Laos; Myanrmar, Tayland ve Vietnam’ın arasında küçük bir ülke. Laos’a adım atar atmaz kendinizi kocaman bir ormanın içinde geziyormuş gibi hissedeceksiniz. Etrafınızı sarmayalan görkemli karstik dağları, güneşin doğuşunu ve batışını izleyebileceğiniz Mekong Nehri ve büyüleyici şelaleleriyle burası keşfedilmeyi bekleyen harika bir ülke. İşte size Laos gezi rehberi…
#Laos GezisiBir matematik öğretmeni olarak çıktığı yolda zincir kafe sahibi, gençlere gezi bursu veren bir seyyah olmuş Murat Fıçıcı. Dünyadaki 197 ülkeye ayak basan ve sloganı ‘Yol öğretir’ olan Fıçıcı “Gezmeye devam edeceğim. Dünyanın her köşesini görmek bir hayata sığmaz, görülecek o kadar çok yer var ki… Yolda olmak felsefem” diyor.
#SeyahatÇocukluk hayallerimizi gerçekleştirmek için zorlu bir maceraya atıldım. Vietnam'ın kuzeyinde Lao Cai ilinde bulunan Fansipan Dağı’nın zirvesi için yola koyuldum. Dağ, 3 bin 143 metre yüksekliğiyle Vietnam'ın ve Hindiçin'in en büyük dağı. Bu nedenle Hindiçin'in çatısı olarak da anılıyor. İşte zorlu ama bir o kadar da güzel Fansipan maceram hakkında detaylar…
#FansipanYüksek dağlar arasında uzanan Nam Ou Nehri kıyısındaki Nong Khiaw şehrine girer girmez büyülendim. Manzaranın güzelliğine bakmaktan ne kadar süre orada öylece durdum bilmiyorum. Daha sonra Laos’un saklı cenneti küçük Nong Khiaw kasabasını gezmeye başladım. Burada gördüklerim harikaydı... İşte size saklı cennet Nong Khiaw gezi rehberi...
#Nong KhiawMargaret Atwood imzalı ‘Damızlık Kızın Öyküsü’nü ilk kez yirmi yıl önce Laos dağlarının arasına sıkışmış bir vadide kaldığım pansiyonda okumuştum. Bitirdiğimde, öykünün teokratik diktatörlük ülkesi Gilead’i düşündüm... Gilead gelecek miydi? Romanı yirmi sene sonra bu defa Türkçe çevirisinden okudum. Gilead gelecek mi, artık aklımda bir soru değildi...
#Kitap SanatHollanda’nın Oudenbosch isimli şehrinde doğan ve çocukluktan beri arkadaş olan Carlijn Bettink (25), Lidewij Ponjee (24), Sophie van Hoof (25)ve Monique van der Veeken’in (25) Endonezya’dan Hollanda’ya, kadın haklarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği bisiklet turu ekim ayında sona erecek.
#BisikletAlper Metin (43) yalnız seyahat edenlerden. Beş kıta ve 42 ülkeyi tek başına korkusuzca gezdi. Özgürce seyahat etmek onun için tam bir tutku. Üstelik herkesin gittiği yerleri de tercih etmiyor. Küba’nın turistlerin pek uğramadığı kasabalarına ve Moğolistan’ın ıssız bozkırlarına gitti. Finlandiya’nın kırlarında kamp yaptı. İsrail’de Necef Çölü’nü aştı. Moldova’da köy düğününde halay çekti. Çin Seddi’ne tırmandı...
Seçkin Yılmaz (39) bir İngiliz turizm firmasının Türkiye direktörü. İzmir Foça’da bir otel işletiyor. Yılmaz, fotoğrafa tutkuyla bağlanmış ve dünya artık ona küçük geliyor. Bir gün Kenya’da insan yüzlerini, başka bir gün Burma’da günbatımını fotoğraflıyor. Evli ve 8 aylık bir çocuk sahibi olan Yılmaz, çektiği her yüzde farklı bir hikâyenin olduğunu söylüyor.
Özcan Bostancı ve İsmail Özger, hayatın monoton akışına kapılmış iki mühendis… Üniversite yıllarında trenle Avrupa’da seyahat etmenin hayallerini kuruyorlardı. Ancak o zamanlar bu hayal gerçeğe dönüşememişti. Bir gün aniden istifa edip kendilerini yollara vurdular ve düşündüklerinin aksine gezmek için çok fazla paraya ihtiyaç olmadığını anladılar. Polonya’dan başlayıp Brezilya’ya vardılar; 13 ay boyunca 26 ülke, 96 şehir gezdiler. Bostancı’yla cesaret isteyen 13 aylık macerayı konuştuk.
#Özcan BostancıÖztürk Kayıkçı, bir kaya tırmanışçısı. Uzun yıllar aşık olduğu bu spor uğruna pek çok ülkeye seyahat etti. İtalya’dan Tayland’a dünyanın farklı noktasındaki tırmanış yapabileceği yerlere gitti. Tırmanış yaptığı ülkelerin sayısı 20’yi geçti. Keşfettiği Antalya’daki Geyikbayırı’nın dünyaca bilinen bir tırmanış rotası olmasını sağladı. Bir yandan da kurduğu ‘Yüksek İşler’ adlı şirketle ‘yüksek’ işlerde çalışıyor.
