"Karun Hazineleri" özel bakıma alındı

Güncelleme Tarihi:

Karun Hazineleri özel bakıma alındı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 13:34

Uşak Arkeoloji Müzesinde sergilenen ve 450 parçadan oluşan Karun Hazineleri'nin korozyona uğradığı tespit edilen 170 parçası ile müzede bulunan diğer bazı eserler, oluşturulan laboratuvarda özel ekip tarafından bakıma alındı.

Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan ve içerisinde bir bakanlık müfettişinin de bulunduğu 7 kişilik ekibin, Uşak Arkeoloji Müzesi'nde korozyona uğrayan eserlere bakım yapmak için geldiğini söyledi.

Ekibin 4 gündür müzenin ziyaretçi salonunda kurulan laboratuvarda çalıştığını belirten Arıtürk, bakıma alınan eserler arasında MÖ 560-546 yılları arasında yaşayan Lidya Kralı Kroisos dönemine ait olan “Karun Hazineleri”nin 170 parçasının da bulunduğunu bildirdi.

Hazinenin taşınması sakıncalı bulundu

Arıtürk, “Karun Hazineleri”nin en değerli parçaları arasında bulunan ve 2005 yılında müzeden sahtesiyle değiştirilerek çalınan Kanatlı Denizatı Broşu'nun, birkaç gün önce Almanya'da bulunduğunun kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Kanatlı Denizatı Broşu'nun Türkiye'ye iadesi ile ilgili çalışmalar sürerken müzemizde sergilenen Karun Hazineleri'nin bir bölümü ile yine müzemizde sergilenen bazı eserler bakıma alındı. Bakım çalışması Ankara Medeniyetler Müzesi'nde yapılacaktı. Ancak eserlerin Ankara'ya götürülüp getirilmesi daha güç olduğu için bakanlığımız yerinde çalışma yapılmasını doğru buldu. Bu nedenle Uşak Arkeoloji Müzesi 1 ay ziyarete kapatıldı. Müzenin ziyaretçi salonunda bir laboratuvar kuruldu. Laboratuvarda özel ekip korozyona uğrayan eserleri bakımdan geçiriyor. Bir bakanlık müfettişi çalışmaları takip ediyor. Yaklaşık bir ay sonra çalışmaların sona ereceğini düşünüyoruz. Uşak Arkeoloji Müzesi'nde depolardaki eserlerle birlikte kayıtlı 41 bin 800 parça tarihi eser var.”

Yeni müzeyle korozyon sorunu ortadan kalkacak

“Karun Hazineleri” ve müzedeki diğer bazı eserlerde ortaya çıkan korozyon (aşınma-oksitlenme) sorunun, gerek sergi zeminindeki çuha, gerek aydınlatma sistemi, gerek ortamdaki değişik olumsuzluklar yüzünden oluşabileceğini, bakıma alınan eserlerin altın, gümüş, bronz ve bakır alaşımlı olması da dikkate alındığında mevcut sergi koşullarında bunun doğal olduğunu anlatan Arıtürk, inşası süren yeni müzede, eserlerin dış etken ve olumsuzluklara maruz kalmayacak bir sergi ortamı sağlanacağını ifade etti.

Arıtürk, Uşak Tren Garı'nda yapılan yeni müzenin, yaklaşık 1 yıl sonra hizmete girmesinin planlandığını dile getirerek, “Yeni müze hizmete girdiğinde Karun Hazineleri ve diğer eserler layık oldukları şekilde sergilenecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!