Sonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir. En nefis mantarların başında da melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Peki çıntar nasıl pişirilir? İşte cevabı...
#ÇıntarSamsades tatlısı ve malzeme listesi akşam sofrası alternatif arayanlar için araştırılan tariflerde biri. Samsade, Ege yöresine ait nefis bir lezzet. Lor peyniri ve tarçın biraraya geldiği bu tarif çayınızın yanına çok yakışacak. Peki samsades tatlısı nasıl yapılır? İşte yapım aşamaları...
#Samsades Tatlısı TarifiTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#Elmalı GaletteYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#Kahvaltıİster krepten yapıp yağda kızartın, ister hazır yufkayla sarıp fırında pişirin. Bu sıcak günlerin en pratik öğünleri benim için ‘avcı’sından çiböreğine, hatta hamursuz pişen türlü versiyonuna çeşit çeşit yaz börekleridir... Günün her saatinde, çocuklara veya misafirlere sunabileceğiniz bu tariflerimi kabak, patlıcan gibi sevdiğiniz mevsim malzemeleriyle dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
#Yaz BöreğiYazın Saros Körfezi’nin İstanbul’a en yakın sularında kulaç atmak isteyenlerle dolup taşan Mecidiye Köyü, şu sıralar bomboş. Sahilde denize koşanlar, bahçe tezgâhlarından alışveriş yapanlar yok. Aceleyle görülecek bir müze, bir tarihi eser, ya da gitmek isteyeceğiniz bir sinema da yok. Mecidiye’de sadece saf doğa var.
#HürriyetPancake'i sağlıklı hale getiriyoruz! Vereceğimiz bu tarifi, sahurda, kahvaltıda, öğle yemeğinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. İçinde yağ ve şeker olmayan bu tarif, diyet yapanlar için de ideal. İşte karşınızda lor peynirli pancake...
#Lor Peynirli PancakeÇilek yatağında scone, sucuklu patates dolması, kerevizli mercimek çorbası, dondurmalı soğuk kahve... Geleneksel reçeteler, dünya mutfağının en iyi örnekleriyle aşçı ve yemek yazarı Aydan Üstkanat’ın ‘Yap, Ye, Paylaş’ adlı kitabında buluştu. Kitapta sofra düzeni ve mönü seçimi konusunda bilgiler de veren Üstkanat ile kitabını konuşup ipuçları ve öneriler aldık.
#Pancake6. ay itibariyle başlayan ek gıda döneminde yoğurt, sebze püreleri, yumurta sarısı ve mevsiminde, bebeğe uygun meyveleri 3 gün kuralına göre denedikten sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa peynir, et, balık ve kuru baklagile geçilebilir. Bu gıdaları 7- 8 ay aralığında vermek en doğrusu. Daha önceki yazımda detaylıca belirttiğim gibi her yeni gıda, 3 gün kuralına göre verilmeli. Bu dönemde başlangıçta yine en fazla 1-2 yemek kaşığı ile başlayıp, 125 ml olana kadar yavaş yavaş artırarak verilmelidir.
#Ek GıdaYeme de yanında yat dedikleri bu olsa gerek… Lor peynirli sağlıklı poğaça, inanılmaz lezzetli bir tarif kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim. İster ara öğünde ister kahvaltıda hem de çok sağlıklı. Çocuklar için de müthiş bir seçenek. Yapımı çok kolay yemesi harika.
#Dereotlu PoğaçaPirinç yemeklerinin en sevilenlerinden biridir zeytinyağlı biber dolması. Biber dolması için önce biberler ayıklanır. İç malzemesi karıştırılıp biberlerin içi doldurulur. Daha sonra üstünü domates vb. yiyeceklerle süslemek mümkündür ve kısık ateşte ocağa konulup pişirilir. İşte, zeytinyağlı biber dolması için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
#Biber Dolması6. ay dolduğunda, doktorunuzun da onayı ile artık ek gıdaya hazır olan bebeğinize uygun besinleri 3 gün kuralı ile verebilirsiniz. Her bir besini ayrı ayrı denedikten sonra eğer herhangi bir reaksiyon söz konusu değilse, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacak farklı tarifler yapabilirsiniz.
#TarifYemek ve seyahat, yaşamın harika deneyim kavşaklarından ikisi. Farklı bir ülkeyi keşfetmenin, o kültürü tanımanın en etkili yollarından biri de sokak lezzetlerini tatmaktır. Hızlı hazırlanan, dolaşırken bile yiyebileceğiniz bu tatlar, lezzet hafızanızda da izler bırakır. Sokak yemeği yemek sadece bütçe içinde kalmayı sağlamaz, aynı zamanda yerel halkla sohbet etme, yemekler ve gelenekler hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı da verir.
#DünyaSofralarınıza eşlik edecek nefis bir aperitif önerimiz var! Patlıcanın kaşar ve domatesle olan eşsiz uyumu, havuç, yoğurt ve dereotu birlikteliğinin muhteşem görünümü, kabak, keçi peyniri, kurutulmuş domates ve fesleğenin harika tadı herkesin midesinde şenlik havası yaratıyor! İşte sebzelerin tadına doyamayacağınız nefis tarifler...
#Aşk İle YapPide öyle bir lezzet ki bir anda tüm ana yemekleri geride bırakıp sofranın yıldızı olabiliyor. Küçük bir el hilesiyle hamura can verdiğimiz nefis gül böreği, çay saatlerinin en sevileni olabiliyor. Kahvaltılarda akla gelen ilk hamur işi olan açma, görüntüsüyle bile iştah kabartmayı başarabiliyor. İşte minik bir dokunuşla hamura yeni bir boyut kazandırdığımız 3 enfes tarifimizi sizler için hazırladık...
#Aşk İle YapHafta sonu sabahına güzel başlamak, sevdiklerinizi ya da sadece kendinizi şımartarak mutlu etmenin yolu bu tariflerde! Kahvaltı sofranızı taçlandıracak bu farklı tarifler, hafta sonunu hem enerjik geçirmenizi sağlayacak hem de sunumu ve lezzetiyle yiyenleri mest edecek…
#Mucize Lezzetler