Ankara’nın tarihi Sıhhiye semtinde bir apartmanın birinci katından dışarıya sesler taşıyordu; bir yanda opera provası yapan bir anne, diğer yanda tiyatro çalışan bir baba… Cumhuriyet’in yetiştirdiği en önemli orkestra şeflerinden Rengim Gökmen’in böyle bir evden çıkması tesadüf olamazdı herhalde! Ödüllerine en son geçen hafta And Vakfı 36. Onur Ödülü Altın Madalyası’nı ekleyen Gökmen, “Klasik müzik eğlendirmez. İnsanı düşündürtür, geçmişini sorgulatarak geleceğe hazırlar. Hatta bazen insanı yıpratır bile, çünkü ruhun duyabileceği her türlü duyguyu müzikle yansıtabilirsiniz” diyor...
#AnkaraDünya tarihinde ilk kez iki hafta önce bir binanın bilinçaltı, hatıraları ve gördüğü rüyalar, ‘yapay zekâ’ sayesinde dile geldi. Gerçekleşmesini sağlayansa 33 yaşındaki bir Türk, medya sanatçısı Refik Anadol oldu. Alternatif gerçekliği görselleştiren işleriyle tanınan Anadol, ABD’de Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nın 100’üncü yılı şerefine, şehirdeki Walt Disney Konser Salonu binasını ‘tuval’ olarak kullandı. Böylece de teknolojiyle sanatın buluşmasında tarihe geçecek bir ilkin altına imzasını attı. Anadol ile Los Angeles’ta buluştuk.
#Refik AnadolMedya sanatçısı, yönetmen ve tasarımcı Refik Anadol’un sergisi ‘Eriyen Hatıralar’, insanoğlunun anılar ve bellekle ilişkisini, son teknolojinin yardımıyla ve beynin olanaklarının sınırsızlığına yoğunlaşarak ele alıyor. 7 Şubat-10 Mart tarihlerinde Pilevneli Gallery’de.
#Refik AnadolGeleceğin senfoni orkestralarında, belki de geleneksel ahşap keman, viyolonsel ya da viyolaların yerini elektronik müzik araçları alacak. Massachusetts Teknoloji Enstitü'nde (MIT) araştırmacılar, bilgisayar teknolojisi kullanarak "hiper enstrümanlar" adını verdikleri yepyeni müzik aletleri tasarlıyor. En son geliştirdikleri "hiperkeman", ünlü kemancı Joshua Bell tarafından test ediliyor.
BİRÇOK insan, elini taşın altına koymak denilince büyük şirketleri, devlet projelerini ya da kalkınma yatırımlarını düşünür. Ancak gerçek kahramanlık, bazen küçücük ama güçlü bir fikrin peşinden gitmekle başlar. İzmir’de bir ailenin kurduğu Olten Filarmoni Orkestrası, tam da bunu anlatan bir başarı hikayesi.
#1Amerikalı bestekâr ve orkestra şefi Leonard Bernstein’ın hayatını ve aktris eşi Felicia Montealegre ile evliliğini konu alan “Maestro” filminin yönetmenliğini, senaristliğini ve başrolünü Bradley Cooper üstlendi. Felicia Montealegre karakterini ise Carey Mulligan oynadı. Bu yıl 96’ncı kez sahipleriyle buluşacak olan Akademi Ödülleri’nde ‘en iyi film’, ‘en iyi erkek oyuncu’ ve ‘en iyi kadın oyuncu’ başta olmak üzere 7 dalda Oscar’a aday gösterilen “Maestro”yu Bradley Cooper ve Carey Mulligan ile Kelebek okurları için konuştuk.
#Bradley CooperBazı röportajlar kuş gibi hafif geçiyor. Zorlamadan, zamanında, rahat... ‘Ben bir Kızılderili atı gibiyim’ diyen, özgürlüğünün her şeyden önemli olduğunu ve hayatı olan müziğinin bu özgürlükten ve gerçek yaşadıklarından beslendiğini söyleyen dünyanın tanıdığı, cazın dahi ismi Kerem Görsev ile sohbetimi gerçekleştirdim.
#YüzdeyüzBazı röportajlar kuş gibi hafif geçiyor. Zorlamadan, zamanında, rahat... ‘Ben bir Kızılderili atı gibiyim’ diyen, özgürlüğünün her şeyden önemli olduğunu ve hayatı olan müziğinin bu özgürlükten ve gerçek yaşadıklarından beslendiğini söyleyen dünyanın tanıdığı, cazın dahi ismi Kerem Görsev ile sohbetimi gerçekleştirdim.
#Gözde Yener BirmanBugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü... Dünyanın dört bir yanından kadın fotoğrafçılar iPhone 12 modellerindeki kamera sistemlerinden yararlanarak cinsiyet konusunu ve 2021’de kadın olmanın çalışmalarını nasıl etkilediğini ele aldı. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan Şili, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya'ya ve daha birçok ülkeye uzanan bu koleksiyon, sonsuz yeteneklere sahip, ilham verici kadınlara ışık tutuyor, kız kardeşlik kavramını tanıtıyor ve insanı kendisi üzerine düşünmeye teşvik ediyor.
#ApplePandemi nedeniyle ertelenen 48. İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül - 5 Ekim tarihleri arasında dijital ortamda düzenlenecek. Ancak festivalin aylardır canlı konser hasreti çeken klasik müzikseverlere sürprizi var: The New York Times’ın “İzlanda’nın Glenn Gould’u”, Telegraph’ın ise “Klasik piyanonun yeni süper starı” diye övdüğü Vikingur Ólafsson, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde 19 Ağustos’ta Harbiye Açıkhava’da olacak.
#48. İstanbul Müzik Festivali