#TırmanışArmağan Kuşçu (33) bir reklam ajansında prodüktördü. Bir buçuk yıl önce işinden ayrıldı. Dünya seyahatine çıktı. Kuşçu’ya Orta Amerika’da ulaştık. Meksika’nın Guanajuato şehrine birkaç gün için gitti, beş hafta kaldı. Şehrin canlı, aktivitelerle ve sıcak insanlarla dolu, güvenli bir yer olduğunu söylüyor.
#Guanajuatoİlker Ender (31) bilgisayar mühendisi, Lale Çizmeci ise (33) finans uzmanı. İki arkadaş neredeyse 2 yıl sürecek dünya seyahatlerini yarıladı. Asya ülkelerini gezdiler. Şu anda Amerika’dalar. Orta ve Güney Amerika’yı keşfetmeye hazırlanıyorlar. Seyahat deneyimlerini ‘facebook.com/birdunyaturu’nda paylaşıyorlar. Hayallerinin peşinden koştuklarını ve bu uzun soluklu seyahatin kendilerini tanımaları için çok büyük bir adım olduğunu söylüyorlar.
Başak Bulut, bir şirkette çalışıyordu. Seyahat arzusu ağır bastı, işinden ayrılıp bisikletle yola düştü. Bangkok’tan yola çıkıp, Laos, Kamboçya’da 9 haftada 3 bin kilometre yol kat etti. Çok etkilendiği Laos kenti Luang Prabang’daki macerasını anlattı.
Kemal Kaya, yaklaşık iki yıl süren Okyanusya ve Güneydoğu Asya seyahatinden yeni döndü. İzmir’de ailesinin yanında dinleniyor. Birkaç ay sonra yeniden yollara düşecek. Nepal, Hindistan rotasından başlayarak yolculuğunu sürdürecek. Kaya, dünya gezisi sırasında Güney Pasifik’teki Fiji Adaları Cumhuriyeti’ne uğradı. Naboro Köyü’nde yerlilerin misafiri oldu.
Cerrah Ayla Oya Bayrı (69), İstanbul’da yaşıyor. Resim, heykel, seramik çalışmalarının yanı sıra seyahati seviyor. Senede birkaç kez yurt dışına çıkıyor. Bayrı, Etiyopya’nın Oromia Eyaleti’ndeki Omo Vadisi’nde dokuz farklı kabileyi ziyaret etti. “Beni en çok etkileyen farklı güzellik anlayışları ve çıplaklığı doğal kabul etmeleriydi” diyor.
Güney Çin’de, geçmişi günümüze taşıyan bir kent Lijiang. Gezgin Aynur Koç, şehri Yunnan Eyaleti’nin harikalar diyarı olarak tanımlıyor. “Tarihi kentin daracık sokaklarında, tipik evlerinde hâlâ pek çok etnik grubun mirası yaşıyor. Kentin etrafındaki dağlar ve nehirler sizi bambaşka dünyaya çekiyor. Her taraf etnik grupların kutsal yeri, tarih, doğa, kültür iç içe geçmiş durumda” diyor.
İstanbul’da 17 yaşındaki Münevver Karabulut’un başını keserek öldürdüğü iddiasıyla Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Cem Garipoğlu’nun ABD’nin Monterey kentinde görüldüğü iddia edildi. Türkiye’de jandarma başçavuşluğundan emekli olan Ünal Matsu, Cem Garipoğlu ile konuştuğunu, onu televizyonda gördükten sonra tanıyabildiğini söyledi.
Verda Alaton (32) küçük yaşta dünyayı gezmeyi kafasına koyup üniversitede turizm eğitimi aldı. İsviçre Havayolları’nda iş buldu, bu fırsatı değerlendirdi. Hindistan’dan başladığı yolculuğunu 10 yıl boyunca Tibet, Butan, Laos, Ürdün, Burkina Faso ve Mali gibi ülkelerde sürdürdü. Profesyonelleri kıskandıracak fotoğraflar çekti.
Gökhan Budak(42), Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Fizik Tedavi Uzmanı. Dört yıl önce geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını yeniden düzenledi, çalışma temposunu düşürdü, dünyayı keşfe yöneldi. Yılda en az bir kez uzun seyahatlere çıkıyor. Ekonomik olması, zengin kültürü nedeniyle Uzakdoğu’yu tercih ediyor. Gökhan Budak, nisan ayında 16 günde Tayland’ı gezdi. Bangkok’un altın kaplı Büyük Saray’ı, kuzeydeki Chiang Mai, Sukhothai, Lopburi kentlerinin doğası ve tarihi kalıntıları onu büyüledi.
Güneydoğu Asya’da Çin, Myanmar, Tayland, Kamboçya ve Vietnam arasında kalan, yemyeşil bir ülke Laos. Turizmin yıpratıcı etkilerinden çevresindeki ülkelere oranla daha az etkilenmiş. Lanxang yani "Milyonlarca Fil Krallığı"ndaki en büyük şölen kutsal Mekong Nehri ve kollarında düzenlenen geleneksel kano yarışları. 45’er kişilik ekiplerin kürek çektiği kanoları seyirciler sessizce izliyor, finalde tencere-tava çalarak başarılarını kutluyor. Sonra deniz kızlarını temsil eden, transseksüellerin kanosu geçiş yapıp, yarışı kutsuyor. Laos ormanlarında siyah ayılara bakıcı annelik yapan Aylin Akkaya (26) anlattı...