Güncelleme Tarihi:
BBC'nin web sitesinde yer alan habere göre, yeni kemanı deneyen Bell, enstrümanın "sınırsız imkanlar sağladığını" belirtiyor.
Hiper enstrüman projesiyle, teknolojiyi sanatçıya ekstra güç ve ustalık sağlayacak şekilde kullanmak hedefleniyor. Hiper keman, enstrümanın en karmaşık parçası olan yaya, kablosuz iletişim teknolojisiyle çalışan bir cihaz yerleştirilerek yapılıyor. Bu cihazla müzisyenin yayı kullanma hızı, hızdaki küçük değişiklikler ve yaya uygulanan kuvvet ölçülüyor. Bu ölçümler bir ses yazılımıyla müziğe dönüştürülüyor.
Hiper kemanı denemek için MIT'te olan bulunan Joshua Bell, müzik aletinin çok yönlülüğünden etkilendiğini ifade ediyor. "Bilgisayara bağlandığında çok farklı efektler kullanabiliyorum" diyen müzisyen kemanla, flüt ya da insan sesi çıkarabildiğini belirtiyor.
Haberde, bilgisayarla klasik müzik araçlarını birleştiren hiper enstrümanlar projesinin 1986'da başladığı ifade ediliyor. Geliştirilen müzik aletleri, ünlü viyolonsel sanatçısı Yo-Yo Ma, Los Angeles Filarmoni Orkestrası ve Peter Gabriel tarafından kullanılıyor.