İngiltere’nin başkenti Londra’da ‘LUX’ adıyla hazırlanan karma resim ve heykel sergisi, sanatseverlerle buluştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün akrabası Selin Söğütlügil’in de yer aldığı serginin organizasyonunu ve küratörlüğünü moda ve sanat danışmanı Zeynep Ober ve Gülce İlken yaptı. Serginin İstanbul ayağına ise Collectable Art and Design’ın kurucuları Gizem Tatlıcı ve Hülya Şekercioğlu destek verdi.
#Londra Türk Resim Ve Heykel SanatıBu hafta Aşkın Nur Yengi, Jolly Joker Kartal İstMarina’da; Mert Demir, CerModern’de sahneye çıkacak. Latin müziğin sevilen isimleri Gipsy Kings by Andre Reyes ve Buika, İstanbul’da konser verecek. Carl Cox, Maximum UNIQ’te elektronik müzik tutkunlarını dansa davet edecek. ‘Solo Botter: Komet’ sergisi de Beyoğlu’ndaki Casa Botter’de görülebilir.
#Konser6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMYaşam var olduğundan beri sanatsal ifade hız kesmeden büyüyor. Özellikle zor dönemlerde insanlık sanata daha çok ihtiyaç duyuyor, çünkü yeni bir yol, yeni bir anlam arayışı açığa çıkıyor. Yaratıcılık, insan zihninin sınırlarını keşfetmemizi sağlamasının yanında insanlara bazen o aranan yolu gösteriyor veya aramaya devam etmek için bir istek yaratıyor.
#Sevil DolmacıContemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul’un önümüzdeki 2-3 yılda sanat altyapısını katlayacağına dikkat çekerek “Dünyanın 5 sanat kentinden biri olacak. Türkiye’deki sanat piyasasını canlandırmak için sanat eserlerine uygulanan yüzde 8’lik KDV oranını yüzde 1’e indirmek şart” diye konuştu.
#GazetehaberleriAvrupa’dan sürüldükten sonra Göke isimli gemi ile Osmanlı topraklarına gelen Türk Sefarad’ların (İspanyol kökenli yahudilere verilen isim) torunlarının torunları, Londra’da ‘1492 Göke’ adlı karma bir sergi açtı. Sergi, günümüzde de 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türklere şükran niteliği taşıyor.
#1492 GökeDr. Necmi Sönmez’in küratörlüğünde Sabancı Müzesi’nde açılan ‘Selim Turan. Tez-Antitez-Sentez’, Batı sanat dünyasında kabul gören ilk Türk sanatçılardan Selim Turan’ın dünyasına girmenizi sağlayan, ‘gerçekçi’ dönemden soyuta ve hareketli heykellere sanattaki arayışını ortaya koyan, çok iyi hazırlanmış bir sergi.
#KitapsanatTürkiye’de galerilerden ret üstüne ret yedi, ders verdiği üniversitelerden atıldı, ‘rahatsız edici’ bulunan işleri basılmadı, 35’ine kadar tek tablo bile satamadı. ‘Duygusal realist’ ressam Taner Ceylan ‘aykırı’ bulunan sanatından, çizgisinden ödün vermedi. Karşılığını ‘yaşayan en pahalı Türk ressamı’ unvanıyla aldı. Şimdi, kariyerinin en parlak döneminde, Londra’daki ilk sergisi, ‘I Love You’nun heyecanında. Londra’da buluştuk, açılış öncesi sergiyi gezdik, Türkiye’yi konuştuk.
#Taner CeylanTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Karaköy’de 15 Eylül’de açılan çağdaş sanat merkezi Istanbul74’ün özel konuğu olarak İstanbul’a gelen Türk asıllı İngiliz sanatçı Tracey Emin, eserlerini, kültürler arası seyahatlerini ve şu an kendini neden bir rock yıldızı gibi hissettiğini Hürriyet’e anlattı.
Dünyaca ünlü müzayede şirketi Christie’s’in Avrupa, Ortadoğu ve Rusya’dan Sorumlu Başkanı ve Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Jussi Pylkkänen, 2011’de küresel ekonomik krizden hiç etkilenmediklerini anlattı: “Satışlarımız kriz ortamında bile 3.2 milyar dolara ulaştı. Bunun nedeni farklı alanlara yatırım yapan Medici tipi yeni koleksiyonerler”
Türkiye’de resme olan ilgi artıyor. Son 10 yılda resim koleksiyoneri sayısında da ciddi bir artış gözleniyor. 200’e ulaşan bu sayının önümüzdeki dönemde 2 bine yaklaşması bekleniyor. Koleksiyonerler arasında ise iş dünyasının öncü isimleri başı çekiyor. Oya-Bülent Eczacıbaşı, Suna-İnan Kıraç, Can Has, Yunus Büyükkuşoğlu, Mustafa Taviloğlu, Ünal Göğüş ve Lucien Arkas değerli resim koleksiyonlarıyla öne çıkıyor. Ömer Koç, Ahmet Kocabıyık, Nezih Barut, Cengiz Çetindoğan ise son 10 yılda sanat eseri alımına ağırlık veren isimler…
Türkiye’de resme olan ilgi artıyor. Son 10 yılda resim koleksiyoneri sayısında da ciddi bir artış gözleniyor. 200’e ulaşan bu sayının önümüzdeki dönemde 2 bine yaklaşması bekleniyor. Koleksiyonerler arasında ise iş dünyasının öncü isimleri başı çekiyor. Oya-Bülent Eczacıbaşı, Suna-İnan Kıraç, Can Has, Yunus Büyükkuşoğlu, Mustafa Taviloğlu, Ünal Göğüş ve Lucien Arkas değerli resim koleksiyonlarıyla öne çıkıyor. Ömer Koç, Ahmet Kocabıyık, Nezih Barut, Cengiz Çetindoğan ise son 10 yılda sanat eseri alımına ağırlık veren isimler…
Çağdaş Tük resim sanatının öncülerinden olan sanatçı, yaşamının büyük kısmını yurtdışında geçirmiştir. Bundan dolayı Türkiye’de olduğu kadar Avrupa’da da kendi dallarında tanınmış sanatçı ve aydınlarla tanışıp dostluklarını pekiştirme olanakları bulmuştur. Akademik bir eğitim almamasına rağmen birçok konuda kendisini geliştirmiş ve düşüncelerini açıkça söylemekten geri durmamıştır. Siyasi görüşleri dolayısıyla dönemin yönetimleri tarafında soruşturmalara maruz kalarak Anadolu’da sürgün dönemleri yaşamıştır.
İstanbul Modern, iki aydır dünyaca ünlü küratör, sanat tarihçisi ve müzeci David Elliot'a emanet. Son olarak Tokyo'doki Mori Sanat Müzesi'ni kuran ve orada açtığı sergilerle orayı dünya sanat ortamının adından edilen merkezlerinden biri holine getiren Elliot'ın İstanbul Modern'e transferi AFP Ajansı tarafından haber yapılmıştı.
Melania Gil de Sagredo adında bir genç kız kalkmış İspanya’dan gelmiş, Beyoğlu’nda bir bakkal dükkanı açmış. Yaşı kemale ermiş Yutaka Okuda, Japonya’daki hayatını bırakıp Marmara Denizi’nin kıyısında yeni bir yaşamın kapılarını aralamış. Eamonn Lehane, İrlanda’nın kültürünü, müziğini taşımış.