Bir ölümün düşündürdükleri

Güncelleme Tarihi:

Bir ölümün düşündürdükleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2012 00:00

Aslında uzun, dinlendirici ve neşeli bir yaz tatilinden sonra hüzünlü bir yazıyla başlamak istemezdim...

Haberin Devamı

Ama beklenmedik gelişmeler bazen buna ne yazık ki, imkan kılmıyor...
Geçen hafta ortasında izinden döndükten bir gün sonra Almanya'nın 1981-1991 yılları arasında “Yabancılar Sorumlusu” olarak görev yapan Liselotte Funcke'nin ölüm haberi geldi.
94 yaşında yaşamını yitiren Liselotte Funcke, beni birden 80'li yıllara götürdü...

Almanya'da üniversiteyi bitirip Hürriyet'in Avrupa merkezi Frankfurt yakınlarındaki Zeppelinheim'da 1980 yılında işe başladığımda Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümeti iktidardaydı.
Başbakan da Helmut Schmidt'ti...


Schmidt, Alman Sosyal Demokratların “anıt adamı” olarak bilinen Willy Brandt'ın en yakınındaki danışmanlarından Günther Guillaume'un Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR), yani Doğu Almanya adına casusluk yaptığının ortaya çıkması üzerine istifa etmek zorunda kalınca 1974 yılında göreve gelmişti.

Helmut Schmidt, Almanya'daki “misafir işçilerin” artık kalıcı olduğunu gören politikacıların başında geldiği için 1979 yılında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin eski başbakanı Heniz Kühn'ü “Yabancılar Sorumlusu” olarak göreve getirdi.

SPD'li Kühn, sağlık sorunları yüzünden bu görevi bıraktıktan sonra yerine FDP'li Liselotte Funcke geldi.

SPD ile FDP'nin ortaklığı 1982 yılında bittikten sonra da Liselotte Funcke, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Soyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile FDP'nin Helmut Kohl başbakanlığında oluşturduğu koalisyon hükümeti döneminde de görevini sürdürdü.

Liselotte Funcke'yi 1980'li yılların ilk yarısında tanıdım. Bonn'daki Federal Çalışma Bakanlığı'nın binasındaki bürosuna ilk girdiğimde çok şaşırmıştım.
Çünkü küçücük bir büroydu...
Bürosu küçüktü ama Liselotte Funcke, Almanya'da yaşayan göçmen kökenli insanların geleceğini şekillendirecek çok önemli projelerin temellerini attı.
Göçmen kökenli kadın ve çocuklar için Almanca kursları düzenlenmesi, okul öncesi eğitim ile mesleki eğitime ağırlık verilmesi için yoğun çaba gösterdi.
Funcke, liberal bir yabancılar politikası için dönemin CSU'lu Federal İçişleri Bakanı Friedrich Zimmermann'a karşı yoğun bir mücadele verdi.
Ancak Başbakan Helmut Kohl'den destek gelmeyince, hedefine ulaşamayacağını bildiği için, kişiliğinden ve politikasından ödün vermemesiyle tanınan Liselotte Funcke, 1991 yılında görevi bıraktı.

Görevinden ayrıldıktan birkaç yıl sonra Liselotte Funcke'yi Hagen'deki evinde ziyaret ettim. Babası fabrikatör olan Liselotte Funcke öyle görkemli bir villada falan değil, iki katlı gösterişsiz bir evde yaşıyordu.
Maddi imkanları olduğu halde evde hizmetçisi falan da yoktu...
Uzun uzun sohbet ettik...
Hep Türkleri, Türk kökenli insanları ve diğer göçmenleri konuştuk...
Liselotte Funcke, görevi bıraktıktan sonra da göçmen kökenli insanların artık “buralı” olduğu, her alanda eşit haklara sahip olmaları gerektiği gerçeğini hep savundu.
Bu alanda zamanla önemli ve olumlu gelişmeler de kaydedildi...
Ancak Almanya Liselotte Funcke'nin “liberal göç ve göçmen politikası” hedefine hala ulaşamadı...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!