Almanya’ya yabancı iş gücü göçü İtalyan ‘misafir işçiler’le (Gastarbeiter) 1955 yılında başladı. 1961 yılından itibaren de Türk iş gücü göçü. Almanlar “Nasıl olsa birkaç yıl sonra dönecekler”, ‘misafir işçiler’ de “Nasıl olsa birkaç yıl çalışıp döneceğiz” diye düşündüler.
#AlmanyaBundan birkaç hafta önce gazetelerde Almanya’nın eski Çalışma Bakanı Norbert Blüm’ün kan zehirlenmesi nedeniyle kollarının ve bacaklarının felç olduğu haberlerini okudum. Tabii tekerlekli sandalyeye mahkûm olduğunu da. Daha bir yıl öncesine kadar çakı gibi olan Norbert Blüm’ün geçen hafta cuma günü sabaha karşı 84 yaşında yaşamını yitirdiğini okuyunca, kendimi birden 80’li yıllarda buluverdim.
#Almanya’Nın Eski Çalışma Bakanı Norbert BlümAlmanya’ya yabancı iş gücü göçü 1955’te başladı. O zamanlar ‘Gastarbeiter’ olarak nitelenen ilk ‘misafir işçiler’ İtalya’dan geldi. 1960’da Yunanistan ve İspanya, 1961’de Türkiye, 1963’te Fas, 1964’de Portekiz, 1965’te Tunus ve 1968’de de eski Yugoslavya ile imzalanan anlaşmalar yoluyla yüz binlerce ‘misafir işçi’ Almanya’ya geldi.
#Ahmet KülahçıCORNELIA SCHMALZ-JACOBSEN.Hür Demokrat Partili (FDP) emekli bir politikacı.Münih’te yıllarca Belediye Meclisi’nde aktif görev aldı.Hatta bir dönem Münih Anakent Belediye Başkanı adayı bile oldu.Ama Liberaller olarak bilinen FDP’nin Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) kalesi Münih’te hiç şansı yoktu.İşte o yüzden seçilemedi de...