Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 00:00
Yılın sadece bir ayında yiyebildiğimiz güllaç, ramazanın önemli sembollerinden. Bu hafif ama son derece lezzetli tatlı, nişasta ve su ile yapılan bir tür yufkadan ibaret aslında. Süt, şeker, gülsuyu ve cevizle birleşince tadına doyulmaz bir hale geliyor.
Geçmişinin nereye, hangi tarihe dayandığı rivayetlerle dolu. Ancak 1878’de, 93 Harbi günlerinde, Abdullah Efendi’nin, güllacı Kırım’dan Osmanlı sarayına taşıdığı biliniyor. Eskiden, pişirildiği anda tüketilemeyen ve kuruyan yufkalar ziyan olmasın diye sütle ıslatılıp yenirmiş. Zamanla yufkanın içine şeker katılmaya başlanmış. Güllacın böyle meydana geldiği düşünülüyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize şöyle lezzetli bir güllaç yiyebileceğimiz adresleri sorduk. Anlaşıldı ki, bugün güllaç satan tüm tatlıcı veya restoranlar tatlıyı hazır aldıkları yufkalarla yapıyorlar. Bu yüzden işin ustalığı daha çok sütün sıcaklığını ve iç malzemesinin ayarını tuturmakta yatıyor. İşte lezzetli güllacın 10 adresi.
EN İYİ 101. Sütiş - İSTANBUL
2. Divan Pastanesi - İSTANBUL
3. Saray Muhallebicisi - İSTANBUL
4. İmren Baklavacısı - İZMİR
5. Reyhan Pastanesi - İZMİR
6. Çiya Sofrası - İSTANBUL
7. Mehtap Kafeterya - İSTANBUL
8. Özsüt - İZMİR
9. Zeynel - ANKARA
10. Vittoria Pastanesi - ADANA
SÜTİŞ
İçine fındık üstüne fıstık
1953’te Nişantaşı’nda kurulan Sütiş, bugün sadece Taksim’de iki şubeyle hizmet veriyor. Geleneksel tatlı çeşitlerinin tümünü bulabileceğiniz mekanda, güllaç sadece ramazanda yapılıyor. Saffet Güllaç’tan alınan yufka ile mandıradan gelen inek ve manda sütü karışımı kullanılıyor. Sütiş güllacın içine gülsuyu ve fındık, üstüne fıstık ve nar taneleri bazen de süsleme için portakal dilimleri veya kiraz koyuyor. Günde 10-15 tepsi güllaç satılıyor. Kilosu 14, porsiyonu 3.25 YTL. Adres: İstiklal Caddesi No: 7 Beyoğlu Tel: (212) 251 32 70- 244 22 97
DİVAN PASTANESİ
Mutlaka pastorize süt
Divan pastanesi güllacı, Eskimeyen Tatlar kitabında yer alan ve yine Divan Oteli’nin mutfağında çalışan Adnan
Aslan’a ait tarifle yapıyor. Hazır alınan güllaç yufkası tabakalarının arasında fındık, Antep fıstığı ya da kavrulmuş badem kullanılıyor. Gülsuyu eklendikten sonra üstüne nar taneleri konuluyor. Mutlaka pastörize süt kullanılıyor. Sadece ramazan ayında yapılan güllaç, Elmadağ’daki Divan Pastanesi’nde günde 20 tepsi kadar satılıyor. Kilosu 17.50 YTL olan güllaç, Divan’ın diğer pub ve restoranlarında porsiyonla satılıyor. Porsiyon fiyatı 6.50 YTL. Adres: Divan İstanbul, Cumhuriyet Cad. No: 2 Elmadağ Tel: (212) 315 55 00
SARAY MUHALLEBİCİSİ
Sütün sıcaklığı önemli
Saray Muhallebicisi 1936’da Kasımpaşa’da kuruldu. Beyoğlu şubesi 1949’dan beri İstiklal Caddesi’nde hizmet veriyor. İstanbul’da toplam 8 şubeleri var. Geleneksel hamurlu ve sütlü Türk tatlılarının hemen hepsi bulunuyor. Sadece ramazanda çıkan güllaç, Saray Beyoğlu’nda günde 10-15 tepsi kadar satılıyor. Hazır alınan yufka, mandıradan alınan manda ve inek sütü karışımı ile birlikte kullanıyor. Sütün aşırı sıcak olmamasına dikkat ediliyor. Güllacın üstüne de kiraz şekeri veya nar konuyor. Kilosu 14, porsiyon fiyatı 3.25 YTL. İstiklal Caddesi No: 102-104 Beyoğlu Tel: (212) 292 34 34
İMREN BAKLAVACISI
Ramazandan sonra bir ay daha
İzmir’in eski tatlıcılarından olan İmren Baklavacısı, 1927’den bu yana Kızlarağası Hanı’nda hizmet veriyor. İmren’in 3’üncü kuşak sahibi Selahattin Vatansever’in kendi elleriyle yaptığı güllaçların yufkası özel olarak Bursa’dan getiriliyor. Servis yapılırken isteğe göre nar tanesi ve Antep fıstığı ilave edilerek sunulan güllacın porsiyonu 3, kilosu 12 YTL. Ramazan ayında çıkarılan güllaç, ramazandan sonra bir ay daha satışta kalıyor. Adres: 902 Sokak No: 31 Hisarönü Tel: (232) 425 32 21
