Akçaabat köftesi, asıl Akçaabat'ın özel yetiştirilen dana ve öküzleri ile elde edilen bir köfte çeşididir. Akçaabat köftenin yapımında malzeme olarak kıyma haline getirilen öküz ve dana etleriyle bunlara ilave edilen ekmek ve sarımsak kullanılır. Özenle yoğrulan bu karışım, belirli büyüklüklerde oval hale getirilip, ızgaralı ocaklarda pişirilir ve damak zevkine sunulur. Peki Akçaabat köfte nasıl yapılır? İşte MasterChef Akçaabat köfte tarifi ve malzemeleri...
#Akçaabat KöfteAnkara Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, son zamanlarda başkentte döner ustası bulmakta güçlük çektiklerini belirterek, “Herkes döner servisini bırakıp motosikletli kuryeliğe yöneldi. Önceden döner ustası olup, sonrasında kurye olanlar bile var” dedi.
#Ankara Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet AztekinInternatıonal 2. Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’nin geçen yılki ilk döneminde Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e “Geçen hafta Gaziantep’teydim. Onlar mükemmel yapıyorlar, yemekleri de farklı, Gaziantep’le mücadele etmek zor iş” demiştim. O da bana “Sen gelecek seneyi gör, onları aşarız, burası turizmin başkenti, bundan sonraki hedefimiz kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin başkenti yapmak” demişti.
#Foodfest AntalyaAlmanya’da yeni yıl itibariyle otel ve gastronomi (lokantacılık) dalında Katma Değer Vergisi’nin (KDV) öngörülen şekilde yüzde 7’den yüzde 19’a yükseltilmesi nedeniyle iflas dalgası yaşanacağı ve neredeyse 12 bin otelin kapısına kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuldu.
#AlmanyaDüzgün lokantacı yemeğini takdir eden müşteri bulduğunda sevinir. Müdavim müşterilerini aile ferdi gibi görür. İkramda bulunur. Düzgün müşteriyse istismara yönelik davranışlardan kaçınır. Lokantada yer ayırttığı zaman gider. Ama son yıllarda bu güzel ilişki bozulmaya başladı...
#KapitalizmBayrampaşa'da, 2 bini aşkın işletmenin yer aldığı Mega Center kuru gıda halinde toptan et satışı yapılan işletmelerin bulunduğu bölümünde, et ve sakatat ürünlerinin özensizce muhafaza edildiği, işletmelerin hijyen koşullarına uymadığı görüldü. İstanbul'daki birçok işletme ve kasabın et ürünü temin ettiği toptancılarda, çalışanların büyük bir kısmının ise bone, eldiven, önlük ya da çizme kullanmaması dikkat çekti. Mega Center İşletme Yönetimi Müdürü Kenan Yüzbaşı, "Yönetim olarak et satışı yapanlardan biz de şikayetçi ve rahatsızız. Sebebi de şu; burası yapılırken kuru gıda alım satım ve depolama yeri olarak yapılmış. Hem halk sağlığı açısından, hem temizlik açısından burada et satışı yapılması tamamen sağlıksız" dedi.
#Et HaliRamazana günler kaldı. Küçükten büyüğe bütün restoran ve lokantalarda iftar mönüleriyle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Hürriyet sahaya çıktı, iftar mönüsü fiyatlarını araştırdı. Geçen yıla göre iftar faturası yüzde 100 civarında artmış durumda. Fiyatlar mekân, marka ve sunulan çeşitliliğe göre kişi başı 160 ila 3 bin 500 TL arasında değişiyor.
#RamazanTürkiye, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından tek yürek olup kenetlendi. 85 milyon yardım etmek için seferber oldu. Depremzedeler için kimi giysi dikiyor, kimi ekmek yapıp gönderiyor. Çocuklar harçlıklarını bağışlarken, ‘Nene Hatunlar’ yardım malzemelerini sırtlarında taşıyor.
#DepremDemetevler’deki bir imalathaneye yapılan baskında kötü şartlarda üretilen, seyyar satıcılar başta olmak üzere bazı restoran ve işletmeler için hazırlan köfteler, gözleri işletmelere çevirdi. Ankara Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, vatandaşı hijyen koşullarına uygun restoranları tercih etmesi konusunda uyararak, “Ucuza rağbet etmeyin” çağrısı yaptı.
#Ankara Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet AztekinAdana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Arslan’ın “Restoranlarda kebabın yanında gelen aylık ortalama 250 ton meze ve salata çöpe gidiyor” sözleri, israf tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Şef Özlem Mekik ve Hürriyet Lezzet yazarı Ebru Erke, israfı bitirmek için önerilerini anlattı.
#KebabBodrum’da 300-400 liralara kadar çıkan lahmacun fiyatı şimdi de İstanbul’da tartışma konusu oldu. Bağcılar’da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet’te 40 lirayı buluyor. Kimi esnaf hile karışmadan ucuz lahmacun satılamayacağını söylerken, kimi de ilçelerine göre değişen işletme masraflarına dikkat çekti.
#LahmacunEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İstanbulEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İSTANBULBizdeki klasik lokantacı başka lokantaları merak etmiyor ve dışarıda hemen hiç yemek yemiyor. “Gerek yok” diye düşünüyorlar. Merak etmeyince referans noktaların olmuyor ve yerinde sayıyorsun. Bu, Batı’da geçerli olan normların tam zıddı. Çünkü onlar referans noktalarını geliştirmek için rakiplerinin ne yaptığını görmek istiyor. Bizde de elbet böyle şefler var ama onlar istisna...
#Gastronomi“Ye, iç, cüzdanını boşalt ve bir an önce def olup git buradan!” Yazılı olmasa da mesaj bu! Amerika’da pandemi dönemi aldıkları hibeleri fırsata çevirip gerçek yüzünü gösteren restoranlar çoğunlukta. Müşteriye gereksiz yükler bindiren yüksek ücretler, düşen hizmet kalitesi bir yana yemeğinizi yiyip bir an önce gitmeniz için yaptıkları baskı da cabası...
#LokantaRestoranlarda hep aynı yemeklerin sipariş edilmesi, yeni tatlara ve spesiyal ürünlere şans verilmemesi, lokantaların ve ustaların şevkini kırıyor. Müşterilerin farklı lezzetleri tatmaya heveslenmesi için işletme sahiplerine üç önerim var.
#Gastronomi