Bir yanda Feyhaman Duran’ın kıpkırmızı elmaları, diğer yanda Şeker Ahmet Paşa’nın sapsarı ayvaları, Leopold Levy’nin dolgun taneli üzümleri, Hikmet Onat’ın elinize alıp yiyebileceğiniz hissi uyandıracak denli gerçekçi karpuz dilimleri, Hasan Vecih Bereketoğlu’nun ağız sulandıran kavunları...
#Tat Ve Sanat: Lezzetli ResimlerEserleri Metropolitan Museum of Art, Victoria & Albert Müzesi, Pompidou Center, British Museum, Museum of Fine Arts, Pinakothek der Moderne, Moderna Museet, Guggenheim Müzesi gibi dünyanın önde gelen 70’ten fazla müzenin koleksiyonunda yer alıyor Burhan Doğançay’ın. Müzayedelerde de eserleri en çok ilgi gören sanatçıların başında geliyor.
#Burhan DoğançaySanatçı Naile Akıncı’nın Eyüp-Piyer Loti resimlerine retrospektif bakışla yaklaşan, Ebru Nalan Sülün küratörlüğündeki ‘Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı’ sergisi Müze Gazhane’de. Henüz 13 yaşında peş peşe kaybettiği annesi ve ablasıyla sürekli ziyaret ettiği Eyüp ve Piyer Loti’yi resmeden Akıncı yalnızca içsel bir yolculuğu aktarmakla kalmıyor; semtin yıllar içinde değişen, dönüşen, genişleyen ve daralan mimarisine, doğasına ve yüzlerine de tanıklık ediyor.
#Naile AkıncıGaleri Nev İstanbul, doğumunun 100’üncü yılında usta sanatçı Nejad Devrim’in yapıtlarından oluşturulan ‘Nejad Devrim 100 Yaşında’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun üstlendiği sergide, sanatçının 60’lı yıllara ait soyut resimleri ve 1943 tarihli Bodrum peyzajından oluşturulan bir seçki yer alıyor.
#Nejad DevrimBu hafta elektronik müziğin popüler ismi Fatboy Slim Maslak 42 Venue’de, Etiyopya cazının babası Mulatu Astatke Zorlu PSM’de konser vermek için İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali başladı. Adalar Çocuk Orkestrası festival kapsamında bir konser verecek. CRR’de sahneye çıkacak Maguy Marin Dans Topluluğu’nun gösterisini kaçırmayın. Bu hafta İstanbul, sanatının piri yerli-yabancı pek çok ismi ağırlayacak.
#KültürTürk sanatının önde gelen isimlerinden ressam Tiraje Dikmen’in öğrencilere burs verilmek kaydıyla İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne bıraktığı milyonlarca lira değerinde gayrimenkul ile değer biçilemeyecek kültürel mirasının akıbetinin ne olduğunu sormuştum geçen hafta.
#YAZAR‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi SönmezDr. Necmi Sönmez’in küratörlüğünde Sabancı Müzesi’nde açılan ‘Selim Turan. Tez-Antitez-Sentez’, Batı sanat dünyasında kabul gören ilk Türk sanatçılardan Selim Turan’ın dünyasına girmenizi sağlayan, ‘gerçekçi’ dönemden soyuta ve hareketli heykellere sanattaki arayışını ortaya koyan, çok iyi hazırlanmış bir sergi.
#KitapsanatAvrupa’da eğitim görmesinden dolayı Batı sanatının ustalarına nasıl sevgiyle bakmışsa; aynı zamanda yerli kültüre ve halkının yaratıcılığına da o derece sevgiyle bağlı ressamlarımızdandır. Geleneksel süsleme ve halk el sanatlarında seçtiği motifleri yapıtlarında Batı’nın teknikleriyle birleştirerek başarılı bir biçimde kullanmıştır.