Paylaş
Cildin doğal gerginliği ve canlılığı, kolajen dokuya ve elastin liflerine bağlıdır. Cildi yenilemek ve düzgünleştirmek, bu yapıları onarmakla mümkün hale gelir.
Kolajen lifleri kat kat veya dalga, birbirine sarılmış kalın bir ağ tabakasına benzerler. İnsan yaşlandıkça derideki miktar azalır. Ve deride sarkmalar baş göstermeye başlar. Elastin ise cildin esnekliğini sağlar. Elastin liflerin gerilmesi, kolajen liflerinin katlarını açarak onları da gerer. Elastin lifler gevşedikçe, kolajen lifler büzülürler ve yapıları deforme olur. Zaman içinde kolajen lifleri bozulur, sertleşir ve düzensiz bir şekilde karmakarışık düğümlere dönüşür. Bu arada elastin lifleri de esnekliklerini kaybederek sertleşirler. Bütün bunların sonucunda, cildin dolgunluğu kaybolur, üst tabakası incelir, neredeyse kemiklere yapışır. Bu tahribatın en büyük nedenleri; güneş, serbest radikaller, ciltte su ve yağ kaybı sayılabilir.
1 - Beslenmenizde antioksidanlara büyük yer açmalısınız. A-B-C-E vitaminleri, lesitin, omega 3, çinko, selenyum, bakır ve glukozamin sulfat bu kategoride yer alır.
2 - Kullandığınız kremlerde, A ve C vitaminlerinin bulunmasına özen gösterin.
3 - Dermatologların sıkça başvurduğu ışıkla gençleştirme (photo rejuvenation) veya Foto IPL olarak bilinen yöntemden yardım alabilirsiniz.
4 - Cildin üst tabasındaki ölü derinin arındırılması ve yüzeyinin pürüzsüzleştirilmesi için glikolik asitlerle peeling yaptırabilirsiniz.
5 - Ve son olarak derin çizgiler varsa; göz kenarlarındaki kaz ayağı ismi verilen çizgilere, alnındaki yatay çizgilere ve kaş arasındaki dikey çizgilere botoks enjeksiyonu uygulatabilirsiniz.
Havuç, balkabağı (turuncu renkliler), pancar, domates (kırmızı renkliler). Lutein, A vitamini, mor renkli ürünler, likopen ve antioksidan zengini olmaları nedeniyle hem kolajen üretimini destekler hem de kolajen yıkımını yavaşlatırlar.
Kemikli ve ilikli ürünler kolajen zenginidir. Sakatat ürünlerinden kelle paça, işkembe çorbası ve tavuğun kemikli olarak haşlanması bu kategoride sayılabilir.
Omega - 3 içeren bu ürünler: Keten tohumu, balık yağı, ceviz, soya yağı, hardal yağı, kurutulmuş kekik, karanfil, fındık yağı, kabak çekirdeği, semizotu, brüksel lahanası rahatlıkla tüketilebilir. Bu ürünler vücudumuzun kolajen üretiminde yardımcı olacaktır.
Yumurtanın sarısı da kolajen dostudur ama yine de güçlü lizin ve prolin içeriği nedeniyle yumurta beyazını daha fazla önermekteyiz.
Portakal, mandalina, greyfurt ve diğerleri… Hepsinin kabuğunun alt kısmında yer alan beyaz kısım asıl şifa kaynağıdır. Burası mükemmel bir hesperidin deposudur. Hesperidin iltihap baskılayıcı ve kolajen koruyucu maddedir.
Paylaş