Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması, 97 yaşında. Lozan Antlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından 24 Temmuz 1923 tarihinde anlatmaya adını veren İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalandı. Peki, Lozan Barış Antlaşması’nın önemi nedir? İşte Lozan Antlaşması maddeleri…
#Lozan Barış Antlaşması’Nın ÖnemiLozan Antlaşması'nın 101. yıl dönümü kutlanıyor. Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının üzerinden 101 yıl geçti. 1. Dünya Savaşı'nın ardından 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nde büyük önem taşıyor. 143 madde, bir ön söz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşmasının ön sözünde, devletlerin istiklal ve hakimiyetine saygı gösterilmesi prensi yer alıyor. Kapitülasyonlar, Adalar, Boğazlar konusu gibi birçok sorunun çözüme kavuştuğu Lozan Antlaşması, ıslak imzalı nüshası "depozitör ülke" sıfatıyla Fransa tarafından muhafaza ediliyor. Peki, Lozan Barış Antlaşması ne zaman imzalandı, önemi nedir? İşte, Lozan Antlaşması maddeleri ve tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Lozan Antlaşması Tarihi1922’de Mudanya Mütarekesi’nde Türk ordusu nereye girmişse oralar elde kaldı. Lozan’da toprak bıraktığımız doğru değildir. İktisadi menfaatlerini, Avrupa devletlerinin hiçbiri kaybetmek istemedi fakat yeni Türkiye bu konuda hiçbir taviz vermedi ve kapitülasyonları kaldırdığını tasdik ettirdi. Lozan Antlaşması bir zaferdir.
#Lozan AntlaşmasıRusya ile Ukrayna arasındaki kriz, sıcak çatışmaya dönüştü. ‘Bu, resmen savaş’ diyenler için bir dipnot; pratikte ‘savaş’ denmiyor çünkü Rusya resmi olarak Ukrayna’ya savaş açmadı, doğusundaki bağımsız Donbas bölgesine özel askeri bir operasyon başlattı. Akabinde Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Türkiye’den Boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep etti. Bu talep Montrö Anlaşması’nı da bir kez daha gündeme getirdi. Boğazlar kapatılabilir mi? Montrö Anlaşması’nın maddeleri ve önemi nedir? Emekli amiraller ve tarihçiler ile konuştum.
#Montrö AnlaşmasıAtina Antlaşması nedir? Atina Antlaşmasının sebepleri nelerdir? Atina Antlaşmasının önemi nedir? Atina Antlaşmasının tarafları kimlerdir? Kimler arasında gerçekleşmiştir? Bazen duyduğumuz konular bize yabancı gelmez fakat konuların ayrıntılarını da hatırlamayız. İşte Atina Antlaşması hakkında, ilgiyle okuyacağınız bu ve benzeri konulara da cevap olabilecek önemli bilgileri, konuları sizin için derledik.
#Atina AntlaşmasıUşi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde imzaladığı antlaşmalardandır. Uşi Antlaşması nedir? Kimler arasında imzalanmıştır. Uşi Antlaşmasının önemi ve sonuçları nelerdir? Herkesin az çok bilgi sahibi olduğu ancak tam olarak bu antlaşmanın önemi bilinmediğinden bilgileri özet olarak sizler için derledik.
Cumhuriyetimizin 97’nci yılının sevincini yaşarken, tarihi, tarihçinin değerlendirmesini istedik ve bunun için çaldık IKG Enstitüsü’nün kapısını. Cumhuriyeti kendi değer yargıları içinde 40 yıldır Almanya Türkleri’ne müthiş bir heyecanla anlatan Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik ile çıkalım istedik tarihi seyir içerisindeki cumhuriyet yolculuğuna. Hür ve bağımsız bir Türkiye’ye giden yolda ödenen bedellerin adsız kahramanlarını adeta yaşayarak anlatan Dr. Latif Çelik, sorularımızı cevaplamadan önce “Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti idealleri ve vatan için can veren İstiklal Savaşı Gazileri’nin aziz hatıraları önünde saygı ile eğilmek gerek” diyerek başladı sözlerine...
#Avrupadan Haberler8 sınıf sosyal bilgiler dersi oldukça önemli konuları içermektedir. Ülkemizin kuruluşu, Cumhuriyet'in ilan edilmesi, Yeni Türk devletinin kurulması gibi birçok durum 8. Sınıf Sosyal Bilgileri kazanımları içinde yer alır. 8 sınıf sosyal bilgiler konuları içinde yer alan Lozan Anlaşması ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Lozan Antlaşması Konu AnlatımıYKS'nin ilk oturumu olan TYT'de adaylara toplam 120 soru yöneltildi ve 165 dakika süre verildi. Sınav sonrasında bazı adaylar Türkçe sorularının uzun olduğunu, bazıları ise matematikte zorlandıklarını söyleseler de genel görüş soruların kolay olduğu doğrultusundaydı. Peki eğitim uzmanları ne diyor. TYT'de sorulan 120 soruyu inceleyen eğitim uzmanlarının değerlendirmeleri şöyle:
#Yks11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşmasında Türkiye’yi batı cephesi komutanı İsmet İnönü temsil etmiştir. İşte Mudanya Ateşkes Antlaşması tarihi, önemi, özeti, neden ve sonuçları hakkında tüm merak edilen sorulara cevap hazırladık.
#Mudanya Ateşkes Anlaşması’Nın ÖnemiMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail'e sert tepki gösterdi, "İsrail'in yöntemi terörden farksızdır" dedi. Bahçeli, İstanbul’da sinagog kapısını tekmeleyip taş atan Alperen Ocakları üyelerine de tepki gösterdi. Bahçeli, "Musevi vatandaşlarımıza ait mabetlerin tahrip edilmesini kabul edemeyiz. İsrail gibi davranamayız. Yanlışa yanlışla karşılılık veremeyiz. Türkiye’deki sinagoglara yapılacak en ufak saldırı elimizi zayıflatmakla kalmayacak din özgürlüğüne saldırı olacaktır. Son günlerdeki bazı olayları endişeyle seyrettiğimi söylemek isterim" dedi.
#BahçeliÖğrencilerin çok merak ettiği bir konu var. 6 Ekim Salı günü İstanbul’un kurtuluşu nedeniyle tatil mi? İlkokul ve lise öğrencileri 6 Ekim 2015 tarihinde okula gidecek mi? Merak edilen sorunun yanıtı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden geldi.
#TatilGüney Osetya savaşından hemen sonra ABD’nin Gürcistan’a göndermek istediği yardım gemilerinin Montrö Sözleşmesi’ni ihlal ettiği haberleri basında yer almaya başlamıştır. Gürcistan’ın jeopolitik konumunda değişimlerin süreceği göz önünde bulundurulursa, Türk Boğazlarının tarihsel durumunu değerlendirmekte fayda vardır.