte yılbaşı sofranıza yakışacak bir menü;diye diye bir bakmışız yılbaşı gelmiş çatmış. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler... Şöyle şık ve lezzetli yılbaşı tarifleri hazırlayıp yılbaşı akşamında hem bütün övgüyü almak, hem de sevdiklerinizle lezzetli bir akşam geçirmek! Endişelenmeyin, yeni yıla lezzetli bir başlangıç yapmanız için gerekli tüm tarifleri hazırladığım yılbaşı yemek menüleri arasında bulabileceksiniz.
#Yılbaşı Menüsü 2023IV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapBayramda İstanbul’u gezmek isteyenler için Hürriyet Ekler ekibi olarak adım adım Avrupa Yakası’ndaki en güzel rotaları yazdık, geçen hafta da önce Boğaz turu yapıp sonra da Anadolu Yakası’nı gezdik. Bu hafta Ege’deki balıkçı kasabalarında huzuru bulmanın, asırlık çınarların altında kitap okumanın, yemyeşil ormanlarda bisiklete binmenin, Akdeniz’de tertemiz plajlardan denize girmenin hayalini kuranları düşündük. Ve şehri terk etmeden tatile gitmiş gibi hissedebileceğimiz noktaları yazdık. Hadi gelin; Adalar’a, Beykoz’a, Rumelifeneri’ne, Anadolufeneri’ne doğru yola çıkalım.
#İstanbul’Un En Güzel Bahar RotalarıSivilce sorunu yaşamayan nerdeyse kimse yoktur. Başlı başına sinir bozucu bu durum ile çoğu zaman başa çıkmak sinirlerinizi yıpratır, canınızı sıkar. Aslındabazı şeyleri bilmek işimizi kolaylaştıracaktır. Bu yazıda işimize yarayacağını düşündüğüm bazı püf noktalarını paylaştım.
#Sivilce1994’ten bu yana düzenlenen ‘Dünya Yulaf Lapası Şampiyonası’nın bu yılki kazananı 25 yaşındaki yemek blogger’ı, Hollandalı Miriam Groot oldu. Ona birincilik getiren tarifin adı ‘yulaflı arancini’... İtalya’ya özgü pirinç toplarından uyarladığı bu yemekte Groot, genellikle tatlılarla eşleştirilen yulaftan mantarlı ve peynirli köfteler yapmış. Peki, yulafla başka neler hazırlanabilir?
#YulafBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriGeride bıraktığımız son 6 ay içinde yapılan bir araştırmaya göre yeme içme sektörünün en çok kazananlarından birisi de pizzacılar. Neden mi? Çünkü paket servise en uygun yiyeceklerden biri. Kaliteli bir paketleme yapıldığı zaman sıcaklığını uzun süre koruyabilir ve hamurlaşma meydana gelmez. Tabi en önemlisi yapılışı. Hamurundan sosuna kadar özenle hazırlanmalı. Geleneksel usullerle elle açılmalı. Hamuru ne kadar dinlenmiş olursa o kadar lezzetli oluyor. Benim için pizza ince dilimli olmalı. Şahsen kalın hamurlu pizzaları tercih etmiyorum. Ne kadar ince olursa lezzetini arttırdığını düşünüyorum. Yedikten sonra bir ağırlık hissetmezsiniz. Tabi en önemli faktör, kaliteli ve organik malzemeler kullanılması. Pizzanın yanında getirilen soslar da lezzeti arttıran unsurlar. Sos deyip geçmeyin, bilgi ve tecrübe lazım. Ne kadar çok deneme yaparsanız soslarınızın lezzeti o kadar iyi olur. Size 3 bölgeden 3 pizzacıyı yazdım. Şimdiden söyleyeyim ikisini çok beğendim ancak bir diğeri eski lezzetini arattı.
#PizzaBazı insanlar vardır, ellerinden ne çıksa çok lezzetli olur. Minik dokunuşlarla, hazırladıkları en basit yemekleri bile bir ziyafet haline getirirler. Peki bu kişilerin sırrının ne olduğunu biliyor musunuz? Tabii ki doğru malzeme seçimi... Sizin için yemeklerinizin tadını bir anda güzelden muhteşeme taşıyacak birkaç malzeme önerimiz var. Denediğinizde siz de farkı kolayca görebilirsiniz. İşte o sihirli ürünler...
#Mutfak TüyolarıŞimdi mantar toplama zamanı. Doğada binlerce çeşidi var ve hepsinin tadı ayrı. Ancak zehirlisine denk gelirseniz çok tehlikeli olabiliyorlar. ‘Türkiye’nin Mantarları’ kitabının yazarı Jilber Barutçiyan “Türkiye’de çıplak gözle görebileceğiniz 30 binin üzerinde mantar türü var. Bilgi sahibi olmadan mantar toplamak büyük risk” diyor. Biz de güvenli noktalardan satın aldığımız mantarlarla mutfağımızda yapabileceğimiz farklı tarifleri ünlü şeflere sorduk.
#GazetehaberleriKoronavirüs nedeniyle iki aydan fazla bir süredir evden çıkamadık. Egzersizden yemek yapmaya, sanal müze gezmekten online eğitimlere kadar her şeyi evimizde yaptık. Haziran ile birlikte yeni normal dönemi başlamış oldu. Mevsimin de içimizi ısıttığı şu günlerde uzun süredir özlemini çektiğimiz sokaklara yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde adımımızı atmaya başladık. Peki hafta sonu için İstanbul'un neresinden keşfetmeye başlasak dediğinizi duyar gibiyim. İşte maskenizi takıp, sosyal mesafeye dikkat ederek yeniden keşfedeceğiniz üç tarihi semt ve dolu dolu aktivite önerilerim.
#Kuzguncukİstanbul’un griliğinden kaçıp biraz olsun nefes almak ve mahalle kültürünü yaşamak için en güzel birkaç adresten biri Kuzguncuk… Boğaz’ın kıyısında cami ve kilisenin yan yana yükseldiği, adım attığınız andan itibaren 19. yüzyıl İstanbul’unun kozmopolitliğini hissedeceğiniz ve hoşgörü ortamını sonuna kadar barındıran bir semt… Geçen hafta sonu Kuzguncuk’un sokaklarında kayboldum ve beklenmedik birçok sürprizlerle karşılaştım. İşte size ailecek nostaljik bir gezi yapacağınız Kuzguncuk gezi rehberi…
#Kuzguncuk Nerede?