Hem Karun Hazineleri’ni görmek hem de büyüleyici vadiler, özgün evler, eşsiz lezzetler şehrini keşfetmek için yolumu Uşak’a düşürdüm. Ziyaretimin şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüne rastlaması anlamlı bir sürpriz oldu. Lidyalılar ve Makedonyalı Blaundusluların izlerini taşıyan Ege’nin bu güzel ilini, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret etmesini öneririm.
#HürriyetHarun Candan beşinci romanı ‘Sonsuzluğun İlk Günü’nde dünyanın nasıl bir sona ulaşacağına kafa yoruyor. İnsanoğlunun yarattıklarının yıkıcı etkilerinin 2 bin 635 yıllık panoramasını beş kıtadan, merkezine bir madalyonu aldığı romanıyla okuyucusuna sunuyor.
#Harun CandanDünyanın Yedi Harikası ya da eski dilde acaib-i seb'a-i alem, tamamı insanoğlu tarafından inşa edilmiş, olağanüstü antik yapı ve yapıtlardır. Ayrıca Antik Dönemin Yedi Harikası adıyla da bilinir. İlk olarak MÖ 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılan bir kavramdır. Peki, Dünyanın Harikaları listesinde neler var? İşte Dünyanın 7 Harikası
#Dünyanın Harikaları ListesiKarun Hazinesi olarak bilinen ve aralarında daha önce iki kez çalınarak yurt dışına kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu'nun da bulunduğu Lidya Kralı Kroisos'a (Karun) ait 432 parça paha biçilmez koleksiyon, yapımı tamamlanan Uşak Arkeoloji Müzesi'nde ziyarete açıldı.
#Uşak Arkeoloji Müzesi“Mağrur Babil'in üstünde savaş arabaları için yol olan duvarını ve Alpheus'daki Zeus heykelini ve asma bahçeleri gördüm ve güneşin kolosusunu ve yüksek piramitlerin devasa işçiliğini ve Mausolos'un engin mezarını; ama Artemis'in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklıklarını kaybetti ve dedim ki, (İşte! Olimpus'un dışında, Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı.)”Dünyanın 7 harikasını derleyen Sidon'lu Antipader'in bu sözlerle tanımladığı, ancak bugün yerinde sadece iki mermer parçasının bulunduğu Artemis Tapınağı'nın, topraklarında yeniden yükselmesi için çalışma başlatıldı.
Küçük ancak iyi düzenlenmiş Uşak Arkeoloji Müzesi’nde MÖ 6’ncı yüzyıla ait Lidya eserleri, namıdiğer Karun Hazinesi’nin birbirinden çarpıcı parçaları sergileniyor. Kaçak kazılarla New York’a giden, badirelerle yuvaya dönen ve tekrar çalınan kanatlı denizatı broşu 2.500 yıllık yolculuğunu tekrar müzeye dönüp tamamladı. Gidip görmek için engelimiz kalmadı...
#GazetehaberleriKarun Hazineleri'nin en önemli parçası olan ve 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Kanatlı Denizatı Broşu, vatandaşların merak ettiği ve araştırdığı bir konu oldu. 'Kanatlı Denizatı Broşu nedir?' sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, merak ettikleri detayları internette sorguluyor. İşte, Kanatlı Denizatı Broşu hakkında merak edilen detaylar...
#Kanatlı Denizatı BroşuAnkaralı antikacı Oğuz Güler, Uşak Müzesi’nden kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu’nun nerede olduğu konusunda 2008’de ihbarda bulundu. Bu bilgi karşılığında teşvik ödülü beklerken sanık durumuna düşen Güler “Benimle uğraşacaklarına kaçıranları bulmak için çalışsalardı, bu kadar geç kalmazlardı” dedi.
Manisa’nın meyve bahçesi Salihli sırtını yemyeşil ormanlarla kaplı Bozdağ’a vermiş. Önünde ise bereketli Gediz Ovası göz alabildiğine uzanıyor. 3500 yıl önce Anadolu’daki önemli uygarlıklardan Lidya’ya başkent olmuştu bu topraklar. Günümüzde aydınlığını şiir buluşmalarıyla sürdürüyor.
Tarihin en zengin krallarından Karun’un yaşadığı, Dünya üzerinde paranın ilk kez kullanıldığı Lidya’nın başkenti Sardes antik kenti, kuruşlundan bu yana geçen 3 bin yıla karşın tüm görkemiyle ayakta. Bugün Manisa’nın Salihli ilçesi sınırlarında bulunan kent, İzmir’den iki saat mesafede.