İftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#RamazanDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1Paketli gıdaları evde kendim yapmaya dondurmayla başladım. Hem çok kolay hem de kesinlikle çok daha lezzetli oluyor. Meyvelisinden yoğurtlusuna, çikolata parçacıklıdan kurabiyelisine deneyebileceğimiz sınırsız tarif var. Şu sıcak yaz günlerinde çocukları da büyükleri de tavlayacak önerilerime buyurun.
#DondurmaTarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit ve tağşiş listesinde yer alan ürünleri değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Listeye baktığımızda dikkatimizi çeken ilaç etken maddesi sildenafil oldu. Bu madde enerji içeceklerinde tüketildiğinde insanları kalp krizine, hatta ölüme kadar götürebiliyor" dedi.
#Taklit ÜrünBalıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı kırsal Yakupiye Mahallesi sakinleri, son yıllarda geçimlerin manda üretimiyle sağlamaya başladı. Mahallede sadece birkaç ailenin uğraştığı manda yetiştiriciliği, manda sütü ve kaymağına olan talebin artmasıyla bütün köye yayıldı. Manda sütünün kilosu perakende olarak 10-12 liradan, yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan manda kaymağının kilosu ise, 100-120 liradan alıcı buluyor.
#Balıkesirİstanbul'un Eyüp ilçesine bağlı bulunan Pirinççi Köye, İtalyanların ilgisi mozzarella peynirden kaynaklanıyor. Köyde manda yetiştiriciliği yapılıyor ve mozzarella peynir de manda sütünden iyi oluyor. Sütün litresi ise 6 TL'den alıcı buluyor.
#Pirinççi Köyİstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.
Tarım Bakanlığı, ithal ete iki önlem üzerinde çalışıyor. Bunlardan ilki gümrük vergilerinin yükseltilmesi, diğeri de kaba yeme destek vermek. Ayrıca sektörde, süt üretimin teşviki ve kayıt altına alınması için kg başına verilen süt primi, 2011 yılı için, inek-manda sütünde 4 kuruştan 6 kuruşa, koyun-keçi sütünde 10 kuruştan 15 kuruşa yükseltildi. Fazla sütün piyasadan çekilerek, süt fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla, bu yıl da süttozu teşviği uygulanacak, ithalata ise yasak getirildi.
Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi iftar sofralarının da kimyasını değiştirdi. Ramazanla özdeşleşmiş hurma ve güllaç gibi alışıldık lezzetler sofralarda alışılmadık şekillerde yer almaya başladı. Hurmanın ve güllacın serinlemiş, hatta buz tutmuş halleri bu ramazanın yıldızı. İftar saatlerinde sıcakta çabuk bozulan hurma yerine buzlu hurma ve klasik güllaç yerine dondurmalı güllaçla serinlemek de mümkün.
Ramazan demek, tüm ailenin etrafında toplandığı, sık sık misafirlerin ağırlandığı zengin iftar sofraları demek. İftardan bahsedince de akla ilk gelen şey iftariyelikler oluyor. Bu yıl yeniden iftariyelik alışverişi için en iyi adresleri seçtik. Listemiz önceki yıllara göre biraz değişti, ama yerini ısrarla koruyan yerler de var.
Hazmı kolay ve hafif bir tatlı olan güllaç, bu özelliğiyle ramazanla özdeşlemiş bir lezzet. Ancak bu tatlıyı yapıldıktan sonra hemen yemek gerekiyor. Güllaç alırken mutlaka beyaz renkli, ince ve parlak olmasına dikkat edin. Havadar, aşırı güneş almayan ve rutubetsiz bir ortamda saklayın.