Sevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırUzun yıllardır infertilite ve tüp bebek uygulamaları alanında yer alan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek / İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Deniz Ulusoy, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı. Op. Dr. Deniz Ulusoy, haftanın 6 günü İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde olduğu bilgisini aktararak, hastanenin verdiği sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
#1ABD'nin Florida eyaletinde bir doktorun, operasyon sırasında yanlış organını aldığı William Bryan'ın ölümüne sebep olduğu iddia edildi.Bryan ailesinin avukatı, doktorun görevine son verilmesini talep ettiklerini kaydetti. Hastaneden yapılan açıklamada ise iddialar hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.
#AbdBebek bekleyen bir annenin en büyük hayali de en büyük korkusu da çocuğunu sağlıklı şekilde dünyaya getirip doğurmaktır desek yanılmış olmayız… Ekranların ünlü yüzü de hamile olduğunu öğrendiğinde benzer duygulara sahipti.
#Shaina HurleyRobotik kanser cerrahisi, cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek için robotik sistemlerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Bu sistemler, cerrahın hassasiyetini artırmak, daha ince ve zor ulaşılabilen alanlara erişimi kolaylaştırmak ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak gibi avantajlar sunar. Robotik cerrahi, kanser tedavisi dahil olmak üzere birçok cerrahi alanında kullanılmaktadır. Bu teknoloji, cerraha, cerrahi aletleri ve kameraları kontrol etmek için robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri içeren özel cerrahi robotlarını kullanır. Robotik cerrahi, genellikle “Da Vinci Cerrahi Sistemi” gibi önde gelen robotik cerrahi platformları aracılığıyla gerçekleştirilir.
#1Üreme çağında olan kadınların hastalığı olarak kabul edilen endometriozisin kadınların yaklaşık yüzde 5-10’unu etkileyen ağrılı kronik bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Çiğdem Karas, endometriozis hastalığının meydana gelişi ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#1ABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon Kanseri20’li yaşlarında nadir bir kanser olan uveal melanom (gözde ortaya çıkan tümör) teşhisi konan ve tedavi gören Katie Ortman Doble, kanseri yendiğini sanıyordu. Ta ki hayatının aşkı ona evlenme teklifi ettikten sadece bir hafta sonra doktorlar 16 aylık ömrü kaldığını söyleyene kadar… Dört klinik deneye katılan ve sayısız ameliyat geçiren Katie, romantik-dram filmlerini aratmayacak hikâyesini anlattı.
#LınkedinTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon KanseriProf. Dr. Bülent Cavit Yüksel, rektum kanserinin erken teşhisle önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu kaydederek, gelişmiş cerrahi teknikler ve ‘yeterlilik merkezlerinde’ yapılan operasyonlar sayesinde, hastaların büyük bir kısmının kalıcı kolostomiden kurtulabildiğini dile getirdi.
#Prof. Dr. Bülent Cavit YükselKayseri'de hemşire Emine Çelik (42), görevi başındayken yakalandığı koronavirüs sonrası gelişen kalp krizi ve böbrek yetmezliği nedeniyle uzun süre tedavi gördü. Geçen yıl böbrekleri iflas eden ve diyalize başlayan Çelik'e 16 yıllık eşi Yaşar Çelik (45) böbreğini bağışladı. Evlenirken verdiği 'hastalıkta ve sağlıkta' sözünü tutan eşine teşekkür eden Emine Çelik, “Doğru eşi seçmek çok önemliymiş. Ben doğru adamla evlenmişim" dedi.
