Güncelleme Tarihi:
Özellikle yağ asitlerinden 2 sınıf olan, omega 3 ve omega 6 beynin normal büyümesi ve gelişimi için çok önemli rol oynar. Amerika’nın 1 numaralı dermatoloğu ve Murad markasının kurucusu Howard Murad uyarıyor!
Bu açıklama somon gibi besinlere neden beyin besinleri dendiğini açıklar. Somon tıpkı diğer soğuk su balıkları, avokado, ceviz, keten tohumu ve zeytin gibi sağlığa yararı kanıtlanmış bir besindir. Sağlıklı yağlar diyetler listelerinde he zaman daha az vardır buna karşılık sağlıksız yağlar daha çok bulunur. Ancak Sağlıklı yağlar, A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri vücudun her yerine taşımaya yardımcı olur, seks hormonlarını oluşturur, hücre zarı inşa eder, kötü kolesterolü iyi kolesterole dönüştürür; cilt, göz, tırnak ve saç sağlığına katkıda bulunur.
İnsanlar omega 6yı çoğunlukla refine edilmiş bitkisel yağlardan elde eder. Örneğin soya fasülyesi sayı fastfoodlarla ve işlenmiş gıdalarda oldukça yaygındır. Amerikan tarzı beslenmede alınan kalorinin %20'sinin bu kaynaktan geldiği tahmin edilmektedir. Bu çok fazla olan omega 6 ve yeterli olmayan omega 3 astım, kalp krizi ve kanserin pek çok türünde artış olmasının nedenlerinden biri olarak düşünülüyor. Aynı zamanda bu dengesizlik obezite, disleksi, depresyon ve hiperaktiviteyi tetikliyor.
Bu yaÄŸların iyi dengelenmesi aslında çok kolaydır. Ä°ÅŸlenmiÅŸ gıdaların, fastfoodun ve doymamış yaÄŸların (mısır, ayçiçeÄŸi, soya) tüketimini azaltmak bunun için önemlidir. Bunların yerine daha çok yaÄŸlı balık (özellikle somon, sardalya, ringa balığı, uskumru, siyah morina, lüfer, ceviz, keten tohumu vb. yiyin.Â
Lesitine izin verin!Â
YaÄŸlar ve temel yaÄŸ asitlerinin kompleks bir karışımı olan Lesitin hücre zarının bir ana bileÅŸeni olarak canlı hücreler içinde bulunan yaÄŸlı bir maddedir. Yağımsı bir madde olan lesitin hücrenin yapısına girerek hücreleri, dokuları, organları onararak onları korumayı ve fonksiyonarını en üst seviyede çalışmasını saÄŸlar. Beyin fonksiyonunu güçlendirici özellitedir, bellek düşünme yeteneÄŸi ve kas kontrolünde olumlu etkileri olan ve kolestrolün damar çeperlerinde birikimini ve safra taşını önleyen bir maddedir. Lesitin bakımından zengin besinler: Yumurta (GDOsuz!), soya ürünleri, karıbahar, fındık ve fındık yağı, turunçgiller, patates, ıspanak, iceberg marul ve domates. Â
Antioksidanları yiyin!
Her zaman söylediğim gibi bitkiler en iyi antioksidan kaynağıdır. Turunçgiller ve taneli meyveler antioksidanın en bol kaynakları olmakla birlikte tüm meyve ve sebzeler antioksidan kaynağıdır. Koyu ve parlak renkli meyveler vitamiler bakımından oldukça zengindir. Eğer bulursanız en canlı meyve ve sebzeleri satın alın.
İşte yıldız meyveler:
-Yaban Mersini, Ahududu ve Çilek
- Nar
-Goji meyvesi
A vitamini kaynakları: Havuç , Mango,
C vitamini kaynakları: Kivi, Mango , Papaya, Kuş üzümü
E Vitamini kaynakları: Sebze yaÄŸları, Badem, Koyu yeÅŸil yapraklı sebzeler, BuÄŸdayÂ
Baharat in tuz out!Â
Hücrelerde ekstra su tutan ve onlara zarar veren tuz yerine yemeklerinizi tatlandırmak için ÅŸu faydalı ot ve baharatları kullanın.Â
Zencefil: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kandaki yaÄŸ oranını düzenleyerek damarlarını koruyucu etkisi vardır. Åžeker hastalığını tedavi edici etkisi vardır. Migrene iyi gelir. İçerisinde anti-enflamatuvar maddeler sayesinde aÄŸrı kesici özelliÄŸi vardır. Ayrıca vücutta oluÅŸan iltihabı da yok edici özelliktedir. Yapılan araÅŸtırmalara göre soÄŸuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda zencefilin tedavi edici etkisi kanıtlanmıştır.Â
Zerdeçal: Kanserli hücreler ile mücadele ederek hücre yenilenmesini hızlı bir ÅŸekilde destekler. Ä°lerleyen yaÅŸ ile birlikte gelen bunama ve Alzheimer’a yakalanma riskini büyük oranda azaltmaktadır. Anti bakteriyel özelliÄŸi sayesinde haricen uygulanarak cilt üzerinde ki yaraların tedavi edilmesinde etkilidir. Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını saÄŸlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.Â
Sarımsak: Kötü kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve tansiyonu dengeler. eşitli araştırmalarda, düzenli olarak çiğ veya az pişmiş sarımsak tüketmenin kolon ve mide kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini önemli oranda azalttığı belirlenmiştir.
Kimyon: Tam bir A vitamini olan kimyon ayrıca C,E ve K vitaminlerini içermektedir. Yabancı maddeler ve serbest radikallere karşı etkili antioksdian içerdiÄŸi için bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olur.Â
Acı Kırmızı Biber: Vücut ısısını artırarak kan dolaşımını hızlandırır. Bir iltihap sökücü ve enfeksiyon giderici olması nedeniyle artirit ağrılarına çok iyi gelir. Diyabet ve sedef hastalarında da tedavi edici olarak kullanılır.
Hardal Tohumu: İçeriÄŸinde C, K ,E ve B vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda hardal içerisinde fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri barındırır. Kan basıncını düşürerek, kan basıncının dengelenmesini saÄŸlamaktadır.Â
Â