Merakla beklediğim ‘Bihter’ filmi geliyor. Tüm filmlerini beğenerek izlediğim yönetmenlerin elinden çıkıyor: Caner Alper ve Mehmet Binay. ‘Zenne’, ‘Çekmeceler’, ‘Bergen’ gibi cesaret isteyen konuları ele alıp izleyiciyi içine alacak ustalık ve teknikte çekilmiş filmlerin referansı ile ‘Bihter’i merakla bekliyor olmamız çok doğal. Ulusal ve uluslararası ödüllerle, 26 yıllık sevgi dolu birliktelikleri ve sanatla ortaya koyduklarıyla kendilerini ‘savaş partnerleri’ olarak adlandırdıkları hayat yolculuklarında hep ilerlemeyi, kalıcı eserler bırakmayı hedeflemişler ve başarmışlar da...‘Bihter’ filmi yılın son çeyreğinde Amazon Prime Video platformunda yayınlanacak; üstelik filmin ilk röportajını bizimle yapmaları ve ilk sizlerin bunu okuyor olmanız ayrı bir güzellik.
#12022’de Nobel Ödülü’nü alan, cesur ve sarsıcı dili, feminist ve politik duruşuyla apayrı bir yere sahip olan Annie Ernaux, İstanbul Film Festivali’nde gösterilen, oğlu David-Ernaux-Briot’yla gerçekleştirdiği belgesel filmi ‘Les années Super 8’in gösterimi için İstanbul’daydı. Ernaux ile kadın ve yazar kimliğini anlamak için olsa olsa giriş niteliğinde bir söyleşi yaptık... ‘Bir Kadın’ ve ‘Olay’ adlı iki kitabı Can Yayınları tarafından eşzamanlı yayımlanan Annie Ernaux, "Utancı yenmenin yegâne yolu benim için yazı" diyor.
#Annie ErnauxSıradan insanların sıradan gündelik hayatlarını anlatan romanlarıyla Richard Yates, yaşadığı yıllarda edebiyat çevreleri tarafından çok beğenilse de okuyucuda aynı karşılığı bulamamış bir yazardı. ‘Mutluluk Fotoğrafı’ ve ‘Sessiz Sahil’ romanlarında farklı zamanları, farklı mekânları ele alsa bile yine umutsuzca mutlu olmanın peşinde koşan insan portreleri sergiliyor.
#Richard YatesDilden dile dolaşan oyunu ‘Sevgili Arsız Ölüm/Dirmit’le tanıdığımız; önce tiyatro sahnesinde, sonra beyazperdede yıldızı yavaş yavaş parlayan bir yetenek Nezaket Erden. Oyunun 400’üncü özel gösterimi öncesinde buluştuk; Mersin’den İstanbul’a, çocukluktan yetişkinliğe uzanan o ‘durdurulamaz coşku’nun izini sürdük.
#Nezaket ErdenEzra Matthew Miller, kariyeri ve hayatı ile dikkatleri üzerine çekti. Hakkında çıkan taciz iddialarının ardından Warner Bross tarafından da projelerine son verilme kararı alınan Ezra Miller, filmleri ile merak uyandırdı. Peki, Ezra Miller kimdir? İşte, Ezra Miller filmleri ve dizileri
#Ezra MillerGoncourt Ödülü sahibi Fransız yazar Alexandre Postel, ‘Flaubert’in Bir Sonbaharı’nda depresyondaki Gustave Flaubert’in 1875 sonbaharında Concarneau’daki tatilinde tereddütlerini ve melankolisini geride bırakıp yazma tutkusunu yeniden kazanmasının efsanevi hikâyesini anlatıyor.
#Alexandre PostelKitaplar pek çok açıdan bizle için öğretici olarak göze çarpar. Yabancı romanlar ise yabancı ülkelerin insan tipleri ve problemleri ile tanışmamızı sağlamaktadır. Bu romanların çok satan ve çok tanınan yapıtlarından birisi ise Madam Bovary kitabıdır. Peki Madam Bovary kitabını kim yazmıştır? Madam Bovary kitabı özeti, konusu ve karakterleri kimlerdir? İşte, tüm detaylar.
#Madam Bovary Kitabını Kim Yazmıştır?Kate Chopin’in feminist edebiyatın öncülerinden kabul edilen, 1899’da yayımladığı ‘Uyanış’ı, yüzmeyi yeni öğrenen Edna’nın “Daha önce hiçbir kadının açılmadığı kadar uzaklara açılması”nın hikâyesi... Kadın cinselliğini konu alan yapıtların en ünlüsü ‘Madam Bovary’de Flaubert, Emma Bovary’yi kitabın her sayfasında yargılarken, Chopin ‘Uyanış’ta kahramanını sorgulamaz bile.
#Kate ChopinMutlaka herkesin okuduğu romanlarda, yaptıklarıyla, duruşuyla, meydan okumasıyla, sözleriyle, düşüncesiyle veya sadece susmasıyla iz bırakan bir kadın karakter olmuştur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türk edebiyatının yedi kadın yazarına hayatlarında en çok iz bırakan kadın roman karakterini sorduk.
#KitapAnlattığı hikâyelerde çoğu zaman dar bir alanda konumlanıp memleketin halini özetleyen sinemacı ve yazar Ümit Ünal, yeni romanı ‘Bana Göre Kıyamet’te hayali bir kasabada, iki günde yaşananları belgesel tadında ve tek solukta anlatıyor. Yabancı düşmanlığı, toplumsal linç, insanlığın ve doğanın yok oluşu üzerine ürkütücü ve çok tanıdık bir resim çiziyor Ünal...
#Ümit ÜnalEleştirel derinlik ve dikkatle yoğrulmuş ‘Avrupa Romanı Üzerine On Bir Makale’ kitabı, ‘Suç ve Ceza’dan ‘Anna Karenina’ya okuduğumuz romanlara bir de Richard P. Blackmur’un eleştirelliğiyle bakmaya davet ederken, ‘henüz’ okumadıklarımız hakkında ise içimizde kışkırtıcı bir merak uyandırıyor.
#Avrupa Romanı Üzerine On Bir MakaleOnur Caymaz’ın yedi senede tamamladığı romanı ‘Sıfır’, paralel evren hikâyeleri eşliğinde bir ‘başkaldırı’ öyküsü... “Sıfır’ı yazdım çünkü daireler, çemberler, gözlerimiz, hep dönüştür... Gezegenler, atomlar, hep dönüş...” diyen Caymaz, romanında hissedilmesini istediği duygulardan birinin de ‘sınıf kini’ olduğunu söylüyor. ‘Sıfır’ı Caymaz’dan dinledik...
#Sıfır