Günümüzde birçok şirket vardır. Bu şirketlerin bazıları devlet eliyle bazıları özel girişimler ile kurulmuştur. Bunun yanında geçmişte küçük bir işletme olup daha sonra şirket haline gelen birçok firmada bulunmaktadır. Bu şirketlerin ortak özelliği kurumsal bir yapıya sahip olmalarıdır. İnsanlar bu şirketlerin yapısı ile ilgili bilgi aramakta ve birçok kavramı merak etmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Vergi levhası, vergi mükelleflerinin bulundurma zorunluluğu bulunan iş yerleri için son derece önemli bir levhadır. İş yerlerine gidildiğinde genellikle duvarda asılı vergi levhası dikkatleri üzerine çekmektedir. Mükellefin adı soyadı, ticaret unvanı, iş yeri adresi, vergi türü, ana faaliyet kodu ve adı, vergi dairesi, vergi kimlik no, işe başlama tarihi, beyan olunan matrah, tahakkuk eden vergi gibi önemli hususlar vergi levhasında yer alıyor. Özellikle yeni iş yeri açanlar tarafından vergi levhası merak ediliyor. Bu konuda vergi levhası nedir ve nasıl alınır? Vergi levhası sorgulama ve alma başlıkları hakkında detayları derledik.
#Vergi Levhası Nedir Ve Nasıl Alınır?Ticari işletmeler belirli nedenlere bağlı olarak iş yerlerini farklı bölge veya illere taşımalarından ötürü bazı kurumlara bildirim yapma yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu bildirimlerin zamanında veya hiç yapılmaması idari yaptırım ile ticari işletmelerin karşı karşıya kalması sonucunu doğuracaktır. İş yeri taşınmak istendiği zaman Mersis sistemine kayıt yaptırılması gereklidir. Özellikle il dışında taşınma halinde sistem farklı bir ticaret sicil istemektedir. Şirket adres değişikliği nasıl ve nereden yapılır? Şirket adres değişikliği için gerekli belgeler/evraklar hakkında detayları derledik.
#Şirket Adres Değişikliği Nasıl Ve Nereden Yapılır?Türkiye'de yılın ilk yarısında 6 bin 179 yabancı sermayeli şirket faaliyete başladı. Ocak-haziran döneminde kurulan yabancı şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,86 arttı. Türkiye'de kurulan yabancı anonim ve limited şirketler yılın ilk yarısında 1 milyar 699 milyon 955 bin 298 liralık yatırım yaptı.
#ŞirketİTÜ öğrencisi Ece Turhan, 22 Ocak 2009'da Taksim'de yürürken üzerine bir iş hanının 5. katından 250 kg ağırlığında sürgülü pencere camı düştü. 3.5 ay yaşam mücadelesi veren Ece Turhan, 22 ameliyat geçirdi. 8 yıl süren dava sonunda Ece ve ailesine 2 milyon 231 bin 704 lira 14 kuruş tazminat ödenmesine karar verildi. Karar, istinaf mahkemesine taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, davalılar arasındaki Adayön İnşaat Mimarlık Dekorasyon Sanayi ve Tic. Ltd. Şrk.'nin 9 Ekim 2014’te kapandığını belirterek, 15 Kasım 2017’de ihya davası açılması için dosyasının usulden bozulmasına karar verdi. Limited şirketler kapatıldıktan sonra borçların ortaya çıkması halinde asliye ticaret mahkemelerinden şirketin canlandırılması, bir başka ifadeyle şirketin ihyası bir davayla talep edilebiliyor.
#Ece TurhanŞirketlerin sahipleri her zaman şahıslar olmayabiliyor. Şirketlerin sahibi, bir başka şirket de olabiliyor. Başka bir şirketin paylarına sahip olunduğunda bu paylar ‘iştirak’ olarak ifade ediliyor. İştirak hisselerine gelecek olası alım teklifleri için ‘değerini buldu’ denildiğinde de elden çıkarılabiliyor, hisseler devredilebiliyor.
#YazarlarKurulan şirket ve kooperatif sayısı, bu yılın mart ayında 6 bin 146 olarak açıklandı. Kurulan şirket ve kooperatif sayısı, mart ayında 6 bin 146 oldu. Martta kurulan 439 yabancı ortak sermayeli şirketin 181'i Suriye, 38'i İran ve 25'i Irak ve Suudi Arabistan ortaklı.
#Türkiye Odalar Ve Borsalar BirliğiŞubatta kurulan 409 yabancı ortak sermayeli şirketin 159'u Suriye, 25'i İran ve 24'ü Irak ortaklı oldu. Şubatta kurulan şirket sayısı, bir önceki aya göre yüzde 10,61, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 25,41 azalırken, kooperatif sayısında yüzde 1,54 artış görüldü.
#Kurulan Şirket SayısıTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ocak ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ocakta kurulan şirket sayısı, bir önceki aya göre yüzde 28,89 artarak 6 bin 210 oldu. Bu dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 11,31 arttı ve bin 929 olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın aynı ayına göre ise kurulan şirket sayısı yüzde 9,14 azalırken, kapanan şirket sayısı yüzde 0,73 arttı.
#Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği