Picasso ve Matisse geliyor

Güncelleme Tarihi:

Picasso ve Matisse geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çağımızın iki büyük ressamının eserleri 12-27 Kasım'da İstanbul'da sergilenecek

MATİSSE'İN HAREMİ

Matisse ve Odalıkları, yüzyıllar boyunca Avrupa'yı büyüleyen uygarlık Osmanlı İmparatorluğu ve güzel İstanbul'a saygı niteliğinde. İlk oryantalist ressamlar gibi Henri Matisse'in sanatsal haremi de gerçeklerden uzak. Sergilenecek Odalisques (Odalıklar), 20. Yüzyıl sanatına önemli bir katkı olarak kabul ediliyor. Bunlardan biri olan yukarıdaki, 1929 tarihli.

PİCASSO'NUN KADINLARI

Hayatında sekiz kadınla ciddi ilişkiye giren Pablo Picasso'nun sanatında devamlı tekrarlayan tema, kadın. Ölümsüzleştirdiği kadınların Picasso'nun sanatındaki önemi günümüzde efsaneye dönüşmüş durumda. ‘‘Ağlayan Kadın'' Dora Maar, bunlardan biri. Picasso ve Modelleri sergisi, onun hayatına, kalbine ve sanatına hükmetmiş kadınları biraraya getiriyor.

EŞLER VE SEVGİLİLER

Eşleri Olga ve Jacqueline'in yanısıra, sevgilileri Marie-Therese, Dora ve Françoise, Picasso'nun tuvallerine, çizimlerine ve çeşitli tekniklerle gerçekleştirdiği grafik çalışmalarına konu oldular. Bunlar arasında Françoise Gilot'nun 2. Dünya Savaşı sonrası ünlü Fransız litografçı Fernand Mourlot tarafından basılan klasik ‘‘Francoise en Soleil'' gibi eserler de var. Yukarıdaki eserde Gilot Picasso'nun Polonya'dan getirdiği manto ile görülüyor.

HASIR ŞAPKALI JACQUELİNE

Bu sergi, Picasso'nun son eşi Jacqueline'in önemli linol oyma portrelerini de içeriyor. Ayrıca hayatının son yıllarında gerçekleştirdiği erotik 347 ve 156 serilerinden örnekleri de... Eserlerin çoğu İspanyol pitoresk romanlar ve Ingres ve Rembrandt gibi ressamlardan esinlendiği üzere, arzu ve bunun yarattığı tatminsizlikler, yaşlanma ve ölümden kaynaklanan korkuları dile getiriyor.

ODALIKLAR MODELİ

Ünlü romantik ressamlardan Jean Auguste Dominique Ingres'nin Türk hamamını tasvir eden tablosu ve Fas seyahatlerinden etkilenen Matisse, Nice'deki evini doğuya özgü obje ve aksesuarlarla süsleyerek düşsel bir harem yarattı. Şeffaf giysiler ve ipek şalvarlara bürünmüş modeli Henriette ise oryantal bir dekor içinde Odalıklar'ın modeli oldu ve 1920'li yıllar boyunca Matisse'in efsanevi serisini resmetti.

ÜNLÜ SANAT UZMANI

Dünyanın çeşitli şehirlerinde yaşayan ve 1990 yılında sanatı kendine kariyer olarak seçen Gül Coşkun, uluslararası müzayede evi Sotheby's'de master eğitimi gördü. 1996 yılında 20. Yüzyıl'ın dev isimlerini temsil eden ‘‘Modern Sanat Danışmanlığı'' ve ticaretini yapan şirketi Coşkun ve Co. Ltd.'yi kurdu. Uluslararası sanat çevresinde, müzayede evleri, müzeler ve galericiler tarafından tanınan ve kendini kabul ettirmiş bir ‘‘Sanat Uzmanı'' oldu. Evini galeri olarak kullanıyor. ‘‘Picasso ve Modelleri'' ile ‘‘Matisse ve Odalıkları'' sergilerini İstanbul'da Gül Coşkun gerçekleştirecek.

