DÜNYA Sağlık Örgütü’nün son paylaşımlarına göre her yıl 4 milyondan fazla insan, kilo fazlalığı ve obezite sonucu yaşamını kaybediyor. Diğer yandan dünyada 1 milyardan fazla insan, hali hazırda metabolik sendrom tanı ölçütlerini karşılayabiliyor. Beden kitle endeksinin 25’in üzerinde olması halinde kilo fazlalığından, 30’un üzerinde olması halinde ise obezite ya da diğer adıyla şişmanlıktan söz etmekteyiz. Fast-food ve raf ömrü uzun market gıdalarının ulaşılabilirliği ve tüketimi arttıkça, obezite artık sadece orta yaş ve üzeri popülasyonun değil, çocuk ve gençlerin de sorunu haline gelmeye başladı. Duygudurum Vakfı (DUVAK) Başkanı, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji Bipolar Network Üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, neden kilo veremediğimizi anlattı...
#1Deniz kadayıfı son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bitkiler arasında yer alıyor. Deniz kadayıfı tek başına yemeklerde ve salatalarda tüketilebildiği gibi yağı da cilde ve saça uygulanabiliyor. Peki, deniz kadayıfı nedir, nasıl kullanılır? İşte, deniz kadayıfı yağı cilde ve saça faydaları...
#Deniz KadayıfıPolen, bitkilerin üreme hücreleridir. Arılar tarafından, yavru beslenmesinde ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Polen, bileşimindeki lifler, vitaminler, mineraller, aminoasitler ve fenolik bileşiklerle değerli bir besin maddesidir. İçeriğinde doğal olarak; A, E, C, D, K, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve fosfor gibi mineraller yer alır.
#PolenBesinlerin sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Birbirinden önemli yararlar sağlayan bu besinler tohumlama yöntemi ile ekildiği takdirde verim oldukça olumlu olacaktır. Susamın ise birbirinden önemli faydaları bulunuyor. Susam tohumu nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Sütlü, beyaz, ruby ve bitter...Çoğu zaman günah keçisi olarak gördüğümüz ve yemekten kaçındığımız çikolata, aslında düşündüğümüz gibi zararlı olmayabilir mi? Mesela diyet ve beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Mutluluk hormonunu harekete geçirip depresyonu önlüyor” diyor. Yarın Bitter Çikolata Günü. Bu vesileyle uzmanların görüşlerine başvurduk, ünlü şeflerden farklı tarifler topladık. Çikolatanın en sağlıklı çeşidi ‘bitter’in cildimize faydalarını da unutmayıp bakım kürü tarifleri de verdik.
#GazetehaberleriYeni bir araştırma, salatasından bifteği çıkarıp yerine tavuk ekleyenlerin aklını karıştırmak üzere. 21-65 yaş arası 113 yetişkinle yapılan çalışmada tavuk etiyle dana etinin kolesterol üzerinde benzer etkileri olduğu tespit edildi. İşte sonuçlar ve beslenmeniz hakkında yapmanız gerekenler...
#SağlıkYumurta ve avokado ikilisinin karın yağlarını yaktığını ve kilo vermeye yardımcı olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak konuyla ilgili bilgi verdi, avokadolu omlet ve karın yağlarını yakan smoothie tarifini paylaşmayı ihmal etmedi.
#Avokadolu TariflerKendinizi sürekli olarak yorgun mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Bu durum, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir. Peki, bazı besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
#BesinlerÇikolata üretiminde aşamalardan birisi olan sıvılaştırılarak karıştırma, lezzet seviyesini arttırmak için kullanılıyor. Conching ya da Türkçe manasıyla yoğurma işlemiyle lezzet katsayısı arttırılan çikolata, bazı maddelerin birleşimiyle meydana gelmektedir. İşte, çikolatanın sıvılaştırılarak karıştırılması işlemi hakkında bazı bilgiler
#Hadi İpucu