Yaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap Fuarıİki sene önce yitirdiğimiz Sennur Sezer’in; tarihçi gibi değil, siyasetçi gibi hiç değil, tıpkı işçi kızların gözleriyle baktığı gibi bakarak anlattığı bir ülke tarihi var ‘Bütün Şiirleri’nde. Baktığı her köşede, gördüğü her nesnede insanı, insan emeğini gören, gösteren bir şiir bu...
#Kitapsanat‘Bir Dağ ki Hiç Olmadı’ (Manos Y.), Cevahir Bedel’in şiirlerini okurken Şah İsmail ve Gülizar hikâyesini hatırladım. Geleneğin yorumu ya da yenilenmesi açısından, olağanüstü bir kitapla karşılaştım. 'Hayyamca' yazan Haydar Eroğlu ise son olarak Son olarak Fatma Aras’la pek 'Mani’Dar' (Kanguru Kitap) bir kitap yayımladılar. Maniler yazdılar. Öyle ya, maniler de şekercilere bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir!
#Haydar Eroğlu'Bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçesine' sözleri ile tanınan Nazım Hikmet Ran, doğum gününde eserleri ile anılıyor. Şiirleri ve yaşam öyküsüyle gündemde yer alan Nazım Hikmet, 12 yıl hapis cezası çektikten sonra Sovyetler Birliği'ne gitti. 1963 yılında vefat eden Nazım Hikmet, Bakanlar Kurulu kararı ile 2009 yılında yeniden Türk vatandaşlığına kabul edildi. İşte, Nazım Hikmet Ran kimdir nereli ve kaç yaşında sorusuna dair bazı bilgiler
#Nazım Hikmet38. İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Adnan Özyalçıner, 1950 Kuşağı öykücülüğünün en önemli temsilcilerinden. Dergicilikten düzeltmenliğe, editörlükten gölge yazarlığa, eczacı çıraklığından kâtipliğe pek çok işte çalışan Özyalçıner, halen Türkiye Yazarlar Sendikası’nın başkanlığını yürütüyor.
#Adnan ÖzyalçınerÖZEL üniversiteler, vakıf üniversiteleri her öğretim yılında ücretlerine enflasyon oranı üzerinde zamlar yapıyorlar. Örneğin, geçen yıl 36 bin 200 TL olan yıllık bedel, 2019-2020 ders yılı için 43 bin 600 TL oldu. Yaklaşık yüzde 20 artış, yüzde 50-75 burslu öğrenciler için bile aşırı yük anlamına geliyor.
#YazarlarSyriza’nın zaferi Atina’da gece yarısına yakın saatlerde Manos Loizos’un “Kalimera İlie”si ile yani “Günaydın Güneş” diye selamlanırken, bir gün sonra güneş batarken Kobani’nin kurtuluşu, Kobani’nin tam karşısında Suruç’ta, Diyarbakır’ın her köşesinde, İstanbul’un her iki yakasında, Taksim’den Kadıköy’e –kimi yerde gaz bombaları altında- çekilen halaylarla kutlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın Ataköy sahil şeridini vatandaşın kullanımına açması kadar güzel bir haber olamaz. Nihayet milyonluk İstanbul’da nefes alınacak bir alan yaratılacak. Etrafı denizle çevreli bu kentin vatandaşları denizle buluşabilecek, marinasına tekneler bağlanabilecek.
Bu adada geçmişle bugün arasında düşsel yolculuklara çıkmak, renklere, kokulara, lezzetlere hayran kalmak da mümkün sıkıntıdan bayılmak da. Ben ilkini yaşadım, unutamadım. İkincisine adadan ayrılırken tanık oldum, kulaklarıma inanamadım. Hisarönü Körfezi’nin girişinde, Bozburun Yarımadası’na sadece 6,5 kilometre uzaklıktaki Simi (Sömbeki), kehribar rengi evleri, Osmanlı’nın takdirini kazanan denizcilik geleneği, misafirperver halkıyla Akdeniz ruhunu yaşatan biblo gibi bir ada.
İstanbul Modern Fotoğraf galerisi kapsamlı bir sergiye evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünyanın önde gelen fotoğraf ajanslarından Magnum Photos'un kuruluşunun 60'ıncı yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergi 16 Şubat ile 20 Mayıs tarihleri arasında izlenebilecek.
Rakamlarla, istatistiklerle değil de; hani şu diyarın dört bir yanındaki insanlarının yaşam şeklinde 20 yıl içinde meydana gelen değişikliği görebilseydiniz ve 1980’lerin Yunanistan’ı ile 2005’in Yunanistan’ını kıyaslama imkanınız olsaydı; bugün ‘müzakere çerçeve belgesi’ ya da ‘karşı deklarasyon’ gibi gündemde olan ve önemi küçümsenemeyecek konuları belki de bir yana bırakır, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin başlamasından dolayı bayram ederdiniz...