Edirne'de, hasat zamanının gelmesinin ardından hafta başında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TTAE) tarafından ziyarete açılan lavanta tarlasında esnaf, yöreye özgü lavantalı kurabiye, badem ezmesi ve deva-i misk tatlısı dağıttı. Yeni nikah kıyan çiftlerden, ailece gezmek için gelenlere kadar çok sayıda kişinin ziyaret ettiği tarlada vatandaşlar, hem fotoğraf çektirdi hem de lavantalı lezzetlerle tatlandı.
#LavantaYOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1HER şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1Hem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıAkdeniz’in en güzel kıyılarına sahip Fethiye, son yıllarda mutfak konusunda da atılım içinde. İklimin ve denizin getirdiği bereketin sofralara yansımasındaysa kadınlar önemli bir rol üstlenmiş durumda. Madem bu hafta Fethiye’deyiz, ben de sizlere Fethiye’de yaptıkları işlere bayıldığım üç girişimci kadından bahsedeceğim...
#HürriyetTurkuvaz bir deniz, temiz, ışıl ışıl... Turizmin gözbebeği Marmaris, Selimiye çevresinde bu tertemiz sulardan çıkan balık, ahtapot ve kalamarla kuruluyor neredeyse tüm sofralar. Bereketli, çam kokulu topraklardan gelen sebzeler, yeşilliklerle renklenen masalardan bu yaz en çok dikkatimi çekenleri sıraladım...
#GastronomiAnadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetSalatalara ve yemeklere katmaktan büyük zevk almakla beraber, narenciyenin tatlıları bir üst aşamaya taşıdığına inanıyorum... Sütlü tatlılarda limonun sadece kabuğunu kullanmayı seviyorum; portakalıysa tarçınlı supangleye ve kahveli çikolata musa çok yakıştırıyorum. Bergamot ve turuncun da şekerlemesini yapınca öyle güzel oluyor ki...
#NarenciyeFatih denince akla tarihi yapıların yoğun olduğu turistik bir bölge geliyor ama semtin restoranları, tatlıcıları da bir o kadar meşhur. Ara sokaklarındaki fırınlardan yöresel ekmekler satın alabilir, Sevda Gazozcusu’nda nostaljik bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Meşhur Fatih sarmasından tatmayı ve manda yoğurdu almayı unutmayın!
#LezzetSon yıllarda yurtdışındaki örnekleriyle yarışır düzeyde estetik ve kalite anlayışına sahip bağlar, mutfaklarıyla da ön plana çıkıyor. Usta şeflerin dokunuşlarıyla lezzetlenen yerel malzemeler tadı kolay kolay unutulmayacak gastronomi deneyimleri yaşatıyor. Bağbozumu haftaları başlamışken bağlarda gezip maharetli ellerden çıkan lezzetler arasında bir tur yapalım.
#Bağ TuruSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarBiri Türk klasiğinin yorumlanmış hali, biri Portekizli, biri Japon... Son dönemde insanların dilinde, damağında bu tatlılar var. Artık herkes baklavanın soğuk olanının peşinde. Dışı milföy, içi krema dolu Portekiz tatlısı ‘pastel de nata’ da yükselişte. Pirinç hamuruyla yapılan Japon dondurması ‘mochi’ bizden biri olma yolunda. Hayatımıza yeni giren bu üç lezzet bombasını gastronomi yazarımız Ebru Erke’ye sorduk…
#GazetehaberleriPandemi önlemleri nedeniyle sadece otel restoranlarının açık olması tatile gideceğimiz otellerde ‘iyi yemek’ kriterini daha da önemli kıldı. 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi işinizi kolaylaştırmak için hem romantik hem de gurme butik otellerden bir seçki hazırladım...
#SeyahatPek çoğumuz için keyif kelimesinin karşılığıdır. Gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır. Cenk Girginol ‘Ahde Vefa’ kitabında farklı pişirme tekniklerinden kültürümüzdeki yerine, sağlık için faydalarından tarihine Türk kahvesini A’dan Z’ye anlatıyor. Kendisinden mis kokulu, bol köpüklü içeceğimizin hikâyesini dinledik.
#GazetehaberleriBu yıl tüm tatil planlarının temel belirleyicisi pandemi ve onun hayatlarımıza getirdiği yeni normal. Nispeten riski az bulunan rotalar ve oteller tercih sebebi olarak öne çıkıyor. Kıbrıs da öyle bir yer işte. Vaka sayısı yok denecek kadar az. Üstelik, KKTC’ye gittiğinizde hem doğa hem kültür tatili için pek cömert olduğunu göreceksiniz. İster deniz-güneş-kum üçlüsünün tadını çıkarabilir ister tarihte katman katman bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
#KıbrısÜzümleri, bu üzümlerden yapılan şaraplarıyla ünlü Bozcaada... Kuzey Ege’nin denizini ve sokaklarını hiç terk etmek istemeyeceğiniz huzur adresi. Ülkenin dört bir yanı sıcaktan kavrulsa da burası her mevsim esen rüzgârı sayesinde sürekli serin. Geçen hafta düzenlenen Bozcaada Caz Festivali vesilesiyle adaya gittik, sezonun yenilerini inceledik.
#ÇanakkaleNew York’un bir semti olan Brooklyn’de, artizan ruhunu doyasıya hissedebileceğiniz bir mahalle Williamsburg. Bundan üç-dört yıl kadar önce hiç değerlendirilmeyen boş ambarlar ve binalarla dolu, belki de çoğu New York’lunun unuttuğu bir yerken şimdi oldukça popüler. İşte size Williamsburg gezi rehberi…
#Williamsburg