Lozan Antlaşması'nın 101. yıl dönümü kutlanıyor. Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının üzerinden 101 yıl geçti. 1. Dünya Savaşı'nın ardından 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nde büyük önem taşıyor. 143 madde, bir ön söz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşmasının ön sözünde, devletlerin istiklal ve hakimiyetine saygı gösterilmesi prensi yer alıyor. Kapitülasyonlar, Adalar, Boğazlar konusu gibi birçok sorunun çözüme kavuştuğu Lozan Antlaşması, ıslak imzalı nüshası "depozitör ülke" sıfatıyla Fransa tarafından muhafaza ediliyor. Peki, Lozan Barış Antlaşması ne zaman imzalandı, önemi nedir? İşte, Lozan Antlaşması maddeleri ve tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Lozan Antlaşması TarihiOsmanlı devletinin birinci dünya savaşında mağlup çıkması ile birlikte yeni bir savaşında fitilleri ateşlenmiştir. Osmanlının yapmış olduğu fakat Yunanistan hariç hiçbir devletin imzalamadığı Sevr anlaşması yeni bir anlaşma için Türk milletine mücadele gücü vermiştir. Bu anlaşmayı merak eden bireyler de genellikle Lozan Antlaşması nedir? Lozan Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti ne olmaktadır? Soruları bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması, 97 yaşında. Lozan Antlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından 24 Temmuz 1923 tarihinde anlatmaya adını veren İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalandı. Peki, Lozan Barış Antlaşması’nın önemi nedir? İşte Lozan Antlaşması maddeleri…
#Lozan Barış Antlaşması’Nın ÖnemiLozan antlaşması maddeleri yeniden gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından imzalan Lozan Antlaşması'nın tarihi 1923'e dayanıyor. Peki Lozan antlaşması nedir, Lozan antlaşması maddeleri neler?
#Lozan AntlaşmasıAtasözlerimiz arasında en sevdiğimdir: “Bir deli kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış.” Eğer gazeteci iseniz biraz da işiniz budur, ‘o’ taşı çıkarmak! Son 10 yıldır tarihçilerin dilinde tüy bitti ancak bir araştırmaya göre neredeyse her iki kişiden biri Türkiye’nin değerli yeraltı kaynaklarına ulaşmasının Lozan Antlaşması’ndaki ‘gizli’ maddelerle yasaklandığı ve anlaşmanın da 100 yıl yani 2023’te geçerliliğini yitireceği efsanesine inanıyor. Haliyle 2023’ün ilk saatlerinde sosyal medyanın da gündeminde idi bu konu. ‘Sonunda bitti!’ diyenler, onları ti’ye alanlar... Peki, Lozan’ın 143 maddelik metni, ek protokol ve resmi zabıtnamesinde süreye dair hiçbir ifade yokken nereden çıktı bu 100 yıl efsanesi? Bir kez daha Türkiye’nin en ünlü tarihçilerine sordum.
#Lozan AnlaşmasıLozan Antlaşması’nın gizli maddeleri bir efsaneden başka bir şey değildir. Buna rağmen ortada gezinen efsanelerden bazıları ciddiyetle devlete dahi soruluyor. “Maden çıkarmak izni Avrupalılara mı aittir?” gibi. Bunun ne kadar anlamsız olduğu açık. Türkiye’de maden çıkarabilirsiniz ama bunun şartları Lozan Antlaşması ile sınırlı değil, doğrudan doğruya memleketin ziraatı, fauna (hayvan) ve flora (bitki örtüsü) ile tabii coğrafyası ve su kaynaklarıyla ilgilidir. Yeraltı sularının yolunu değiştirecek ve belirli ağaçların bu yüzden kurumasına neden olacak madencilik veya taşocağı faaliyeti yasak olmalıdır.
#LozanAtina Antlaşması nedir? Atina Antlaşmasının sebepleri nelerdir? Atina Antlaşmasının önemi nedir? Atina Antlaşmasının tarafları kimlerdir? Kimler arasında gerçekleşmiştir? Bazen duyduğumuz konular bize yabancı gelmez fakat konuların ayrıntılarını da hatırlamayız. İşte Atina Antlaşması hakkında, ilgiyle okuyacağınız bu ve benzeri konulara da cevap olabilecek önemli bilgileri, konuları sizin için derledik.
#Atina AntlaşmasıUşi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde imzaladığı antlaşmalardandır. Uşi Antlaşması nedir? Kimler arasında imzalanmıştır. Uşi Antlaşmasının önemi ve sonuçları nelerdir? Herkesin az çok bilgi sahibi olduğu ancak tam olarak bu antlaşmanın önemi bilinmediğinden bilgileri özet olarak sizler için derledik.
8 sınıf sosyal bilgiler dersi oldukça önemli konuları içermektedir. Ülkemizin kuruluşu, Cumhuriyet'in ilan edilmesi, Yeni Türk devletinin kurulması gibi birçok durum 8. Sınıf Sosyal Bilgileri kazanımları içinde yer alır. 8 sınıf sosyal bilgiler konuları içinde yer alan Lozan Anlaşması ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Lozan Antlaşması Konu Anlatımı11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşmasında Türkiye’yi batı cephesi komutanı İsmet İnönü temsil etmiştir. İşte Mudanya Ateşkes Antlaşması tarihi, önemi, özeti, neden ve sonuçları hakkında tüm merak edilen sorulara cevap hazırladık.
#Mudanya Ateşkes Anlaşması’Nın ÖnemiSevr anlaşması maddeleri, Vatanım Sensin dizisinde gündeme gelmesinin ardından araştırılan konular arasında yer aldı. Dizi içerisinde konu olarak alınan Sevr anlaşması maddeleri kapsamında nelerin değişeceğini sorgulanması, izleyicilerin de dikkatini çekti. Peki, Sevr anlaşması nedir, kimler arasında imzalanmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar
#SevrMustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyet’i ilan etmesinin bugün 94’üncü yıldönümü. Modern Türkiye’nin kurulduğu 29 Ekim 1923’e giden yolda neler yaşandı. Cumhuriyet’in ilanından sonra hangi alanda nasıl bir ilerleme kaydettik, bugün ne durumdayız? Gazetemizin yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı anlatıyor.
#CumhuriyetYÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ‘YÖK-Kültür Sanat Söyleşileri’ kapsamında İstanbul’da öğrencilerle buluştuğu toplantıda, Yükseköğretim Kanunu Tasarısı’ ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Saraç, “Bilimsel bir üslupla, rasyonel bir şekilde, geniş bir mutabakat arayarak ve referans çerçevesinin de hem küresel yükseköğretim anlayışının, hem mensubu olduğumuz Bologna sürecinin, hem de kendi ulusal milli politikalarımızın yansıyacağı şekilde güçlü bir referans çerçevesinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.
#YÖKTBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı’nın ilk kez halk oyuyla seçileceğini hatırlatarak, ''Aynı rayda iki tren, biri Cumhurbaşkanı’nın, diğeri Başbakan'ın lokomotifi. İkisini de halk seçmiş olacak ve Cumhurbaşkanı daha çok oyla seçilecek. Yetki çatışması ve yetki kargaşası olacaktır'' dedi.