REYHAN PASTANESİ
Gülsuyu tercihe göre
Reyhan Pastanesi Alsancak Plevne Bulvarı’nda 40 yıldır hizmet veriyor. İzmirlilerin buluşma noktası olan mekanın mönüsündeki pek çok tatlı, çikolata ve pasta çeşidinin yanında, ramazana özel yapılan güllaç yoğun ilgi görüyor. Güllaç yapımında kullanılan yufkalar Bursa’dan getiriliyor. Bol sütlü ve cevizli yapılan tatlı servis edilirken isteğe göre gülsuyu ilave ediliyor. Reyhan Pastanesi’nde güllacın porsiyonu 3.5 YTL. Adres: Plevne Bulvarı No: 24/B Alsancak Tel: (232) 422 28 02
ÇİYA SOFRASI
Üç çeşit güllaç var
Kadıköy’de bulunan Çiya Sofrası’nda güllaç, sadece porsiyon olarak satılıyor. Güllaç için Sütaş’ın pastörize sütü ve keçi sütü karıştırılıyor ve çubuk vanilya kullanılıyor. İçinde çiçek suyu denilen değişik çiçeklerden oluşan bir aroma ve gülsuyu da var. Çiya’nın biri bademli, biri cevizli, diğeri de ceviz, badem ve fıstıklı olmak üzere üç çeşit güllacı var. Günde 7-8 tepsi güllaç satılıyor. Porsiyon fiyatı 4 YTL. Adres: Güneşlibahçe Sokak No: 43 Caferağa Kadıköy Tel : (216) 330 31 90
MEHTAP KAFETERYA
Süte kaymak katıyorlar
Çay bahçesi olarak 1953’te kurulan Mehtap Kafeterya, 1988’den sonra tatlı ve restoran bölümünü açtı. Mehtap’ta güllaç sadece ramazanda çıkıyor. Mandıradan alınan manda ve inek sütü karışımına biraz da kaymak katılıyor. Güllaç katmanlarının arasına fındık, üstüne ise fıstık ve kiraz tanesi konuyor. Günde 5-6 tepsi satılıyor. Mehtap’ın güllacını sevenler arasında Beyaz ve Tuğba Özay da var. Kilosu 13.50, porsiyonu 3 YTL. Adres: Sakıp Sabancı Caddesi No: 1 Emirgan Tel : (212) 277 63 73
ALSANCAK ÖZSÜT
Üzerine nar tanesi konuyor
Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde 13 yılı geride bırakan Özsüt Sefer Usta, mönüsündeki birbirinden lezzetli 100’e yakın tatlı ve pasta çeşidi ile hizmet veriyor. Ramazanda mönüye güllaç da ekleniyor. Özsüt’te yapılan güllaçların yufkası Bolu’dan getiriliyor. Kemalpaşa’daki Özsüt tesislerinde hazırlanan güllaç, Türkiye’nin dört bir yerinde bulunan Özsüt şubelerine dağıtılıyor. Tatlının üzerine nar tanesi ve Antep fıstığı konularak servis ediliyor. Porsiyonu 3 YTL. Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi 1444 Sokak No: 18 Tel: (232) 464 22 12
ZEYNEL
Günde 30 tepsi satılıyor
Zeynel, muhallebici olarak 1925’te İstanbul İstinye’de açıldı. Ankara’da 12 şubesiyle hizmet veriyor. İşletme sahibi Nizamettin İren, Ankara’daki şubelerden sorumlu kişi ise Mahir Tuğutlu. 1996’da açılan Tunus Caddesi’ndeki mekan, ilk şubeleri.
Zeynel Çilli, ramazan boyunca günde 30 tepsi güllaç üretiyor. Ramazan bittikten sonra müşterilerin güllaca ilgisinin azalması nedeniyle yapmıyorlar. Mekan, Saffet Abdullah güllacını sunuyor. Ceviz olarak ise kararmama özelliğine sahip beyaz cevizi kullanıyorlar. Bol cevizli ve sütlü olarak servise sunulan tatlı, Adnan Şenli Usta’nın ellerinden çıkıyor. Kilosu 14, porsiyonu 3.25 YTL. Adres: Tunus Caddesi No: 90/1 Kavaklıdere. Tel: (312) 466 19 19
VİTTORİA PASTANESİ
İftara birkaç saat kala hazır
Güllaç, 12 yıldan bu yana Vittoria Pattisserie’de iftara birkaç saat kala hazırlanıyor. Cevizli tatlı nar taneleri ile süsleniyor. Özel sipariş olursa bademli, fındıklı, Antep fıstıklı çeşitleri de hazırlanıyor. İşletmecileri Selma Seçen ve Ahmet Akay güllacın çabuk tüketilmesi gereken bir tatlı olması nedeniyle imalatını iftardan 2-3 saat önce yaptıklarını söylüyor. 10 katlı hazırlanan tatlının sütünün ısısını ve şeker miktarını ayarlamak önemli. Gülsuyunun da kararında verilmesi gerekiyor. Vittoria’da güllacın kilosu 8 YTL. Adres: Gazipaşa Bulvarı No: 38 Seyhan. Tel: (322) 457 21 91