Güncelleme Tarihi:
Susam tohumu genellikle serpme ekim yöntemi ile elde ediliyor. Bu serpme ekimde ise 700 gram ve 1000 gram, mibzer ile ekim sırasında da dekara 250- 300 gram susam tohumu ekiliyor.
Susam Tohumu Nedir?
Günümüzde birbirinden faydalı besinler oluyor. Bu besinlerin doğru bir şekilde yetişmesi için de gerekli şartların yerine getirilmesi gerekiliyor. Oldukça lezzetli olan susam genel olarak simit, çörek ve buna benzer unlu ürünlerin üzerine susam ekiliyor. Ayrıca yağı da çıkarılan susamın ise birbirinden çok faydası bulunuyor. Susam tohumu genel olarak tahinin de ham maddesidir.
Susam Tohumu Ne İşe Yarar?
Susam tohumu günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Susam tohumunun da sağlığa pek çok önemli faydası bulunuyor. Eklem ağrılarını rahatlatan susam tohumu solunum sıkıntılarını da çözüyor. Özellikle susam tohumu kullanımı astım hastalarına da iyi geliyor. Metabolizmayı güçlendiren susam tohumu kişiyi de daha enerjik hissettirmektedir. Susam tohumu genel olarak kan basıncını dengelemektedir. Bu sayede sağlık açısından çok önemli bir yapısı vardır.
Susam Tohumu Neye İyi Gelir?
Günlük hayatta çok sık kullanılan susam tohumunun yararları saymakla bitmez. Susam yağı güçlü bir antioksidandır. Vitamin, mineral ve lesitin bakımından zengin olan susam tohumu bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Susam tohumu özellikle kolesterol ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkili oluyor. Eklem ağrılarını azaltmak için de susam tohumu kullanılıyor. Ayrıca susam tohumu romatizma ağrılarını da hafifletiyor.
Susam Tohumu Faydaları
Susam tohumunun insan sağlığı için pek çok faydası bulunmaktadır. Yüksek oranda E vitamini içeren susam tohumu kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Vücuda enerji veren susam tohumu zarar gören tırnaklar için çok önemlidir. Tırnakların güçlendirilmesinde susam tohumu çok faydalıdır. Cilt sağlığı için faydalı olan susam tohumu cildin yaşlanmasını ve kırışmasını da engeller. Susam tohumu kalp krizi riskini de en aza indirir. Hazmı kolaylaştıran susam tohumu kabızlığın giderilmesinde de oldukça etkilidir. Susam tohumu genel olarak kaş, saç ve kirpik bakımında da etkili olmaktadır.
Susam Tohumu Zararları
Susam tohumu fazla tüketildiğinde bazı zararlarından bahsedilebilir. İçeriğinde yüksek oranda protein barındıran susam tohumu bu nedenle alerjiye neden olur. Alerjisi olan kişiler ve özellikle alerjisi olan çocuklar susam tohumu tüketirken çok dikkatli davranmalılar. Susam tohumu tüketildikten sonra ishal, öksürük, tıkanıklık ve kusma olması alerji belirtisidir. Bu nedenle susam tohumu tüketilirken alerji riski olmamalıdır.
Susam Tohumu Özellikleri
Dik büyüyen bir bitki olan susam tek yıllıktır. Yağ bitkileri arasında yer alan susam tohumu yazlık ve otsu bir bitki olarak ön plana çıkmaktadır.
Susam Tohumu Nasıl Kullanılır? Susam Tohumu Kullanımı
Susam tohumu genel olarak farklı çeşitler ile kullanılmaktadır. Susam bitkisinin tohumu ve yağı yemeklerde kullanılabilir. Aynı zamanda susam sabun ve ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır. Susamın küspesinden özellikle hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Tahinin ana malzemesi olan susam pastalar ile ekmeklerin üzerine de süsleme malzemesi olarak serpilebilir.
Susam Tohumu Nasıl Tüketilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli?
Susam tohumu tüketimine çok dikkat edilmelidir. Susam tohumu genel olarak yemeklerde pastacılık sektöründe kullanılır. Pastaların ve unlu mamullerin üzerine süsleme malzemesi olarak konulmalıdır. Ayrıca susam tohumu yağı da yemeklerde kullanılır. Ayrıca susam tohumuna alerjisi olan kişiler susamı dikkatli bir şekilde tüketmeliler.