Vali: Kanatlı Denizatı belki ABD'de değişti

Güncelleme Tarihi:

Vali: Kanatlı Denizatı belki ABDde değişti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2006 16:26

Uşak Valisi, müzeden çalınan Karun Hazinesi'nin en nadide parçası olan 'Kanatlı Denizatı Broşu'nun orijinal olup olmadığı konusunda tereddüt oluştuğunu söyledi.

Dünyaca ünlü Karun Hazinesi'nin Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 323 parçalık bölümü arasında en dikkat çekici parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesi ile değiştirildiği iddiaları üzerine Uşak Valisi Kayhan Kavas, Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk'le basın toplantısı düzenledi.

Vali Kavas, “Ankara'ya gelen bir ihbar üzerine Uşak'a Bakanlık tarafından dört uzman ve bir müfettiş gelerek incelemelerde bulundu. Müzedeki tüm eserler incelendi ve sadece Kanatlı Denizatı Broşu üzerinde duruldu. Yapılan inceleme sonrası müfettiş bu parçanın orijinal olup olmadığı konusunda tereddütlü olduğunu belirtti. Parçanın orijinal mi yoksa imitasyon mu olduğu kesin değil” dedi.

Karun Hazineleri'nin ilk olarak New York'taki Metropolitan Müzesi'nde sergilendiği tarihten itibaren araştırmanın yapılması gerektiğini ifade eden Vali Kavas şöyle dedi: “Hazine ilk olarak Amerika'da sergilendi.
Karun Hazinesi
TEVRAT ve İncil’de ‘Karah’, Anadolu'da ‘Karun’ diye anılan Lidya Kralı Krezüs, (Kroisos), M.Ö 560 yılında tahta geçerek, M.Ö 546 yılına kadar dönemin en zengin krallığını yönetti. Uşak’ın Güre beldesi yakınlarındaki Tekin Köyü'nden 1965- 1968 yılları arasında çıkarılan ve yasadışı yolla yurtdışına kaçırılan hazinelerin bu döneme ait olduğu biliniyor.
Mezarlardan çıkarılarak çeşitli yıllarda New York Metropolitan Müzesi’ne satılan bu paha biçilmez eserler, Türkiye Cumhuriyeti’nin ısrarlı hukuk mücadelesi sonucu 1993 yılında Türkiye’ye iade edilmişti. 363 parçadan oluşan Karun Hazinesi, Uşak Müzesi’nde sergileniyor.
Türkiye'ye teslim edildikten sonra Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendi. Ardından eserler ‘tarih yerinde güzeldir’ denilerek Uşak Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilerek 10 yıldır sergileniyor. Bu parça orijinal ile değiştiyse nasıl ve nerede değiştiği araştırılmalıdır. Amerika'da mı Türkiye'ye gelirken mi, Ankara'da mı yoksa Uşak'a teslimatı sırasında mı? Sonuç olarak en uzun ev sahipliğini biz yaptık. Sorumluluğu bizde. Bu eserin ABD'den Türkiye'ye geliş sürecindeki her türlü resim ve kayıt ve kuyudatları zaten mevcut. Bunlar en ince şekilde araştırılarak ortaya çıkarılacak. Eserler üzerinde yapılan araştırma ve soruşturmalar sadece Uşak'ta yoğunlaşmamalı. Amerika'daki kayıtlardan başlanmalıdır. Bu eserlerin her türlü kayıtları ortadadır. Her türlü hesap ve soruşturma sonrası bana gönderilecek müfettiş raporuna bakarak gerekli her türlü işlem yapılacaktır. Devlet bu konuda görevini yapacaktır.”

MÜZEYİ BEŞ GÜVENLİK GÖREVLİSİ KORUYOR
Uğursuz olduğuna inanılıyor
UŞAK'ın Güre Köyü'ndeki İkiztepe Höyüğü'nden 21 yıl önce kaçak kazıyla çıkarılan Karun Hazinesi, el atanın başına bela açtı. Hazine'ye ilk ulaşan ‘Kör Osman’ lakaplı demirci ustası Güreli Osman Ünsal olmuştu. Ünsal daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada kaçak kazıyı anlatırken, “7 arkadaş yapmıştık. Bunların 6'sı 60 yaşına gelmeden öldü. Benim de gözlerim kör oldu. O zaman cahillik ettik, güzelim eserlerin tamamını 19 bin liraya verdik” demişti.


Uşak'a 10 ay önce atanan Vali Kayhan Kavas, göreve başladığında müzedeki güvenlik önlemlerini gözden geçirterek eksiklikleri tamamlattığını, “Koruma yok, güvenlik yok” gibi ifadelerin yanlış olduğunu söyledi.

Müzede 5 güvenlik görevlisi bulunduğunu, kamera sistemleri ve alarm sistemlerinin de çalışır durumda olduğunu anlatan Vali Kavas, “Göreve başladığımda bunların bakımlarını öncelikle yaptırdım. Bu eserin buradan çalınması söz konusu olamaz. Bu bir hırsızlık olayı değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti konuyla ilgili her türlü işlemi yapacaktır” diye konuştu.

Uşak'ta Karun Hazineleri'ne ait en önemli parça olan Hippokampos adlı Kanatlı Denizatı Broşu'nun çalındığına ilişkin ihbar üzerine Uşak'a Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan dört uzman ve bir müfettiş gönderildi. Mart ayı başında Uşak'a gelerek müzede çalışmaya başlayan ekip, eserler üzerinde tek tek incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sonrası dört uzmanın raporu sadece bu parça üzerinde yoğunlaştı. Uzman raporları ile birlikte Ankara'ya dönen ekibin, ABD'deki kayıtları da dahil olmak üzere geniş çaplı soruşturma yapacağı belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!