Çağımızın en büyük sanatçılarından Pablo Picasso ve Henri Matisse'in ailelerinin özel koleksiyonundan alınan ve New York Modern Sanat Müzesi gibi önemli müzelerin daimi koleksiyonlarına dahil, imzalı ve numaralı grafik eserler İstanbullu sanatsevere ulaşmak üzere. ‘‘Picasso ve Modelleri'' ile şimdiye kadar ilk kez işlenen ‘‘Matisse'nin Odalıkları'' sergisi, 12-27 Kasım tarihlerinde Maçka'daki Antik Palace'da açılacak. Bu sergilere Avrupa basını ve halkının da ilgisi büyük. Bu nedenle eserler, Londra'da Sotheby's'in düzenlediği ‘‘Turkish Sale'' haftasında (10-18 Ekim) ön sergiye sunulacak.

İstanbul'da sergilenecek olan eserlerin hepsi orijinal. Picasso ve Matisse, hepsinden 50'şer tane yapmış. Bir kısmı müzelerde bulunan bu eserlerin İstanbul'daki sergiye gelenleri, varislerinin koleksiyonundan alınmış. Sergiyi düzenleyen Gül Coşkun, ‘‘Bu sergi Türkiye'ye ve Türk sanatseverlere layık mükemmel bir modern sanat sergisi'' diyor.

Picasso'nun sergisinde, ölümsüzleştirdiği kadınlar var yine. ‘‘Sadece tek bir gerçek olsaydı, aynı temada yüzlerce tablo yapamazdınız'' diyen Picasso, İstanbul'da açılacak sergide bu gerçeğin çeşitlemelerini gözler önüne seriyor. Sergi Picasso'nun yedi yüzyılı kapsayan grafik sanattaki başarılarını izliyor. 20. Yüzyıl'ın en büyük ressamlarından Pablo Picasso, aynı zamanda bu yüzyılın en mükemmel grafik sanatçılarından ve bütün zamanların en büyük dört grafik ustasından biri. Ardında bıraktığı grafik eserler, modern sanata yapılan katkılardan biri olmakla birlikte, sanatçının resim, çizim ve heykel dalındaki başarılarını tamamlıyor. Picasso ve Modelleri sergisi ise Picasso ve birbiri ardına hayatına, kalbine ve sanatına hükmeden kadınlarını biraraya getiriyor. Eşleri Olga ve Jacqueline, sevgilileri Maria-Therese, Dora ve Françoise...

Sergi, ilginç ve şiirsel Saltimbanwues serisinden ‘‘Tete de Femme de Profil'' ile açılıyor. Temanın kökeni, Mavi ve Gül diye adlandırılan dönemleri süresince, Picasso'nun sanatına hükmeden seyahat eden akrobatlar. Sergi, genç sevgilisi Marie-Therese Walter döneminin meşhur Vollard serisiyle devam ediyor. Bu seri, Picasso'nun sevgilisiyle olan sakin ve doyumlu ilişkisinin yanısıra, olgun erkek-genç kadın temasını işleyerek sanatçının özel hayatını dile getiriyor.

Matisse ve Odalıkları sergisi ise yüzyıllar boyunca Avrupa'yı büyüleyen Osmanlı İmparatorluğu ile güzel İstanbul'a saygı niteliğinde. Saray duvarları ardında gizli Harem dünyasına tek kaçamak bakış, 1716 yılında sefir eşi olarak İstanbul'a gelen Lady Mary Wortley Montagu'nun anıları...

İstanbul'da açılacak olan sergi, sanat ve eğitimi bağdaştırmayı da hedefliyor. Sergi süresince sanatseverlerin yanısıra öğrencilere yönelik Galleri Talks (Galeri Sohbetleri) olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!