#HemşireEkol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ogün Erşen, geleneksel cerrahi yöntemlerinin yanı sıra son yıllarda Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi gibi gelişmiş teknolojilerin kalın bağırsak kanseri tedavisindeki rolünün giderek arttığını söyledi. Kalın bağırsak kanserlerinin tüm kanser tipleri arasında en sık görülen dördüncü kanser olup aynı zamanda karın içi kanserlerde ise sıklık açısından ilk sırada yer aldığını belirten Doç. Dr. Orgün Erşen, “Kolon (kalın bağırsak) ve rektum cerrahisinde en kolay ulaşılabilen minimal invaziv cerrahi teknik, laparoskopik (kapalı) cerrahidir. Laparoskopik cerrahi, dijital kamera ve gelişmiş aletler kullanılarak kolon ve rektumun küçük kesilerden ameliyat edilmesine olanak tanır. Da Vinci robotik cerrahi ise kapalı ameliyat teknikleri arasındaki en hassas ve en ileri teknolojiyi barındıran yeni sistemlerdir” dedi.
#1Gösteri dünyasının en göz önünde ailelerinden biri olan Kardashian- Jenner ailesinin üyeleri geçtiğimiz hafta korku dolu bir süreç yaşadı. Öyle ki gözlerine uyku bile girmedi. Çünkü Travis Barker ile evliliğinden ilk, eski ilişkisiyle birlikte dördüncü bebeğini dünyaya getirecek olan Kourtney Kardashian büyük bir tehlike atlattı. Hem de karnındaki oğluyla birlikte.
#Kourtney KardashianÇok sık rastlanan kadın hastalıklarından olan polikistik over sendromu nedenleri ve risklerinin yanı sıra tedavisi ile de araştırmalar arasında üst sıralarda yer alıyor. Peki, polikistik over sendromu nedir, nasıl tedavi edilir, riskleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, kadınların büyük çoğunluğunu etkileyen polikistik over sendromu ile ilgili merak edilenleri hurriyet.com.tr okurları için anlatıyor...
#Polikistik Over SendromuToplumda sıkça görülen diyabetin günümüzde cerrahi olarakta tedavi edilebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip 2 diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için uygun hastalardır. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde metabolik cerrahi ameliyatları uygun hastalarda kapalı yöntemle başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir” dedi.
#1Aydın’da yaşayan 6 yaşındaki Beyza Tarhan’a, sol yanındaki ağrı ve halsizlik şikayetleri nedeniyle götürüldüğü hastanede sol böbrek çıkış kanalında doğuştan darlık teşhisi konuldu. Açık yöntem ameliyatı kabul etmeyen ailesi tarafından Ekol Hastanesi’ne getirilen Beyza Tarhan, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Orçun Çelik ve ekibi tarafından yapılan kapalı yöntem ameliyatla sağlığına kavuştu.
#121. yy’ da tıp alanında yaşanan gelişmelerin başında gelen Robotik cerrahi, uzun zamandır merak ettiğim konular arasındaydı. Koç Üniversitesi Hastanesi bölümleri arasında “İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi (ARIES- Advanced Robotic, Invasive Endoscopic Surgery Center) de olduğunu bildiğim için, bölüm doktorlarından Profesör Emre Balık’ tan bir randevu alarak, kendisinden bilgi almaya gittim. Ve işte öğrendiklerim:
#Robotik CerrahiTüp bebek tedavisinin ortaya çıkışı ve uygulanmaya başlanması tüplerden kaynaklı problemlere bağlı gelişmiştir. Tüpleri kapalı olan kadınlarda sperm ve yumurta birleşemediği için doğal yolla gebelik oluşmamaktadır ve bu sebeple 1970 li yıllarında sonuna doğru sperm ile yumurtanın laboratuvarda birleştirilerek rahme transfer edilmesiyle tüp bebek tedavisi uygulanmaya başlamıştır. Geçirilmiş olan birtakım ameliyatların etkisi, yapısal durumlar, bazı enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına yol açabilecek faktörler arasındadır. Uygun bir tedavi şekli ile müdahale edilmezse tüplerin tıkalı olan kadınların doğal yolla hamile kalma şansı çok düşüktür ama tüp bebek tedavisiyle anne olmaları mümkündür.
#Tüp Bebek Tedavisi