Yabancılar Danışmanlığı 30 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar Danışmanlığı 30 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2008 16:19

Helmut Schmidt döneminde hayata geçirilen Federal Hükümetin Yabancılar Danışmanlığı makamının 30'ıncı yılı vesilesiyle bugün başbakanlıkta bir tören düzenlendi.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA yabancı işçi ve ailelerinin uyumun desteklenmesi amacıyla dönemin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümeti tarafından 21 Kasım 1978’de hayata geçirilen 'Federal Hükümetin Yabancılar Danışmanı' makamı 30 yaşına girdi. Şu anda Başbakanlığa bağlı olarak hizmet veren 'Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı' adını alan bu makamın 30'ıncı yılı vesilesiyle bugün Berlin'de bir tören düzenlendi. Başbakanlıkta düzenlenen törene Başbakan Angela Merkel ile Göç ve Uyumdan Sorumlu devlet bakanı Maria Böhmer ev sahipliği yaptı. Törene, 1992 yılında yaşamını yitiren Almanya'nın ilk Yabancılar Danışmanı Heniz Kühn'den sonra görev alan Liselotte Funcke, Cornelie Schmalz-Jacobsen ve Marieluise Beck de katıldı.

5 Yabancılar Danışmanı

Bir dönemler Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanlığı yapan Heinz Kühn, 1978 yılında Federal Hükümetin Yabancılar Danışmanı olarak göreve başladı. SPD’li Heinz Kühn öncülüğünde bir memorandum hazırlandı ve ilk kez bu memorandumda Almanya’da 'misafir işçi' gözüyle bakılan insanların artık kalıcı olduğuna dikkat çekildi. Özellikle de gençlerin uyumuna ağırlık verilmesi önerildi.

1981 yılında Hür Demokrat Partili (FDP) Liselotte Funcke, Heinz Kühn’den görevi devraldı. SPD-FDP koalisyonun sona erip Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’yle (CDU/CSU) FDP’nin oluşturduğu koalisyonda da Funcke görevini sürdürdü. Ancak dönemin CSU’lu Federal İçişleri Bakanı Friedrich Zimmermann’ın Aile Birleşimi Yasası çerçevesinde Almanya’ya getirilecek yabancı çocuklarda yaş sınırını düşürme planları yüzünden Funcke ile Zimmermann arasında ciddi tartışmalar yaşandı. Liselotte Funcke, 17 Haziran 1991’de dönemin Başbakanı Helmut Kohl’ün kendisine gereken desteği vermemesi nedeniyle görevi bıraktı. Görevden ayrılırken Almanya’da tedirgin edici boyutlara ulaşan yabancı düşmanlığına karşı daha ciddi önlemler alınmasını da önerdi.

Funcke’nin görevi bırakması üzerine yerine FDP’li Cornelie Schmalz-Jacobsen getirildi. İlk kez Schmalz-Jacobsen döneminde bir Göç Yasası Tasarısı hazırlandı. 7 yılı aşkın süre Federal Hükümetin Yabancılar Danışmanı olarak görev yapan Schmalz-Jacobsen'in yerini, SPD ile Yeşiller’in 1998 yılında iktidara gelmesi üzerine Yeşiller Partisi mensubu Marieluise Beck aldı.

Beck döneminde SPD-Yeşiller iktidarı Alman Vatandaşlık Yasası’nda değişiklik yaparak 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren Almanya’da dünyaya gelen yabancı çocuklara doğuştan Alman vatandaşlığı hakkı verdi. Ancak CDU/CSU'nun Eyaletler Meclisi'nde karşı çıkması üzerine SPD ile Yeşiller'in Çifte Vatandaşlık imkanı kılan tasarısı yasalaşmadı. Bu tasarının yasalaşması suya düşerken Alman uyruğuna geçtikten sonra başka ülkenin vatandaşlığını alanların Alman pasaportlarına el konulması uygulaması yolu da açıldı.

Marie Luise Beck, 5 Kasım 1998'de görevi bıraktı. 2005 yılında yapılan erken seçimlerden sonra CDU/CSU ile SPD büyük koalisyon hükümeti tarafından Prof. Maria Böhmer Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak 22 Kasım 2005 tarihinde göreve getirildi. Başbakan Angela Merkel, bu makamı başbakanlığa bağlayarak Almanya'da yaşayan göçmen kökenli insanların sorunlarını ve uyumunu ne denli ciddiye aldıkları sinyali verdi.

Nitekim Maria Böhmer'in öncülüğünde ve Başbakan Angela Merkel'in başkanlığında Almanya Federal Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez 14 Temmuz 2006'da başbakanlıkta 'Uyum Zirvesi' düzenlendi. Bu zirveye politik, ekonomik, sanat, dini çevrelerin yanı sıra göçmen kökenlilerin oluşturduğu sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı. Zirvede sorunlar, çözüm önerileri ve beklentiler detaylı bir şekilde gündeme getirildi.

Merkel hükümetinin Aile Birleşimi Yasası çerçevesinde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerden gelecek eşlerin gelmeden önce Almanca bildiklerini kanıtlamalarını içeren uygulama yüzünden 12 Temmuz 2007 tarihinde yapılan 'Uyum Zirvesi'ni Türk sivil toplum örgütlerinin bazı temsilcileri boykot etti. Başbakan Merkel başkanlığındaki son 'Uyum Zirvesi' ise 6 Kasım 2008 tarihinde Berlin'de yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!